3D Modelleme nedir?

İÇİNDEKİLER

Teknolojinin yararlarından faydalanmadığımız gün neredeyse yok; yeri geliyor yapay zekâ ile şaşırıyoruz olan bitene, yeri geliyor teknolojik cihazlarla hayret ediyoruz yaşadığımız çağa. Dumanla haberleşme denen bir devirden geçtiğimizi düşünürsek işlerin bu noktaya geleceğini tahmin bile edemezdik. Senelerdeki rakamların artması ile hayatımızdaki teknolojiler de bir o kadar ivme kazanıyor. Bu ivmelerden biri tasarım camiasından; 3D modelleme. 3D modelleme kısa bir tabir ile bilgisayar ortamında tasarımı üç boyutlu hale getirmeye verilen isimdir. 3D modelleme sayesinde tasarlanan projeyi 3 boyutlu olarak görebiliriz böylece istediğimiz her açıdan göz atma imkânımız olur. 3D modellemenin kullanım amacına baktığımızda birden fazla değerlendirme görüyoruz; üretim ve 3D rendering. Üretim alanında 3D modelleme kullanılacak ise burada görsellik ön planda olmuyor. Asıl amaç teknik özellikler, boyutlar, toleranslar… 3D rendering (render’ın Türkçe karşılığı ‘sunmak, derlemek’ demektir. Çizdiğimiz sahnedeki objelerin bütün hesaplamalarının yapılıp en son andaki sunuş aşamasına gelmesi anlamında kullanılır yani bir anlamda projenin final adımlarından biridir.) ise üretimin tam tersidir. Burada önemli olan görsellik, sunum, ilgi çekicilik, dikkat çekmek ve dahası projenin “albeni” kısmıdır. 3D modelleme çoğu zaman kullanıcı tarafından el ile yapılırken bazı durumlarda otomatik de yapılabilir. Otomatik olarak yapılan 3D modellemeler daha önce yapılmış belirli algoritmaların sisteme otomatik olarak kaydedilmesi ve devamında aynı değerlerin korunmasıyla yapılan bir işlemdir. Otomatik 3D modellemelerini daha çok tıp sektöründe görebiliyoruz. 3D modellemeler imalat, tasarım, mimari, tıp sektörü gibi pek çok kullanım alanına sahiptir. 3 modellerin kullanım alanlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

3D modelleme nerelerde kullanılır?

3D modelleme hem iş hem özel alanda bizim için önemli bir noktada. Sadece iş anlamında değil hobi olarak yaptığımız işlerde de 3D modellemenin nimetlerinden yararlanıyoruz. Özellikle eğlence dünyası, 3D modellemenin büyük talep gördüğü alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor; çizgi filmler, animasyonlar ve daha pek çoğu… Reklam verenler mesajlarını iletmek için ya da bir ürün ya da hizmetin öne çıkması için de faydalanıyor 3D modellerden. Bu noktada esas olan teknolojinin yanı sıra “yaratıcılık”. Bir ürünün 3 boyutlu modeli, ürün detaylarını daha iyi görüntülenebilir kılar böylece müşteri akışı daha sağlam ve bilinçli olur. Ürün gerçekten üretilmeden önce bile modeller oluşturulabilir böylelikle ürünün neye benzeyeceği gibi detaylar müşteriye önceden sunulur, sonradan çıkan tatsız durumlar önlenmiş olur. 3D modellemenin kullanıldığı yerlerden bir diğeri de mimarı yapılar. Aslında yüzdelik dilimde en büyük dilimlerden birini alan da bu mimari yapılar diyebiliriz.

Maliyeti yüksek bir bina inşa edeceksiniz. İnşaat sırasında yapacağınız bir küçük hata dahi bütün projenin yok olmasına yol açabilir dahası orada yaşayacak insanların hayatını tehlikeye sokabilir. Örneğin gündemimizden hiç düşmeyen ve her an korkusunu ensemizde yaşatan deprem gerçeği gibi. Bina dış görüntüsünün yanı sıra depreme dayanıklı da olmalı ve bunun için de gereken teknik hesaplamalar yapılmalı. Yapılacak inşanın 3 boyutlu olarak görülerek ilgili teknik detayların yapılması bu noktada önem arz eder. Bu 3D modelleme sayesinde inşaatın neresinde aksaklık olduğu ya da neresinde eksiklikler olduğu gibi önemli maddeler görülmüş olur. Yapılan yanlışların görülmesi bakımından da iyi bir örnektir. Böylece inşaat sahipleri hem maliyet anlamında hem de zaman manasında tasarruf etmiş olurlar. Bu da beraberinde olumlu sonuçlar doğurur. 3D modellemenin kullanım alanlarından bir diğeri de oyun endüstrisidir. Oyunları daha cazip ve gerçekçi hale getirmek için kullanılır. Artık hayatı o kadar 3 boyutlu yaşar olduk ki oyunlarda bile aradığımız tat gerçekçi boyutlar; -mış gibi değil gerçek gibi yaşamayı tercih ediyoruz oyunları bile. 3 boyutlu modelleme ve animasyonla hayatımızın artık her yerinde özetle. 3D modellemenin kullanıldığı alanlardan biri de medikal sektör. Tıp alanında kullanılan 3D modellemeler sayesinde pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde rol oynuyor.

3D tasarım programları

Nesneleri yaratmanın süreci hayal etmek ile başlıyor. Hayal ettiğimiz nesneleri hayata geçirmek için de 3D tasarımlar giriyor devreye. 3D tasarım ile aklınıza gelen 3D yani 3 dimension (3 boyutlu) projeleri gerçek bir deneyim ile görebilirsiniz. Bu 3 boyutlu ortamı size hazırlayan ise 3D tasarım programları. Peki 3D tasarım programları nelerdir? En iyi 3D tasarım programları için aşağıdaki liste size ipucu verebilir;

SketchUp

En beğenilen 3D yazılımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Hem ücretli sürümü var hem ücretsiz. Film, video oyun tasarımları, iç mekân tasarımı, mimari, mühendislik gibi pek çok alanda hizmet sağlıyor. 3 şahıs eklentilerini destekliyor ve çeşitli şekillerde yüzey modellemelerine olanak sağlıyor. Windows ve Mac işletim sistemleri için uygun.

FreeCAD

3D tasarım yazılımlarından bir diğeri de FreeCAD. Nesneleri herhangi bir boyutta tasarlamak için kullanılır; parametrik bir yazılımdır. Parametrik oluşu, tasarımın geçmişine dönerek parametrelerini kolayca değiştirmenize olanak sağlar. Windows, Mac ve Linux gibi işletim sistemlerini kullanır. 3D oyun modelleri, mimari tasarımlar, animasyon modelleri ve endüstri alanında kullanılan bir 3D tasarım örneği olarak karşımıza çıkıyor.

MeshMixer

3 boyutlu baskı için uygun 3D tasarımlar oluşturmanıza olanak sağlar. Bir tasarımı sıfırdan oluşturmak için de oldukça kullanışlı bir yazılım. Programın 3D baskı için ayrılmış bir bölümü de var böylelikle modelinizdeki sorunları kontrol etmek ve modelinizin baskı aşamasına geçip geçmediğine bakmak için de kullanışlı bir bölüm. Ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. İşletim sistemi Windows, Mac ve Linux.

SolidWorks

SolidWorks, en bilinen 3D yazılımlardan biri. Kullanıcı dostu ve 3D tasarım denince ilk akla gelen yazılımlardan. Microsoft Windows üzerinde çalışıyor ve bilgisayar destekli mühendislik ve bilgisayar destekli tasarım programı olarak hayatımızda. PDF kılavuzları, eğitici videolar gibi destekler sağlıyor böylelikle kullanım kolaylığı açısından kullanıcıya yardımcı oluyor. İşletim sistemi Windows.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...