Amoled ekran nedir?

İÇİNDEKİLER

Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ekran teknolojisi olarak çıkıyor karşımıza. Teknolojinin adeta her gün farklı bir yenilikle karşımıza çıkması, beraberinde ekran teknolojisinde de çığır açmaya devam ediyor. Akıllı telefonların ekran teknolojilerinden biri olan Amoled ekran teknolojisi ile artık her şey daha berrak, daha parlak. Uzun süredir dilimizde dolanan amoled ekran nedir, ne işe yarar ve diğer ekranlardan farkı nedir sizler için kaleme aldık.

                           1573045247_images-2.jpg

 Amoled ekranın açılımı şudur; active matrix organic light emitting diode. Türkçe anlamı aktif matrisli organik ışık yayan diyot. Genellikle akıllı telefonlar, akıllı saatler, mobil cihazlar, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir teknoloji. Aslında günümüzde popüler olsa da geçmişi 2008 yılına dayanıyor. Temelinde OLED teknolojisine dayanır; özellikle düşük güç tüketimi özelliği ile taşınabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılır.

Samsung tarafından geliştirildi

Samsung’un geçtiğimiz yıllarda üretmiş olduğu Amoled TV’lerde rastladık bu teknolojiye ilk olarak. Yaklaşık 3 cm kalınlığa sahip bu ekranların en önemli özelliği ince ve hafif olması. Son zamanlarda akıllı telefonların birçoğunda rastlıyoruz bu teknolojiye. Amoled ekranların zamanla LCD, LED ve OLED ekranların yerini alacağı ön görülüyor. Amoled ekranları artık birçok markada görebiliriz ancak ilk olarak bunu geliştiren Samsung markası.

                1573045285_images-1.jpg

Amoled ekran özellikleri

Amoled ekranlarda her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılır ve görüntü bu şekilde oluşturulur. Diğer ekranlarda görülen arka aydınlatmaya gerek duymaz. En sık rastlanan sorunlardan biri olan özellikle koyu renklerin daha açık görünmesi sorunu da böylece ortadan kalkmış olur. Parlaklık açısından LCD ekranlar daha önce gibi dursa da Amoled ekranların zamanla yayılması ve Super Amoled ve Full HD Super Amoled gibi sürümlerin çıkması, aradaki bu parlaklık farkını aza indirmiş oldu. Amoled ekranlar diğer ekranlara göre çok daha ince yapıdadır. Hatta belirli bir açıya kadar kıvrılabilir özelliktedir. Ekran kalınlığı açısından da diğerleri ile arasında farkını belli eder.

Amoled ekranların ömrü

Amoled ekranlara sahip akıllı telefonların en sık karşılaştığı sorunlardan biri Burn-In sorunu. Ekranda iz kalmasına yol açar ki uzun vadede can sıkar. Amoled ekranlardaki ışıkları yayan pikseller zamanla işlevlerini tam olarak yerine getirmez. Cihazınızın bazı simgelerini ekranda görürsünüz, durum simgelerinin yanı sıra tuş takımı bile görülebilir. Bunun nedeni, ara yüzdeki düğmelerin beyaz olması ve bu beyaz ışığın oluşabilmesi için kırmızı, mavi ve yeşil renklerin aynı anda yakılması. Amoled ekranların daha uzun ömürlü olması için ilk yapmanız gereken ekran parlaklığını kısmanız. Ekranın zaman aşımını da ne kadar kısarsanız o kadar uzun ömürlü olur. Amoled ekran duvar kağıtları oldukça popüler. Ancak siyah bir duvar kâğıdı ile hem telefonunuzun pil ömrünü hem de ekranın ömrünü uzatmış olursunuz.

               1573045312_images.jpg

Son olarak şunu söylemek gerekir ki isterse son teknoloji olsun, isterse bir bakışımızla tüm uygulamaları açsın hiç fark etmez. Gelmiş geçmiş en büyük akıllı telefon sorunlarından biri şarj süreleri. Şimdi gelişen teknoloji ile telefon şarjını “düşük güç modu” gibi özelliklerle uzatmak mümkün ancak bunlar günlük idare edebileceğimiz şeyler. Telefonun uzun ömürlü ve şarj ömrünün çok olması büyük oranda ekranlara emanet. Bu yönden incelediğimizde, Amoled ekran teknolojisinin çok daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Amoled ekranlarda, LCD ekranlara oranla arka aydınlatma olmadığı için siyah bölgeleri, o bölgedeki pikselleri kapatarak uygular. Bu nedenle de diğerlerine nazaran çok daha az enerji tüketir.

×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...