Bandwidth Nedir?

İÇİNDEKİLER

Diğer isimleri ile veri miktarı, bant genişliği ve aktarım hızı ile bu konu hakkında en çok duyacağınız kelime ise trafiktir. Sitenize her giriş için toplamdaki indirme miktarına Bandwidth denir. Bir siteyi örnek almak gerekirse mesela bu siteyi 200 kişi ziyaret etti ve sitenin ana sayfa üzerinde kullanılmış olan kodlar ve resimler bünyesinde indirilme oranının olarak 2 mb olduğu söylenebilir. Buna bir de her 200 kişi için bakılacak olursa sadece ana sayfa üzerinde 200 Mg gibi bir miktarda trafik oluşmuş olacak. Elbette bir ziyaretçi girdiği site bünyesinde sadece ana sayfa üzerinde kalmıyor ve aynı zamanda sitenin tüm iç sayfalarında dolaşıyor. Bu da trafik miktarını sürekli olarak arttırmaktadır. Yani bir siteye girecek olan 200 kişi 100 sayfa içerisinde gezindiği zaman oluşacak olan trafik 200 kat kadar artacak anlamına gelmektedir.

Farklı Trafik Oluşumu

Trafik oluşması için sadece kişi sayısı üzerinden bir yoğunluk olması gerekmemektedir. Sitenin bir saldırı alıyor olması, yazılım sonucu ortaya çıkan hatalar ve ftp aracılığı ile yapılan dosya alış verişleri de yine trafik oluşturabilir. Bandwidth için belirli bir trafik sınırı bulunmaktadır. Bu tür sorunlar karşısından eğer bu limit kullanılan hosting bünyesinde dolmuş ise o zaman bir uyarı gelir ve hesap kullanılamaz bir hal alır. Bunun için bir takım paketler satın alınabilmektedir. Bazı paketler belirli bir sınır ya da kapasite koyarken, satın alınacak daha üst paketlerde her hangi bir sınırlama olmaz ve bu tür sorunlar ile karşılaşılmaz.

Bandwidth (Bant genişliği) ve Trafik

Genel anlamda anlatılanlar ışığında trafik kontrolü yapmak ve bu hizmeti daha iyi almak için en doğru seçim her zaman üst paket yani sınırsız olan seçeneklerden yararlanmaktır. Yoksa ekstra bir takım ücretler ödenmek zorunda kalınabilir. Elbette bu hizmeti en doğru şekilde alabilmek adına bazı bilgilere sahip olmak büyük bir önem taşımaktadır.

Buna ilk olarak veri miktarından başlanabilir ve bu da verilerin bit veya byte cinsinden miktarıdır. Daha doğrusu bilgisayarların ya da sitemin kapladığı alan da denebilir. Fakat teknoloji arttıkça bu durum mg ya da GB ve terabaytlar ile anılmaya başlandı.

Bir diğer ise veri aktarım hızıdır ve bir internet veya farklı bağlanılmış bir ağ ortamı içerisinde iki taraf arasında gidip gelen bir saniyedeki ileti olarak söylenebilir. Bu da yine bit ya da byte olarak tanımlanabilmektedir.

Şimdi de Bandwidth, yani bant genişliği, daha kolay tarifi ile kapasite olarak izah edilebilir. Yapılan bir veri iletişim kanalının kapasitesini belirleyen durum olarak tanım yapılabilir. Bant genişliğinin büyüklüğü belli bir zaman içerisinde aktarım yapılan veri hacmimin de bir o kadar büyük olmasını sağlamaktadır. Bant genişliğinin genel tanımı ise kullanılan ya da kullanılmayan tüm verilerin bit, diğer ismi ile saniye ya da byte bazında ölçümüdür.

Veri Trafiği

Bant içerisinde mevcut olan veri akışına, diğer bir diğer anlamı ile veri transferine trafik denir. Daha açıklamalı olarak söylenecek olursa eğer bant içerisinde geçen verilerin sürekli olarak ortaya çıkardığı yoğunluk olduğu dile getirilebilir. İşte bu trafiğin her hangi bir sorun olmadan rahat bir şekilde verilerin akması için bant genişliğinin yüksek tutulması gerekmektedir. Bu sayede veri hızı da daha fazla artmış olacaktır. Bu yüzden aylık ya da yıllık olarak satın alınacak olan bir paketin bu veri trafiği içerisinde rahat bir şekilde aktarımı sağlanmak isteniyor ise yüksek tutulması önemlidir. Bu da veri akışının sorunsuz olarak geçiş yapmasına olanak verecektir.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...