Beyin egzersizi uygulamaları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Sanırız başımıza ne geliyorsa beynimizi etkin kullanmamamızdan kaynaklanıyor olabilir. Emin değiliz tabi ama şöyle bir geçmişe baktığımızda görüyoruz ki yaptığımız hataların birçoğu dikkatsizlik, unutkanlık gibi beyni ilgilendiren detaylardan kaynaklanıyor. Beyin önemli tabi, kullanmak lazım da acaba sonuna kadar kullanıp beynin hakkını veriyor muyuz işte bu tartışılır. Uzmanlara göre beynimizin yalnızca bir kısmına hakimiz. Bu hakimiyet henüz çocuk yaşlarda başlıyor; matematik, Türkçe, coğrafya, fen gibi derslere önem veriyor ve daha çok sol tarafa yükleniyoruz. Sağ tarafta yer alan resim, müzik, el sanatları gibi derslere fazla önem verilmediğinden beynimizi tam anlamda kullanamamış oluyoruz. İstisna durumlar hariç tabi. Başarılı insanlar, beyninin her iki yarısını da kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır. Sağ lob örneğin… Sağ lobumuzun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve bu yüzden sol loba oranla daha hızlı ve etkili olduğu söylenir. Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobun profesörü olan insanların daha üretken düşünebilmeleri için sağ beyinlerini de geliştirmeleri gerekir. Çünkü üretkenlik deyince devreye sağ beyin girer. Diyeceğimiz o ki loblar arası transferi iyi yapmak gerekir ki hayat daha kolay olsun; bunun da çaresi beyin egzersizleri.

beyin_egzersizi.jpg

Beyin egzersizlerine neden ihtiyaç duyarız?

Beyin egzersizi ne demek kısaca bahsedelim. Beynimizin fonksiyonlarını tam anlamıyla kullanabilmesi için yapılan minik ancak etkili egzersizlere beyin egzersizi diyoruz. Beynimizin bu egzersizlere ihtiyacı var çünkü yaş ilerledikçe kaybettiğimiz şey sadece kas olmuyor. Beynimizin de bir süre sonra algısı, dikkati dağılabiliyor. Nörolojik hasara dayanma kabiliyeti yıllar içinde azalabiliyor. Yaşlanma gibi doğal süreçlerin yanı sıra diğer faktörler de beynin gerilemesine, yavaşlamasına ve eski kabiliyetini kaybetmesine yol açabiliyor. Buna en iyi örnek stresi verebiliriz. Stres nedir başlıklı yazımızda, bu kavramın hayatımızı nasıl esir aldığından bahsetmiştik. Yazımızı okumak için linke tıklayın. Gelin görün ki stres sadece ruhsal anlamda değil mental anlamda da bizi bir hayli yıpratıyor. Trafik, hava kirliliği, çalışma şartlarının ağırlığı ve zamanla yarışma derken bitmeyen bir oyunun içinde buluyoruz kendimizi; labirent gibi karmaşık olan bu oyunda doğru yolu bulabilmek için oradan oraya koşturuyoruz. Biz hayat mücadelesinde savrulurken, beynimiz de aynı şekilde savruluyor aslında içten içe… Aşırı stres beraberinde uykusuzluk, sinirlilik, tahammülsüzlük gibi kötü duyguları tetikliyor. Aşırı stres altında kalan beyin, bu yoğun baskı neticesinde yıpranıyor ve fonksiyonları bozulmaya başlıyor, hükmetme yeteneği zayıflıyor. Böylece aslında farkına varmadan ne ediyorsak yine kendimize etmiş oluyoruz. Stresten arının, stresten kurtulun, stresi yok edin gibi onlarca cümle duyuyor olsak da bunun çözümü yine kendimizde bitiyor. Beyin ikna olunca, vücudun diğer organlarına da hükmü kolay oluyor. Demek ki işe beyin ile başlamak lazım. Beynimizi ne kadar aktif tutar ve iki loba odaklanırsak o kadar kara geçmiş olacağız. Bunun için yapmamız gereken basit birkaç beyin egzersizinden ibaret. Peki nedir bu beyin egzersizleri gelin birlikte göz atalım…

Beyin egzersiz uygulamaları

Yetişkinler için beyin egzersizleri, yaşlılar için beyin egzersizi, sağlıklı beyin egzersizleri derken karşımıza pek çok egzersiz çeşidi çıkıyor. İçlerinden en etkili olduğunu düşündüğümüz birkaçını sizinle paylaşacağız şimdi. Vaktinizi almadan, sizi çok yormadan… Yapacağınız minik birkaç değişiklik ve yenilik ile yine en büyük faydayı kendinize sağlayacaksınız. Hem belki beynimizi oyalarsak, stres illeti ile de daha kolay mücadele ederiz kim bilir…

Beyin egzersizleri oyunu;

  • Adınız ile başlayalım işe. İsminizin baş harfiyle başlayan 2 kelime bulun. Sonra ikinci harfine geçin ve yine iki kelime bulun… Sonra 3… Sonra 4… Örneğin adınız Mehmet ise önce “M” harfiyle iki kelime bulun. Sonra “E” harfiyle… Sonra “H” harfiyle… Sonra “M” harfiyle ve sonra sırasıyla “e” ve “t” harfleri ile…
  • Haftanın günlerini tersten sayın ancak bunu yaparken alfabetik sırayla yapmaya çalışın. İlk etapta biraz karıştırmanız doğal. Ancak ilerleyen süreçlerde, birkaç kere tekrarladığınızda su gibi akacaktır zaten.
  • Aylara geçelim mi? Yılın aylarını tersten sayma vakti şimdi. Yine alfabetik sırayla sayabilirsiniz. Haftalıktaki gibi yani…
  • Doğum tarihiniz nedir? Zihnimizi çalıştırmanın en kolay yollarından biri harfler ve rakamlar arası dans etmektir. Toplama işlemleri zihnimizi çok iyi çalıştırır. Sudoku oyununu oynayabilirsiniz örneğin ya da kâğıt kalemle uğraşmayıp her şeyi zihinden yapmak istiyorsanız o zaman toplama çıkarma işlemlerini kendi zihninizden yapabilirsiniz. Bunun için illa kâğıda kaleme ihtiyacınız yok yani.
  • Tamam, bilgisayar elimiz ayağımız. Hatta bu yazıyı size ulaştırma vesilemiz. Ancak ara sıra mola vermek bize iyi gelecektir. Sadece beyin sağlığımız değil göz sağlığımız için de önemli bu. Göz tansiyonunu tetikleyen en önemli etkenlerden birinin stres ve gözleri dinlendirememek olduğunu unutmamak lazım. Geldik şimdi bilgisayar işlerine. Önce bir ayrılın tabletinizden, bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan… Şimdi etrafı kolaçan edin. İki farklı renkte obje bulun kendinize. Biri pembe biri mavi olsun mesela. İki dakika içinde cebinize sığabilecek kadar küçük 5 pembe obje ve cebinize sığamayacak kadar büyük 5 mavi obje bulmaya gayret edin. Farklı renkler, farklı boyutlar… Beynimizin algısını ikiye bölüyoruz; birinde pembe ve küçük obje ararken, diğerinde mavi ve büyük obje arıyoruz. Üstelik bunların hepsini 2 dakika içinde eş zamanlı yapıyoruz.

Unutmayın; sağlıklı ve stressiz hayatın anahtarı sağlıklı beyinde. Beynimizi sağlıklı tutarsak, gelecek her müdahaleye karşı mekanizmamız sağlam işler.

×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...