Black Friday Nedir?

İÇİNDEKİLER

Henüz bu iki kelimeyi bile okuyunca gözlerinizde alışveriş ibaresi canlanıyor ve beyninize “hemen alışveriş yap” komutu gidiyorsa siz de Black Friday’cilerdensiniz. Bakmayın siz adının Kara Cuma olduğuna, gayet de aydınlık aslında. Önce bir anlatalım ne olduğunu sonra duygu durumlarımızı ve bizde yarattığı halet-i ruhiyeyi anlatacağız.

1572531627_images-2.jpg

Black Friday...

Black Friday kelime anlamı olarak Kara Cuma demek. ABD’de Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma kutlanır. Kutsal bir günün ardından gelen ilk Cuma’nın “kara” olarak adlandırılmasının da basit bir açıklaması var aslında. 1932 yılından bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak Cuma günü ilan edilmiş; 1961 yılından sonra da Kara Cuma olarak anılmaya başlanmış. Şükran Günü’nden sonraki Cuma günü genelde ve normalde ABD’deki marketler kepenklerini erken saatte açar ve geç saate kadar müşterilerine hizmet verir. Yıllar yılı bu devran bu şekilde gitmiş. Ancak sonradan bu yoğun çalışma temposuna bir de indirim kampanyaları eklenmiş. Hal böyle olunca, indirim kampanyaları da işin içine girince tabiri caizse artık “izdiham”a varan bir talep olmuş. İnsanlar artık yoğunluktan adım atamayacak hale gelmiş. İnsanların kapı önünde neredeyse birbirini ezdiği bu etkinlik zamanla Black Friday olarak anılmaya başlanmış. Bu etkinlikleri ilk başlatan Amerika olsa da zamanla İngiltere ve Kanada’da da kutlanmaya başlandı.

Black Friday ne zaman başlayacak?

Amerika’da Şükran Günü’nden bir sonraki Cuma kutlanıyor ve 1932’den beri Noel alışverişinin başlangıcı sayılıyor. Black Friday 2019 yılında 29 Kasım’da yapılacak.

1572531743_images-4.jpg

Ülkemizde Black Friday

Günümüzde artık online alışverişin etkisiyle bu izdihamların biraz kırıldığını söylemek mümkün ancak yine da sabaha karşı kuyruklara girmeler elbette revaçta. Ülkemizde de son yıllarda Kara Cuma etkinlikleri yapılmaya başlandı. Bazı büyük firmalar bugüne özel indirimlerle tüketicisinin aklını başından alıyor desek yeri zira bu indirimler oldukça karlı oluyor. Dünyada ise özellikle Walmart gibi büyük alışveriş merkezlerinde ciddi izdihamlar oluyor. Hatta öyle ki 2008 yılında acı bir olay yaşandı. Valley-Stream’in açılış saatinde içeriye giren yoğun bir “kitle”, bir çalışanın ezilmesine ve yaşamını yitirmesine neden oldu. Ülkemizde Kara Cuma henüz bir etkinliğe dönüşmüş değil resmi anlamda. Fakat artan AVM sayısı ile neredeyse etkinlik kıvamında indirim kampanyaları düzenleniyor diyebiliriz.

Kara Cuma siyah mürekkep mi kırmızı mı?

Mürekkep ile Kara Cuma’nın ne bağlantısı var diyebilirsiniz, şöyle izah edelim. Amerika’da eskiden kırmızı mürekkep zararı, siyah mürekkep ise karı temsil edermiş. Black Friday boyunca yapılan yoğun alışverişler, tüm kayıtların siyah mürekkeple yani karlı bir şekilde olmasını sağlamış. Yani satıcılar için oldukça kârlı bir alışveriş keza aynı şey alıcılar için de geçerli. İndirimli ürün almanın yanı sıra, kampanyadan sonra bu ürünleri üzerine küçük bir karla satışa yöneltenler de var. İnternetten satışlar oldukça kar getiriyor bir anlamda.

1572531728_images-3.jpg

Markaların Black Friday indirimleri

Dijital alanda ve mağazalarda neredeyse tüm markalar indirime giriyor. Fiyatlar kimi zaman yarı yarıya bile düşüyor. Hepsiburada, N11, Morhipo, Trendyol gibi mağazalar Black Friday’ın öncülerinden. Bu arada ülkemizde bu Kara Cuma olarak anılmıyor. Markalar kendilerine göre bu indirim kampanyalarını yorumlayabiliyorlar. Genelde efsane Cuma, Cuma aşkına, beklenen Cuma haftası gibi isimlerde olabiliyor.

1572531887_images-5.jpg

Black Friday’de nelere dikkat etmek gerekir?

Aldığınız ürünün üzerinde %50 ya da daha fazla bir ibarenin bulunması, sizi bakmadan etmeden direkt almaya yöneltiyor. Ancak ürünün normal satış fiyatını bilerek gitmenizde yarar var. Bazı markalar var olan ürünleri yüksek fiyatlara çekip, sonra bu indirimde yarısına düşmüş gibi yapabiliyor. Örneğin X normalde 100 TL iken birden 200 TL oluyor ve sonra 200 TL üzerinden %50 oluyor. Yani ürün gerçek fiyatında satılmış oluyor bir anlamda ama tabi biz indirimi görünce hiç sorgulamadan alıyoruz. Buna dikkat etmeniz çok önemli. Eğer kişisel bakım mağazalarından alışveriş yapacaksanız da aldığınız ürünün son kullanma tarihine bakmayı ihmal etmeyin. Siz bütün iyi niyetiniz ile orada olabilirsiniz ancak herkes böyle değil, unutmamakta yarar var!


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...