Chat nedir?

İÇİNDEKİLER

Teknoloji gelişiminin yalnızca günlük hayatımızı kolaylaştırmayıp, iletişim becerilerimizi de geliştirdiğinin en büyük kanıtlarından bir Chat’tir. Önce kısa bir tanımını yapalım. Chat, Türkçe anlamıyla sohbet demektir. Chat ile internet üzerinden hiç tanımadığımız rastgele biriyle sohbet edebiliriz, sadece tanımadığımız değil tanıdığımız kişilerle de özel programlar ve web siteleri aracılığı ile sohbet edebiliriz. Chat yapmak demek yalnızca tanımadığımız insanlarla konuşmamızı kapsamıyor yani.

                           1574257092_images-3.jpg

İletişim çağında mekanikleştikçe sanki duygularımız da sanallaşıyor. Artık yüz yüze iletişim kuramaz olduk, kendimizi sanal olarak daha iyi ifade eder olduk bile diyebiliriz çıtayı yükseltip. Chat, eskinin masumluğunu günümüzde taşıyor mu bakın bu tartışılır. Eskiden hele ki Mirc zamanını hatırlayanlar için Chat yapmak bir macera, bir deneyim, bir eğlenceden ibaretti. Sohbet ettiğimiz kişinin “online” yani “çevrimiçi” olduğunu bildiren melodi ile hangimiz ışık hızıyla bilgisayarın başına geçmedik ki? MSN Messenger’ın “Şu an ne dinliyorum” özelliği ile hangimiz sevdiğimize imali şarkılar göndermedik ki? İşte bu kadar masumdu Chat o zamanlar. Sadece bir heyecandı. Belki de her şeyin ilki özeldir cümlesinin vermiş olduğu yetkiye dayanarak söylüyoruzdur bunlar, hissediyoruzdur bu duyguları kim bilir. Bildiğimiz şu ki Chat ilk çıktığı zamanlar gerçekten çok daha özeldi. Şimdilerde teknolojinin gelişmesi, yok yok pardon çığır açması ile Chat artık programların esiri oldu. Chat uygulamaları ile artık tanıdık tanımadık herkesle konuşur oldu. Bu arada Mirc ya da MSN döneminden günümüze sirayet eden “Nickname”lerden de bahsetmeden geçmeyelim.

Nickname nedir?

Türkçe karşılığı ile takma ad. Eğer sohbet ettiğiniz kişi ile kendi adınızı kullanmak istemiyorsanız ponçikli, minnoşlu ya da aslanlı, krallı nickname’ler ile havalı sohbetlere hızlı girişler yapabiliyorsunuz. Günümüzde kaldı mı bu nickname’ler, pek sanmıyoruz zira artık herkes kartlarını açık oynar oldu; amaçlarını da! Haliyle nickname furyası için Mirc tarihinin tozlu sayfalarından bir anı diyebiliriz.

1574257109_images-2.jpg

Chat türleri nelerdir?

Chat için belirli bir kalıba girmenize gerek yok. İlla şu kanallarda Chat yapabilirsiniz diye bir kısıtlama da yok. Artık mesaj özelliği olan her yerde, her an, istediğiniz kişi ile Chat yapabilirsiniz. Hem de tüm dünyadan! Chat sadece duygusal ilişkiler için değil sıradan arkadaşlıklar için de kullanılıyor. Dm’den yürüme tabirinin olmadığı dönemlerde daha masum oluşu buradan geliyor işte. Pek çok arkadaşlık sitesi var, biz daha çok sosyal medyayı kullansak da. Hatta Chat’in neredeyse kelime anlamı diyebileceğimiz kadar eski bir uygulama olan Siber alem buna en iyi örnektir. Artık Chat sadece bilgisayar ortamında değil mobil ile de gerçekleşebiliyor. Keyifli ve eğlenceli bir iletişim imkânı sunan mobilde popüler olan arkadaşlık uygulamalarını sizin için seçtik.

Tinder

En iddialı arkadaşlık sitelerinden. 2015 yılında neredeyse 50 milyonu bulan bir kullanıcı kitlesine sahip. Akıllı telefonların GPS özelliği ile çalışıyor. Bu GPS ile kullanıcılara, yakınlarındaki diğer kullanıcıları gösteriyor. Eğer kullanıcılar birbirini beğenirse “eşleşme” oluyor ve böylelikle sohbet başlıyor. Bunu, özellikle yakınınızdaki kişilerden seçiyor olması ayrı bir keyif. Bir anda arka sokağınızdaki biriyle crush olabilirsiniz sonra bir bakmışsınız kahve içiyorsunuz. Işık hızında Chat dedikleri işte…

1574257122_images.png

OkCupid

Ülkemizde de dünyada da popüler bir arkadaşlık uygulaması. Mesaj kutusu kısıtlı ancak eşleşme olduğunda ücretsiz mesajlaşma imkânı sunuyor. Eşleşme algoritması başarılı işliyor. Dünyada daha popüler, ülkemizde kullanıcı sayısı çok diyemeyiz ancak popüler arkadaşlık sitelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

InstaMessage

Instagram olmadan ne yapıyormuşuz insan bir sorguluyor. Kullanılan filtreler ile incecik vücutlar, kusursuz tenler, bakanı bir daha baktıran şahane makyajları saymazsak tabi. Instagram filtreleri ile burnunu yok edenler mi ararsınız, bacaklarını leylek gibi uzatanlar mı; neyse konumuz şu an bu değil zaten, bunu başka bir yazının konusu yaparız. InstaMessage son yılların en popüler sosyal medya platformlarından biri olarak çıkıyor karşımıza. Kullanıcılarla doğrudan iletişim kurabilme imkânı veriyor. Sadece fotoğrafa “like atmak” ile kalmayıp, kullanıcıya direkt mesaj da atabilirsiniz.

Blendr

Bugün neredeyse 170 milyondan fazla kullanıcısı olan bir uygulama. Lokasyon bilgileri üzerinden çevrede ilişkisi olmayan kişileri belirliyor ve onlarla iletişime geçmenize yardımcı oluyor. İlgi alanlarınızı, hobilerinizi, özelliklerinizi ve kendinize ait bazı detayları paylaştıktan sonra diğer kullanıcılarla eşleşme sağlayabilirsiniz.

                     1574257154_images-4.jpg

Tango

Kısaca Tango diye bilinir ancak uzun hali Fiesta by Tango’dur. Dünyanın dört bir yanından arkadaşlara edinmenize imkân sağlar. Onları takip edebilir, kullanıcılarla fotoğraf, video gibi içerikler paylaşabilirsiniz. Kullanıcılarla aynı zamanda birebir sohbet de etme imkânı bulabilirsiniz. Bir de sohbet odaları var, burada da birden fazla kişi ile aynı anda Chat yapabilirsiniz.

Happn

Happn ile günlük hayatınızda karşılaştığınız kişilerin profillerini ana sayfanızda görüntüleyebilirsiniz. Pek çok arkadaşlık uygulamasından daha farklıdır. Happn, konum tabanlı bir sosyal medya uygulaması. Kullanıcılar, diğer kullanıcıları beğeniyor eğer bu beğenme karşılıklı olursa sohbet imkânı oluyor.

Siberalem

Türkiye’nin en eski arkadaşlık sitelerinden biri. Hatta o kadar eski ki bu alanda ilk bile diyebiliriz. Yeni arkadaşlar kurmak için güvenilir sitelerden biri. Kullanıcıların kriterlerini belirliyor ve bu kriterlere göre diğer kullanıcılarla tanışmasını sağlıyor. Favori kullanıcılarınızı arkadaş listenize ekleme imkanı da sunuyor.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...