En gelişmiş yapay zeka ürünleri

İÇİNDEKİLER

20. yüzyılın ilk yarısında, bilim kurgu dünyayı yapay zeka kavramı ile tanıştırdı. İlk olarak 1910 yılında sessiz film olarak çekilmiş Oz Büyücüsü’ndeki kalpsiz teneke adam ile dünya ilk yapay zeka karakteri ile karşılaştı. 1950'lerde, zihinlerinde kültürel olarak özümsemiş yapay zeka (ya da AI) kavramına sahip bir grup bilimadamı, matematikçi ve filozof vardı. Soru şuydu: “Makineler düşünebilir mi?”. İngiliz polimatı Alan Turing, yapay zekanın matematiksel olasılığını keşfetti. Turing’e göre sorunları çözmek ve kararlar almak için insanlar mevcut bilgileri ve sebepleri kullanıyorlarken, neden makineler aynı şeyi yapamasınlardı. Yapay zeka çalışmaları 1957'den 1974'e kadar gelişti. Bilgisayarlar daha fazla bilgi depolayabiliyor ve daha hızlı, daha ucuz ve daha erişilebilir hale gelmişti.

yapay_zeka_urunleri.jpg

Makine öğrenmesi algoritmaları da gelişti ve insanlar problemlerine hangi algoritmanın uygulanacağını daha iyi biliyorlardı. 1990'lı ve 2000'li yıllarda yapay zekanın önemli hedeflerine ulaşılmıştı. 1997'de dünya satranç şampiyonu ve büyük usta Gary Kasparov, IBM'in satranç oynayan programı olan Deep Blue tarafından yenildi. Karar verme mekanizmasına sahip insana karşı galip gelen ilk yapay zeka olayı bu oldu. Bugüne geldiğimizde otuz yıl önceye göre yapay zeka kodlama konusunda ekstrem ilerlemeler olmadı fakat; bilgisayar hafızası, depolama kapasitesi ciddi anlamda genişledi ve hız kapasitesi bariz bir şekilde yükseldi bu da günümüzdeki yapay zekaların oluşumunu sağladı.

Dijital dünya her geçen gün hız kesmeden büyüyor ve gelişiyor. İnsanoğlunun yaklaşık 100 yıl önce bir bilim kurgu filminde karşılaştığı yapay zeka artık günlük hayatımızın bir parçası, onlar hayatımızın içine girdi. Günde en az iki saatimizi harcadığımız cep telonfonlarımız, sürücüsüz çalışan arabalar, akıllı binalar, hava limanlarındaki ve restoranlardaki yardımcı robotlar ve daha niceleri. Yazımızın devamında sizin için en gelişmiş yapay zeka ürünlerinden bir kaçını inceleyeceğiz.

1. Google AlphaGo

DeepMind tarafından geliştirilen Go oyununu oynayan ve şirketin en büyük başarısı olan, AlphaGo, dünyadaki en iyi Go oyuncusu olan Kı Cie’yi yendi. Bu olayın geçmişte satranç ustalarını malup eden yapay zekadan farklı olmasının sebebi, Go’nun çok daha karmaşık bir oyun olması. Bu yüzden zafer yapay zeka dünyasında tarihi bir andı. İzlemek isteyenler için maçı anlatan çok bilgilendirici ve eğlenceli bir Netflix belgeseli bulunmakta.

google_alphago.jpg

2. Akıllı arabalar ve dronelar

Yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle ilgili en belirgin kanıtlar akıllı araba ve drone üreticilerinin yaptığı ürünlerde görülebiliyor. Birkaç yıl önce, tam otomatik bir araba kullanmak bir hayaldi, ancak şimdi Tesla gibi şirketler o kadar yol katetti ki şuan yarı otomatik araç filosuna sahipler.

Tesla arabaları, yapay zakanın günlük yaşamımızı nasıl etkilediğinin en önemli örneklerinden biridir. Tüm Tesla otomobillerinin bağlı olduğunu ve arabanızın öğrendiği her şeyin Tesla’nın diğer otomobilleri ile paylaşıldığını biliyor muydunuz? Bu, arabanızın yolunuzda giderken sol tarafta karşınıza çıkan ani bir virajı kaydedebildiği ve tüm Tesla otomobilleri güncellendikten sonra bu dönüşü nasıl manevra edeceğini bileceği anlamına gelir. Bunun dışında bu akıllı arabaların tahminde bulunabilme yeteneği ve kendi kendine sürüş özellikeri bulunmaktadır.

Amazon ve Walmart gibi şirketler, büyük ölçüde drone teslimat programlarına yatırım yapıyor ve bu yöntem beklediğimizden çok daha erken bir sürede dünya çapında yaygın olmaya başlayacak. Yeni Zelanda’daki Dominos restoran zinciri müşterilerine siparişlerini drone ile ulaştırıyor.

Akıllı dronelar askeri güçler tarafından da birden çok alanda kullanılıyor.

akilli_arabalar_ve_dronelar.jpg

3. Akıllı Telefonlar

Bir tahminde bulunsak; çoğunuzun bu makaleyi akıllı telefonunuzda okuduğunuzu söyleyebiliriz. Akıllı telefonlar bugün sahip olduğumuz en vazgeçilmez teknoloji ürünü kuşkusuz. Eğer bir akıllı telefon kullanıcısıysanız, farkında olsanız da olmasanız da yapay zekayla etkileşime giriyorsunuz. Örneğin, akıllı bir asistan kullanırken, ister Google Asistanı, Alexa, Siri, ister Bixby olsun, bu asistanların yapay zekaya dayandığını az çok biliriz. Fakat, resim çekerken portre modu efekti gibi bir özellik kullanırken, yapay zekanın bu özelliğin arkasında olabileceğini asla düşünmeyiz. Google Pixel 2'nin nasıl bu kadar güzel portre çekimlerini tek bir mercekle çekebileceğini hiç düşünmediyseniz, biz cevabını verelim; yapay zeka ile… Yapay zeka bulunduğunuz ortamı algılıyor ve buna göre ortama uygun ışık ve efektleri ayarlıyor, böylece fotoğrafınız daha profesyonel görünüyor.

akilli_telefonlar.jpg

Hepimiz Apple'ın İOS 12’deki kişisel asistanı Siri'yi biliyoruz. Günlük olarak etkileşime geçtiğimiz, sesle aktive olan dost bilgisayar. Bilgi bulmamıza yardım eder, yol tarifleri verir, takvimlerimize etkinlik ekler, mesaj göndermemize yardımcı olur. Siri, sahte akıllı dijital kişisel asistandır. Onunla konuşabilirsiniz ve bir arkadaş gibi sorularınızı cevaplar. Bu akıllı asistan soru ve taleplerimizi daha akıllıca ve daha iyi tahmin edebilmek ve anlamak için makine öğrenmesi teknolojisini kullanıyor. Yaptığı önerilerle, yapay zekanın özellikleri, insan kararlarını da etkileyebilecek duruma gelmiştir. Bunlar dışında çoğumuzun akıllı telefonları parmak izi, yüz ve retina ile bizleri tanıyabiliyor.

4.Robotlar

Akıllı robotlar yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Özellikle iş hayatında bir çok firma insan yerine robotları kullanmaya başladı ve bu gelecekte birçok insanın istihdam sorunu yaşayacağı endişesini doğuruyor. Örneğin, Amazon online siparişleri hazırlamak için akıllı robot kollar çalıştırıyor. Akıllı kollar doğru ürünü alıp pakete koyuyor. İnsanlar işin sadece nakliye kısmında devreye giriyor.

1547130027_robotlar.jpg

Bir diğer akıllı robot örneğimiz insana en yakın görünümlü robot Sophia , insana ait 62 farklı mimik yapabilme özelliğine sahip, ev işlerini yapabiliyor ve insan gibi lisans eğitimi alıp yeni şeyler öğrenebiliyor. Sizinle karşılıklı muhabbet edebiliyor. Sophia’yı daha detaylı tanımak isterseniz aşağıda ki videoyu izleyebilirsiniz.

 

Günümüzde  robotlar sanat dünyasına da girmiş durumda. 2018 yılında New York’ta bir yapay zeka tarafından yapılan portre açık artırmayla satıldı.

İnsanların bir kısmı robotları gelecek için bir tehdit olarak görüp gelişmelerden endişe duyuyorken, bir kısmı ise robotların insan hayatı için gerekli ve düşünüldüğü gibi tehlike arz etmediklerini savunuyor. 


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...