FAT ve NTFS Nedir?

İÇİNDEKİLER

FAT(Dosya Ayırma Tablosu), Windows NT tarafından desteklenen dosya sistemlerindendir. FAT birimleri, ilgili bilgileri saklamak için bir ayırma tablosu kullanır. Hem sabit, hem çıkarılabilir ortamlarda kullanılır. FAT dosya sistemi, başlangıçta küçük diskler ve basit klasör yapıları için tasarlanmış dosya sistemidir diyebiliriz. FAT temel dosya ve klasör işlemlerini destekler ancak özellikleri daha kısıtlıdır.

FAT’in özellikleri nelerdir?

1- Dosya ve klasörlere erişim kısıtlı olsa da Windows dosya paylaşımını kullanabilirsiniz.

2- Uzun dosya adları kullanabilirsiniz.

3- Çıkarılabilir ve sabit disklerde FAT kullanabilirsiniz.

4- Dosya ve klasör adlarında Unicode karakterler kullanıma uygundur.

5- Klasör adlarında büyük ve küçük harfler kullanabilirsiniz.

ntfs-fat32-fat16-fat12.png

NTFS nedir?

Yeni Teknoloji Dosya Sistemi'nin kısaltması olan NTFS, Microsoft tarafından ilk olarak 1993 yılında Windows NT 3.1'in piyasaya sürülmesiyle sunulan bir dosya sistemidir. NTFS, Microsoft'un Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000 ve Windows NT işletim sistemlerinde kullanılan birincil dosya sistemidir aynı zamanda. Windows Server işletim sistemi hattı öncelikle NTFS kullanır. Dosya sistemi ayrıca Linux ve BSD gibi diğer işletim sistemlerinde de desteklenir ; macOS , NTFS için salt okunur destek sunar.

NTFS, disk kullanım kotalarını destekler. Disk kullanım kotaları, bir kullanıcının alabileceği disk alanını sınırlamak için yönetici tarafından desteklenir. Dosya ve klasörlere tam denetimli uzaktan erişim sağlamanız mümkündür. Uzun dosya adları kullanabilirsiniz ancak bu adlar 255 karakter içermelidir. NTFS’nin FAT’ten önemli bir farkı vardır; NTFS’yi disketlerde kullanmak mümkün değildir, ancak taşınabilir disklerde kullanılabilir.

NTFS ve FAT32 arasında ne gibi farklar vardır?

* FAT32'nin bazı sınırlamaları var. Dosyalar en fazla 4GB boyutunda olabilir. NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir.

* FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir. 

* FAT32'de küçük dosyalar sınırlı sayıda kullanılabilir; NTFS çok daha fazla kümeye sahip olabilir.

* FAT32 hard diskinizdeki yoğunluktan etkilenir, NTFS etkilenmez.

* FAT32’de bilgisayarınızda bulunan tek bir dosyanın boyutunun maksimum 4gb olması gerekir aksi halde dosyayı göremezsiniz. NTFS’de ise dosya büyüklüğünün bir önemi yoktur.

* NTFS, diskle ilgili bazı hataları otomatik olarak kurtarma özelliğine sahiptir; elektrik kesintisi gibi durumlarda NTFS daha güvenlidir.

×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...