Firmware Nedir?

İÇİNDEKİLER

 

Firmware’nin genel görevlerinden bahsetmek gerekirse elektronik makinelerde yer alan donanımların işlevlerini yerine getirmede yardımcı oldukları söylenebilir. Bu dosyalar aynı zamanda sadece okunabilen yazılamayan dosyalar olarak da biliniyor. Firmware birçok elektronik ürünün içerisinde yer alıyor. Örneğin başta bilgisayarlarda olmak üzere modemler, tabletler, müzik çalarlar ve mobil cihazlarda yer alıyor. Bu cihazlar Firmware vasıtasıyla işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirerek bütün haliyle faydalı olabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken başka bir husus da aslında dosyaların güncel bir biçimde bulunması. Güncel biçimde bulunmayan dosyalar Firmware’in işlevini yerine getirmesini olumsuz etkileyebilir.

Derinlemesine İnceleme

Sayısal verileri işleyerek her donanımın sahip olduğu yetenekleri düzgün bir şekilde yerine getirilmesi için kullanılan bir yazılım olarak ifade edilen Firmware kalıcı bellek, veri saklama yeri, donanım yazılımı görevleriyle de önemli bir yere sahip. Beyaz eşya, trafik lambaları, cep telefonları gibi elektronik cihazlarda da bulunun Firmware cihazların kontrol programını da içinde bulunduruyor. Bu donanımın yazılımı ROM, EPROM, flash bellek benzeri kalıcı bir bellek içerisinde muhafaza ediliyor. Bu cihaz yazılımının da değişimi bir kere yapılıyor ya da cihazın ömrü boyunca hiç yapılmıyor. Hatta bazı cihazların yazılımı üretim esnasında yapılır ve bir daha yapılmaz, ancak yeni bir özellik ekleneceğinde ya da bir yazılım hatası olduğu zaman güncelleştirme yapılabilir. Bunun için flaş bellek özel bir yöntemle yeniden programlanabilir ve mikroçipin ROM’unun değiştirilmesi gerekebilir.

Güncelleme İşleminin Yapılması

Yukarıda sayılan cihazların herhangi birisi görevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremiyorsa ve bu temel görevlerinin dahi aksamasına sebebiyet veriyorsa Firmware’in güncellenerek en son sürümünün yüklenmesi gerekiyor. Bu konuyla özel olarak ilgilenen yazılım mühendisleri firmware dosyaları içerisindeki gerekli değişiklikleri yazılım dili kullanılarak çözebilir ve bir ileriki aşamaya taşınarak geliştirilip kullanıcıların hizmetine sunulabilir. Bu noktada kullanıcılara düşen tek görev, bu sürümleri indirip kurarak aygıtlarının doğru bir şekilde çalışmasına destek olmak. Bu sürümlerin yüklenmesi bazen kullanıcıların emri olmaksızın otomatik olarak yapılabilir. Bazen de bu güncelleştirmeyi yapabilmek adına bir uzman desteğine başvurulmalı. Çünkü güncellemesi yapılan elektronik bileşenin ne olduğu çok önemli. Örneğin bir anakartın Fireware sürümünün güncellenmesinin yapılması modeminkinden daha zor ve uzmanlık gerektiren bir durum olarak örnek gösterilebilir.

Adsl Modemde Güncelleme

Bir Adsl modemde güncelleme yapılmadan önce modemin markasının ve modelinin bilinmesi temel koşul olarak ortaya çıkıyor. Bunun en kolay yolu da modemin arka tarafına bakılması. Bu bilgiler temin edildikten sonra Firmware’in sitesine girilip en son sürümüne bakılıyor ve sonrasında modemin içine girilip burada bulunan Firmware sürümüyle eldeki sürümün birbirinden farklı olup olmadığının kıyası yapılıyor. Eğer Firmware’in sitesinde yayınlanan sürüm, modeminkinden bir üst versiyonsa güncelleme gönül rahatlığıyla yapılabilir. Modemin içinde bulunan sistem bilgisi kısmında Firmware bilgileri yer alıyor. Güncellemeye erişim sağlamak amacıyla sistem bakım bölümüne girilip Firmware güncelleme yazan yer açılabilir. Sonrasında resmi siteden Firmware’in en güncel hali indirilerek işlemlere devam edilir. İndirilen bu dosyanın Firmware’in Fw uzantılı bir dosya olduğu da unutulmamalı. Dosya seç seçeneğine; ardından dosya yükleye tıklanarak kurulup, kullanıma hazır hale gelir. Güncelleme işlemi böylelikle tamamlanmış oluyor.

Güncelleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme yapılırken ilk olarak yüklenmek istenen sürümün mevcut sürümden daha üst bir sürüm olduğunun bilinmesi gerekiyor. Tabii bu güncelleme kararı verilmeden önce modem hakkında problemlerin artması güvenlik ve bağlantı ayarlarının sorunlar oluşturduğundan emin olunması gerekli. İlk olarak üretici firma konumunda yer alan firmaların ürettiği güncelleştirmelerin tercih edilmesi sağlıklı bir güncelleştirme için çok önemli.  Bunun dışında olabilecek diğer etkenlere de dikkat edilmesi lazım. Örneğin internet bağlantısının kesilmemesine dikkat edilmeli ve olası bir elektrik kesintisinin olmaması gerekli. Güncellemenin ne özellik katacağı da bu aşamada büyük önem taşıyor. Çünkü bir işlevi olmayacak güncellemeyi yapmanın da bir yararı olmuyor. Bütün bu güncelleme detayları doğru uygulanıp güncelleme yapıldığında modemin şifresinin de değişmiş olabileceği de akıllardan çıkarılmamalı. Sonrasında zaten yazılımın daha önceki gibi sağlam ve kararlı bir şekilde işlevini yerine getireceği yadsınamaz bir gerçek.

Firmware ve Rom

Firmware ve Rom genellikle karıştırılan iyi yazılım sistemi olsa da aslında birbirlerinden ayrı olduklarını ifade etmek lazım. İşi matematiğe endekslemek gerekirse Firmware’in Rom’a göre bir tık üstte olduğu söylenebilir. Firmware aslında bir temel olarak ifade edilebilirken Rom’u bu temeli kişiselleştiren kullanıcıya göre düzenleyen ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarları geliştiren yazılım olarak açıklayabiliriz.  Mesela Google Android Firmware’i geliştirdikten sonra Samsung’a verdi. Daha sonra Samsung firması da Rom üretip bunu cihaza aktarıp cihazı piyasaya sundu.

Rom Nedir?

Bütün teknolojik gelişmelerde olduğu gibi bu konuda da olan değişimler bilgisayar sistemlerinin çok uzak olmayan bir gelecekte insan hayatının daha da merkezinde yer alacağının en büyük kanıtı olarak söylenebilir. Bu gelişmeler insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda belli bir rutine de bağlıyor. Bu gelişimlerin içerisinde olan değişimlerden Rom da nasibini almış bir durumda.  Rom sadece okunabilen dosyaların taşındığı hafıza çipin adı diye açıklanabilir. Rom’da bulunan veriler okunabilir ama bu veriler üzerine herhangi bir veri girişi yapılamaz. Bunlara en iyi örnek bilgisayarlardaki BIOS çipi gösterilebilir. Bu çiplerde üretim esnasında yazılan veriler sonsuza kadar burada muhafaza ediliyor ve bu ROM bellekler de sadece bilgisayarlarda yer almıyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi aletlerin içerisinde de bulunuyor. Romların en temel görevi yanlışlıkla da olsa değişimi yapılmaması gereken önemli bilgilerin saklanması ve korunması. Bu veriler güncellemeye ihtiyaç olunmayacak şekilde hazırlanıp hizmete sunulur.


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...