Gamer Nedir?

İÇİNDEKİLER

Gamer'lık için net bir ölçü olmasa da bilgisayar oyunu oynayan kişilere denebilir. Tabii ayda bir, 2 - 3 saatlik oyunla gamer olunmaz fakat belirli bir alt veya üst limit de yoktur. Bu nedenle herhangi bir bilgisayar oyunu oynayan kişiye gamer adı verilir. Kimileri herkesin gamer olabileceğini düşünürken, kimileri de gamerlığın bir sanat olduğunu ve uzmanlık gerektirdiğini söylüyor. Genellik tüm oyun türleri hakkında bilgi sahibi olan gamerlar, o anki modlarına yeni çıkmış ya da eski bir oyunu oynayabilirler. Oyun haberlerini yakından takip etmek ve yeni çıkan oyun modlarını denemek yaptıkları başlıca aktivitelerdir.

Günümüzde internetin kullanımı bir hayli değişmiş, Youtuberlık bir meslek olarak sayılmaya başlamıştır. Fakat oyunlara oldukça düşkün olsa da Youtube kanalı olmayan, video çekmeyen insanlara gamer olmadığını söylemek pek de doğru değildir. Bazı gamerlar, oyun sırasında yaşadıkları duyguları insanlarla paylaşmak isterler. Bunun için video çekerek Youtube'da yayınlayabilir, Twitch üzerinden canlı yayın açabilir ya da sitelerde makale yayınlayabilir. Gamerların diğer bir görevi de acemi oyunculara yol göstererek oyundan daha fazla zevk almalarını sağlamaktır. İyi bir gamer olmanın temel kuralı, oyunlar hakkında sürekli araştırma yapmak ve yeni bilgiler edinmektir.

Game Nedir?

Game, bu alanda kullanılan anlaması en basit kelime olabilir. Türkçe karşılığı 'oyun' olan game, bilgisayar kullanan ve internete bağlanabilen çoğu insan tarafından bilinmektedir. Bilgisayar, konsol gibi farklı çeşitleri bulunan oyunlar, gamerlık kavramının doğmasındaki temel unsurdur.

Gaming Nedir?

Türkçe karşılığı 'oyun oynamak' olan gaming sözcüğü, aslında gamerların yaptıkları eyleme verilen isimdir. Gerçi bu eylem için gamer olmanıza gerek bile yok. Asıl anlamı oyun oynama işlemi olsa da 'gaming' kavramı son zamanlarda oyuncu ürünleri için de kullanılmaya başlandı. Bir örnekle açıklamak gerekirse; gaming monitörler, gaming mouselar, gaming klavyeler gibi bir gamerın oyun oynayabilmesi için en ideal ortamı oluşturması adına pazarlanan ürünlere gaming denmeye başlandı.

Türlerine Göre Gamerlar

Survival gamer: Minecraft benzeri, popüler hayatta kalma oyunlarını oynayan kişidir. Bu tip oyunları bilgisayardan ya da oyun konsollarından oynayabilirler. Günümüzde özellikle Türk gamerları oyunları, teknik özellikleri oldukça gelişmiş olan bilgisayarlar üzerinden oynamaktadır.

Hub gamer: Yeni çıkan oyunları oynayan kişidir. Bu oyunlar daha çok bilgisayar yerine konsol üzerinden oynanır. En çok takipçisi olan gamer kitlelerinden bir tanesidir.

Hardcore gamer: Oldukça popülerleşmiş oyunları oynayan kişidir. Takipçiler genelde geçemedikleri bölümü, bu gamerları izleyerek geçerler.

Online gamer: Çevrimiçi oyunları oynayan kişidir. Genelde takipçilerini oynadığı sunucuya davet ederek keyifli bir ortam yaratmayı hedefler. Buna ek olarak, sunucu sahipleriyle anlaşarak getirdiği oyuncu kitlesinden komisyon alabilirler.

Sport gamer: Yalnızca spor oyunları oynayan kişidir. Fakat ülkemizde PES, FIFA, NBA 2K gibi spor oyunlarını oynayan kitle pek fazla gelişmemiştir. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi ise herkes tarafından biliniyor ve mütemadiyen oynanıyor oluşundan heyecan yaratmamasıdır. Ayrıca bu tip oyunlarda herhangi bir bölüm veya gizem olmadığı için izlemesi sıkıcı gelebilir.

MMO gamer: Knight Online, Metin 2 gibi yalnızca MMO oyunları oynayan kişidir. Bu tür gamerların çok fazla takipçileri olur. Çünkü izleyiciler, bu tip oyunlarda ne yapacaklarını, nasıl davranacaklarını bilmedikleri için merak ederler. Buna ek olarak, charını daha hızlı geliştirmek isteyen kişiler ilk iş olarak bu gamerları izleyerek bilgi alırlar.

Youtube'da İyi Bir Gamer Nasıl Olunur?

  • Gamerların takipçilerinin yaş ortalaması genellikle 18'den küçük olduğu için kibar bir dille konuşmaya özen gösterilmelidir. Videolarda asla küfür kullanılmamalıdır.
  • Oyunun bilinmeyen yönleri takipçilerle paylaşılır. Bu sayede takipçiler de oyun hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar.
  • Yalnızca oyun oynamakla kalmaz, oyun modlarını da denerler. Bu sayede takipçilerin oyundan daha çok keyif almalarını sağlarlar.
  • Videonun altına gelen mantıklı soru ve yorumlara cevap verirler. Ayrıca, takipçilerini sevindirecek hareketlerde bulunurlar.
  • Diğer gamerlar hakkında konuşmazlar. Mümkün olduğunca en kaliteli içeriği oluşturmaya çalışırlar.
  • Videolarda takipçilerin sıkılmaması adına oyunda zorlandıkları bölümleri geçer ya da videoyu hızlandırırlar.

Nasıl İyi Bir Gamer Olunur?

1. Formatınızı Belirleyin

Oyun oynamak için 4 seçeneğiniz bulunuyor; bunlar, Play Station, Xbox, Wii ve PC. Her platformun kendine özgü avantajları ve dezavantajları olduğunu bilmeniz, iyi bir oyuncu olma potansiyelinizin olduğunu gösterir. Hem format konusunda da fanatik biri olmadığınızı kanıtlamış olursunuz. Konsollar ve oyunları pahalı olduğu için formatınızı belirlerken sonradan pişman olmamaya ve size en çok keyif verecek ürünü seçmeye çalışın.

2. Tarzınızı Konuşturun

Oyun tarzları konusunda kimseye üstünlük taslamayın. Herkesin kendine özgü bir oyun oynama şekli vardır. Kendisini başkalarından üstün görmek, oyun oynayışlarıyla alay etmek, iyi bir oyuncuya yakışmaz. Her oyundan farklı bir tat alınır. Hem renkler ve zevkler de tartışılmaz. Bu yüzden kendi oyun tarzınızın en iyi olduğunu kanıtlamaya çalışmayın.

3. Kılavuzları Okuyun

Satın aldığınız oyunların kılavuzlarını bir kenara atıyorsanız hata yapıyorsunuz. Bu kılavuzlar sizler için hazırlanıyor. Oyunla ilgili tüm bilgilerin yer aldığı bu ufak kitapçıklar sayesinde oyunla ilgili kafanıza takılan her soruya cevap bulabilirsiniz.

4. Pratik Yapın

Geçtiğiniz bölümleri tekrar tekrar oynayın. Böylece oyun pratiğiniz artacak ve tecrübe kazanacaksınız. Oyunu sadece bitirmeye yönelik oynarsanız, oyunun size sunduklarından mahrum kalırsınız.

Gamer Kitapları

21. yüzyılla birlikte endüstrileşen bilgisayar oyunu veya video oyunu, son yıllarda en hızlı gelişen sektörlerden bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Her geçen güç popülaritesini artıran bu sektörün ürünleri o kadar fazla ilgi gördü ki, kitapları dahi basıldı. Sonuç olarak bu sektörün ürünleri yalnızca video oyunuyla kalmayarak, gamerlar için 'gaming' kitapları yazılmaya başlandı.

Günümüzde gamerlar için yazılmış yüzlerce kitap bulunuyor. Bu kitaplar genelde profesyonel gamerlar tarafından yazılmış ve seri olarak basılmış kitaplar oluyorlar. Kitaplarda bazı video oyunlarının tanıtımları, bu oyunlara dair çeşitli püf noktaları, stratejiler, oyunun oluşumunda yatan hikaye ve daha pek çok bilgi yer alıyor.

Bu tür kitapların dışında yine gamerlar tarafından ilgiyle okunabilecek birçok kitap bulunuyor. Bunlardan bazıları bir video oyununun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verirken, bazıları da dünya çağındaki profesyonel gamerlara dair bilgiler içeriyor. Örnek vermek gerekirse, dünya rekorlarının kaydedildiği Guinness World Records (Guinness Rekorlar Kitabı) serisinin yalnızca gamerlara özel bir baskısı bulunuyor. Bu baskı, yalnızca gameing rekorlarını içeriyor.

Eskiden gamer kitaplarını rağbet az olduğu ve sektör de bu kadar gelişmediği için kitaplara ulaşmak bir hayli zor olabiliyordu. Fakat artık neredeyse her kitapçıda gaming ile ilgili en az bir kitaba rastlayabiliyorsunuz. Tabii aradığınız kitabı sahaf sahaf gezerek bulamayacağınıza göre internette sipariş vermeniz daha mantıklı olacaktır. Hem internet, gaming ile ilgili kitaplarda okuyuculara çok daha geniş bir yelpaze sunuyor.

×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...