Hyperledger ve geleceğin teknolojileri

İÇİNDEKİLER

Yeni bir blog yazımızdan merhabalar. Birçok kullanıcımızın blockchain ve kripto para konusunda meraklı olduğunun farkına vardık ve sizler için az da olsa bilinen doğrular hakkında bu makaleyi hazırladım umarım aklınızdan birkaç soru işaretini kaldırabilirim.

Blockchain nedir ?

Okuyucularımızın büyük bir kısmının bu konu hakkında bilgileri olabilir ancak eminim ki daha büyük bir kısmı henüz bu kelimelere biraz yabancı. Sizlere kısaca şöyle özetleyebilirim;

Blockchain, hesap defteri girişini ya da bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısıdır. Her hesap hareketi, gerçekliğini koruma altına almak adına dijital olarak imzalanır ve kimse bu kayda müdahale edemez. Böylece hem hesap defterinin kendisi hem de içindeki hesap hareketlerinin güvenilir olduğu varsayılır.

blockchain.jpg

Gerçekten büyük bir evren olduğu için yüzeysel olarak konuya dokunup asıl konumuz olan Hyperledger’a geçmek istiyorum. Bildiğiniz üzere toplam 3 adet blockchain yapısı vardır. Bunlar Private Blockchain, Semi-Private Blockchain ve Public Blockchain olarak bilinir. Peki bu veri yapıları ne anlama gelmektedir ?

Public Blockchain ve Private Blockchain

Public Blockchains Bir düğümü çalıştırmayı umduğu herkes tarafından gerçek zamanlı olarak doğrulanabilen genel işlem verilerini sunar. Doğrulamada yer alan daha bağımsız kullanıcılar veya kurumlar, zincirin daha güvenli ve merkezi olmayan hale gelir. Kamu engelleri çoğunlukla iki şey için yararlıdır; değer yönlendirme (başlangıç oluşturma ve dağıtma dahil) ve iletilerin güvenilir zaman damgası.

Private Blockchain içersinde kişiler, bu iznin, yalnızca belirli bir grup insanın verilere erişebileceği ve bu güvenlik özelliği anlamına geldiğine inanır. Ama değil. Blockchain hakkında gerçek bir kullanıcı verisi olmadığı için, (siz) genel bir üye olarak, gerçek içeriğini doğrulayamaz. Bu, verilerin yolsuzluğun fark edilmeden kalabileceği ve verilerin kolayca değiştirilebileceği bir yerde bulunması anlamına gelir. Öyleyse neden var? Esasen “hype surfing” olarak bilinen olaylardan dolayı; Esasen eski teknolojiyi yeniden kullanmak ve üzerine bir blockchain çıkartması yapmak.

blockchain-structure.jpg

Sizler için belki biraz karışık gelmiş olabilir kurumsal bir ağız ile sizlere bu durumu şöyle özetleyebilirim, Public Blockchain yapısı tamamen Anonymous transferler, isimsiz işlemler, şifrelenmiş yapılar ve bu yapıların kontrolünün kimsenin elinin altına alamayacağı sistemlerdir. Bitcoin ve altcoinler bu sebeplerden dolayı çok değer görmüş, ilgi odağı olmuştur.

Maalesef gerçekci bir dünyada yaşadığımızın farkında olmalıyız. 2015-2016 yıllarından sonra büyük firmalar devletlere ödenmesi gereken vergi borçlarını ödememek adına kriptolara yatırım yapmaya başladı, bu şekilde inanılmaz büyük paraların kendi firmalarına kaldığının bilincine vardılar. Neredeyse %18 %19 vergi oranlarından bahsediyoruz. Yasal olmayan her şeyin transferi için de insanların ilgi odağı olan Bitcoin şuan marketcap sınırlarını zorlamakta ve ülkemizde bile ortalama 10 kişiden 1’inin bir kripto yatırımı olduğundan eminim.

Yasal olmayan işlemler derken? Evet hepinizin aklında kalan o soru mesela her şey mi?

Tabiki aklınıza gelen gelmeyen herşeyi kriptolar ile ödeyebilir, arkanızda iz bırakmadan güvenli bir şekilde iç rahatlığı ile yapabilirsiniz. Burada sizleri suça teşvik etmiyorum elbette, son zamanlarda ülkelerin kriptoları desteklediği kadar karşı çıkma olayları da marketleri çok rahatsız etmektedir.

Peki devletler bu durumda ne yapıyor ? İşte burada devreye Hyperledger giriyor.Hyperledger semi-private bir yapıya sabittir. Olayı çok net olarak örneklersek; Bir banka düşünelim bu bahsettiğimiz transferleri görme okuma ve değiştirme yetkisine sahip olsun. Hayal edebiliyor musunuz, evet evet tam bir devlet işi. Ancak büyük firmalarda bu yeni teknolojiye ayak uyduruyor çünkü gerçekten istediklerini yapabilecek bir ortam onlara sunuluyor.

Linux Foundation tarafından oluşturulan Hyperledger Projesi’nin yönetici müdürü Brian Behlendorf’un birkaç cümlesini sizinle paylaşarak makaleme son vermek istiyorum :

“Pek çok kişi bir banka ya da devlet sitesini açtığında ya da LinkedIn’i ziyaret edip belli bir üniversitede okuduğunu söyleyen birinin profilinde yeşil tik işareti görünce olayı fark etmeyecek bile ama o sırada işin perde arkasında Blockchain’den faydalanılıyor olacak. Şu an elimizde bir çözüm (Blockchain) var gibi ama bu çözüm sadece kimlik ve kişisel veri yönetimi gibi şeyler kolaylaştırılırsa işe yarayacak. Bu süreç o kadar kolay olmalı ki sanki cüzdanınızı açıp ehliyetinizi gösteriyormuşsunuz gibi hissetmelisiniz. Google, Amazon ya da Facebook gibi teknoloji devleti Blockchain teknolojisinden kesinlikle faydalanıp onunla yeni iş modelleri oluşturacaklar. Ama bence merkezsiz bir teknoloji olan Blockchain, bu gibi şirketlerin piyasadaki gücünü azaltacak.”


Görkem Duymaz
Görkem Duymaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...