Javascript oyun motorları

İÇİNDEKİLER

Flash üzerinden birçok web tarayıcısının desteğini çekmesiyle birlikte flash oyunların popülerliği de düşmeye başladı. Buna bağlı olarak HTML5 oyunların yeni sürüm tarayıcılarda desteklenmesi artık flashın sonunu getirmeye başladı.

       javascript-illustration.png

Oyun geliştiricilerin kullanımına açık olarak paylaşılan Javascript ve HTML5 dosyalarını kullanarak kendi oyununuzu geliştirebilir, örnekleri inceleyerek oyun geliştirme dünyasına adım atabilirsiniz. Harika oyunlar oluşturmak, programlama, sistem mimarisi, teknolojideki medyumları kullanma olasılıkları, aynı zamanda oyununuzu geliştirmek için sağlam bir oyun moyoru gerektirir. Bu oyun motorlarının bazılarını inceleyeceğiz.

Phaser

Phaser’in açık kaynak kod tabanı olan HTML5 framework’u kullanarak oyunlar oluşturmak isteyen, tecrübeli ve yeni başlayan oyun geliştiricileri arasında net bir favoridir ve büyük toplulukları mevcuttur. Herkesin mobil cihazlar ve masaüstü bilgisayarlar için oyun oluşturmaya hızlı bir şekilde başlamasına olanak tanır. Phaser’in JavaScript işlevselliği, WebGL ve Canvas bileşenlerini bir arada tutmaya yardımcı olan Pixi.js kitaplığı ile birlikte gelir. Phaser ile gerçekten olağanüstü bir oyuna yaklaşmayı başarırsanız, milyonlarca dolarlık gelir elde edebileceğiniz oyunlar oluşturabilirsiniz. Phaser’in ön yükleyicisi, geliştiricilerin oyun varlıklarını yüklemelerini kolaylaştırır ve oyunun her parçası için kapsamlı kod yazarak zaman kaybetmemeniz için otomatik olarak işlenmesini sağlar. Phaser, yıldız fizik hareketlerini gerçekleştirmek için birçok yararlı dış kütüphaneyi kullanır; ayrıca, animasyon özelliklerini etkinleştirerek oyunlarınızın profesyonel ve çekici olmasını sağlayabilirsiniz.


Crafty

 

Crafty, en iyi etkileşimli oyunlar oluşturmak için kullanılabilecek bileşenlerin bir araya getirdiği bir JavaScript oyun motoru olarak tanımlanır. Bileşenler aracılığıyla, kod tabanınızı şişirmeyecek veya başka bir yerde kodun bir kısmını taşımanız gerektiğinde size çok fazla baş ağrısına yol açmayacak oyun için seçimler yapabilirsiniz. Crafty ile etkinliklerin bağlanması, sistem olaylarının nasıl davrandığını yönetmenizi sağlar, böylece özel aramalar ve eylemler oluşturabilirsiniz. Crafty'nin küçük boyutu yeni başlayan oyun geliştiricilere en cazip olanıdır, çünkü kullanışlı bileşenler sistemi oyununuz ve ilerlemeniz için hızlı bir yol haritası hazırlamanızı sağlar. Crafty.js, oyun geliştiricilerine oyun oluşturma ve yapılandırma konusunda yardımcı olmakla ilgilenen sıra dışı bir topluluğa sahiptir.

PhysicsJS

 

PhysicsJS, birkaç yıldan beridir ve hala, çevrimiçi oyunlarda bir fizik motoru için en iyi ve güçlü seçeneklerden biri olmayı başarıyor. Yeni başlayanlar için, deneyimli geliştiriciler için olduğu kadar güvenli bir seçimdir. Vitrin sayfasındaki demo önizlemeleri ile kendinizi deneyin ve kod editörü etkileşimli olduğundan özel kod testlerini uygulayıp canlı bir ortamda test edebildiğiniz için yapabileceğiniz fizik deneylerinin türünü görün.

BabylonJS

 

Daha önce oyun geliştirmeyi hiç duymamış olsanız bile, Babylon.js'yi duymuş olacaksınız.Bu kütüphane bir kaç yıldır başarılı bir şekilde çalışıyor ve lider JavaScript oyunlarından biri olarak daha yükseğe yükselmeye devam ediyor. WebDL ve 3D geliştirme desteği bulunmakta. Babylon'un bilgisayarınızda dahili bir varlık olarak kurulmasına gerek yoktur, bu nedenle tüm geliştirmeler tarayıcı / kod düzenleyicinin kendisi içinde gerçekleşebilir ve bu da oyun geliştirmek isteyenler için cazip bir seçimdir. Babylon, geleneksel animasyonlu oyunlar ya da çözünürlük ve etkileşim için daha derin bir kapasiteye benzeyecek şekilde tasarlanmış tasarımlar oluşturmak için kullanılabilecek en kapsamlı oyun motorları arasında kesinlikle yer alıyor.

Pixi.js

 

Pixi.js, HTML5 oyunları için tasarlanmış bir 2D oyun oluşturma motorudur. Amaç, Pixi'yi herhangi bir cihaz türünde mümkün olduğunca hızlı hale getirmektir. Pixi.js ile, HAC'ın (Donanım İvmesi) konseptini incelemek için saatler harcamadan faydalarından yararlanabilirsiniz. Pixi’nin kitlesi / kullanıcıları, WebGL'yi kullanmak istemeyenler, zengin oyun içeriği, etkileşimli görüntüler ve tüm platformlarda eşit olarak desteklenen uygulamalardan yararlanmak isteyen kullanıcılardır.. Bu, Pixi'nin WebGL'yi desteklemediği anlamına gelmez, tabii ki, HTML5 Canvas özelliğini desteklediği kadarıyla, Pixi'nin pürüzsüz, hızlı ve eşit etkileşimli olmasını sağlayan şekilde oluşturulduğu yoldur.

PlayCanvas

 

PlayCanvas 3D yetenekleri ile tam bir spektrum oyun motorudur. Bu grafik altyapısı, WebGL 3D'yi, fiziksel görüntülemeyi, özlü ışık özelliklerini (gölgelerle), ışık haritalarını, kafesleri, dahili bir düzenleyiciye sahip olan partiküller için GPU motorunu destekler, PostFX, 3D malzemelerin piyasadaki en sevilen 3D yazılımından entegrasyonuna olanak tanır. Ammo.js 3D motoru sayesinde 3D fizik mümkündür. PlayCanvas ayrıca bulutta çalışabilir, böylece tarayıcınızın içinden tarayıcı oyunları (tüm ana tarayıcılar desteklenir) oluşturabilirsiniz. Bazıları, PlayCanvas'ı oyun geliştirme için üstün bir JavaScript motoru olarak görüyor, ancak fiyatlandırma kataloğuna bakarsanız, ücretsiz olmayan tek şeyin kendi kendinizi barındırma olduğunu fark edeceksiniz. PlayCanvas, oyun geliştiricileri, pazarlama için animasyonlu marka deneyimlerine ihtiyaç duyan markalar ve emlak ve diğer benzer ajanslar için kısa ve özlü görselleştirme projeleri bulur.

melonJS

 

Melon.js 2D oyun geliştirme için sprite yapılı bir JS motoru, çalışmak için ek kütüphaneler gerektirmeyen bağımsız bir projedir, mobil cihazların yanı sıra tüm tarayıcıları, hareket ve donanım için mobil cihazlar için optimizasyon, dahili HTML5 ses desteği, CPU kullanımını azaltmak için pratik bir fizik motoru yaratılması için gerekli olabilecek çok sayıda etkiyi destekler. Topluluk forumları, Melon.js'nin nasıl çalıştığına veya hatalarla karşılaştığınız durumlara ilişkin sorularınıza hızlı bir şekilde cevap alabileceğiniz Google Grupları da bulunmaktadır. Açık kaynak kodlu ve oyun geliştirmenin farklı yönlerini öğrenmek için kullanılabilen Melon'la yapılan düzinelerce demo uygulaması içeriyor.

Stage.js

 

İhtiyaçlarınıza veya çevrimiçi oyun geliştirmeden önceki deneyiminize bağlı olarak, Stage.js ilk 2D oyunlarınızı HTML5 ve JavaScript desteği ile oluşturmak için esnek ve kolay bir çözüm olabilir. Stage.js açık kaynaklı ve en sevdiğiniz platformları destekliyor. Dinamik bulmaca oyunları veya basit fizik temelli oyunlar oluşturmada tercih ediliyor.

Kivi.js

 

Kiwi, oyunlarınızı masaüstü ve mobil cihazlara dağıtabilen süper hızlı bir WebGL ve Canvas rendering motoru ile bütünleşiktir. Kivi eklentilerinin zengin koleksiyonu, daha anlamlı oyun deneyimleri yaratmanıza olanak tanır, bu eklentilerden bazıları şunlardır: bir başarı motoru, böylece kullanıcı ilerlemesine dayalı özel başarılar yaratabilirsiniz, yapay zeka algoritması böylece oyunlarınız kullanıcılarınızın seçimlerine bağlı olarak büyüyebilir oyunlarınıza fizikte gelişmiş bir entegrasyon yapabilir, tüm durumlar için görev yönetimi, sprite ve tonlar, ayrıca bir sosyal medya hesaplarına erişim, böylece kullanıcılarınızın sosyal medya bilgilerini kullanarak giriş yapabilmelerini, aynı zamanda oyundaki ilerlemelerini sosyal medyada paylaşabilmelerini sağlıyoruz. Kiwi.js'nin, piyasadaki en iyi eğiticiler topluluğu vardır, bu da isteyen herkesin bir JavaScript motoru kullanarak çok hızlı bir şekilde ilk HTML5 oyunlarını oluşturmasını kolaylaştırır.

Goo Create

 

Goo Create, daha önce hiç bir satır kod okumamış veya görmemiş olsanız bile, bir oyun oluşturmanıza olanak tanır; bu, çoğunlukla grafik kullanıcı arabirimi aracılığıyla bir şeyler oluşturduğunuz uygulamayı programlamak için popüler bir öğrenmeye çok benzer. Goo Create ile, bu kullanıcı arayüzünü, kendi fikirlerinizle bir oyuna dönüştürmek için geliştirebileceğiniz güzel bir oyun manzarası oluşturmak için kullanabilirsiniz. Tüm komutlar, yazılımın içine dahil edildiğinden, Flappy Bird'ün çoğaltma versiyonunu oluşturmak sadece bir saatinizi alacaktır. Goo Create, ciddi oyun geliştiricileri için premium destek ve fiyatlandırma planları sağlayan açık kaynaklı bir proje kuruluşudur. Goo Create, her şey tarayıcıda oluşturulduğu için otomatik olarak tarayıcıda derlenmiş olduğundan, tam proje paketinizi oluştururken zaman tüketimini kaldırır. Yapmanız gereken bir oyun olmak zorunda değil, Goo Create ürünlerini veya vitrinleri için güzel dijital görsel demolar oluşturmak isteyen animasyon uzmanlarına ve markalara hitap edecek, ihtiyacınız olan araçlar orada olacak.

Panda.js

 

Panda.js’in küçük paket boyutu ve öğrenim komutları için uygun dökümanlar, acemi online oyun geliştiricileri için mükemmel bir ilk tercihtir. Panda, kendi içinde küçük bir motor olmasına rağmen, kullanmaya karar verdiğiniz hangi oyun motoru üzerinden daha fazla bilgi edineceğiniz birçok kütüphaneyi ve algoritmayı desteklemektedir - render, Pixi.js kütüphanesi aracılığıyla yapılır, güzel parçacık tabanlı efektler yaratabilirsiniz. Fizik motoru, oyunlarınızın otantik olduğunu, özel Panda.js eklentileri oluşturabileceğinizi ve bunları diğer geliştiricilerle paylaşabileceğinizi garanti edecek, oyunlarınız kısa bir yerel veri depolama alanıyla hızlandırabilir, özel Google Analytics etkinlikleri oluşturabilir ve oyununuzdaki performanslarını izleyebilirsiniz.

Whitestorm.js

 

Whitestorm.js, Three.js kütüphanesini kullanarak 3D web oyunlarını geliştirmek için bir oyun geliştirme motorudur. Özü, fiziği destekleyen 3D sahnenin hızlı gelişimi için bireysel bileşenleri ve eklenti sistemini destekler. Temel bir uygulama bile geliştirmek istediğiniz her zaman - renderer, çerçeve güncellemesi, harici fizik dahil olmak üzere her 3D parçasını tanımlamanız gerekiyor, gerekirse otomatikleştirin. Bu sefer en iyi performans ve işlevsellik ile tüm bunları çok daha kolay bir hale getirmenizi istiyoruz. Hala hepsini yönetebilirsiniz, ancak bunu yapmayı unuttuysanız veya buna ihtiyacınız yoksa - whitestorm.js sizin için her şeyi yapacaktır. 3D fiziği desteklerken, motorun görsel bileşenleri ne kadar iyi işleyebileceğini görmek için Whitestorm.js DEMO ortamında gezinebilirsiniz.

QICI Engine

 

QICI, Phaser motorunu alıp, oyun gelişimini doğrudan tarayıcıya entegre eden kendi arayüzüne dayanıyor, hatta kod düzenini değiştirmek için bilgisayarınızda bir kod düzenleyici kullanmanız gerekmiyor (isteğe bağlı). Mobil cihazınızda bile gelişebilecek kadar eğlenceli yönler; Bu uzun ve sıkıcı tren yolculuklarına veda edin, şimdi seyahat ederken oyununuz üzerinde çalışabilirsiniz. QICI Engine ile HTML5 Oyunlar yaratın, favori kod düzenleyicinizi kullanın, favori web tarayıcınızı kullanın, JavaScript dilini ve en iyi web geliştirme araçlarını kullanın, QICI Engine temeldeki teknolojilerin karmaşıklığını giderereksadece önemli olana odaklanmanızı sağlan - oyununu yap! QICI, kullanıcı arayüzlerinin sezgisel olarak çalışmasını sağlayarak yeni başlayan birinin onlarca yıllık birikimi olan geliştiriciler ve tasarımcılar gibi işler çıkarmasını kolaylaştırmıştır.

lychee.js

 

Lychee, çevrimiçi tarayıcı tabanlı oyunlar geliştirme bağlamında çok zor gelebilir, ancak bazı örnekler Lychee'nin aslında 2D oyunlar oluşturmak için kullanılabileceğini gösteriyor, ancak bundan daha ilginç olan şey, Lychee'yi takabilmenizdir. Mevcut oyun motoru bu ridiclosuly iyi özelliklerinden bazılarını yararlanmak için  Lychee, ECMAScript 2016'nın arka ucuna inşa edilmiştir ve ileri teknoloji uygulama geliştirme için sağlam ve ilerici bir yaklaşım sağlamak için Yapay Zeka ve Machine Learning'i entegre eder.
 

WiMi5

 

Hiç web tarayıcınızdan çıkmanıza gerek kalmadan çevrimiçi bir oyun yaratmanın, yayınlamanın ve para kazanmanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istediniz mi? Wimi5'in burada yaptığı şey bu. Bugün sahip olduğumuz mevcut çevrimiçi oyunların birçok dinamiklerini ve yönlerini destekleyen etkileşimli bir oyun geliştirme platformudur ve hepsini dönüştürebileceğiniz tek bir gösterge paneli kullanıcı arayüzünde birleştirir.

Canvace

 

Canvace hem 2D hem de 2.5D oyun geliştirme için harika bir motordur. Grafiksel arayüzü kullanarak, oyunlarınızdan biri için karmaşık bir seviyeyi hızlı bir şekilde ölçeklendirebilir, ancak yine de ortalama HTML5 oyununun işlevselliğini piyasada sürdürürken - sahne yönetimi ve görselleştirme, özlü oluşturma araçları, elemanlar arasındaki çarpışmaların algılanması dahil olmak üzere fizik, asenkron yükleme önemli proje varlıklarının, çerçeve tabanlı animasyonların, cihaz algılama desteğinin, girdi saptamasının, dengeli bir şekilde halleder.

Unity

 

Unity 3D, dünyanın en çok kullanılan oyun motorudur. Bu sayede, geliştiricilerin milyarlarca dolarlık birleşik kazanç elde etmelerine yardımcı olan oyunlar oluşturmak için inanılmaz çeşitlilikte yollar kullanılır. Steam oyun koleksiyonu kitaplıklarında bulduğunuz oyunların birçoğu Unity kullanılarak oluşturuldu, bu yüzden bu sadece tarayıcı için oyunlar oluşturmak için kullanabileceğiniz bir şey değil, aynı zamanda ciddi ve eğlenceli bir şekilde oyun inşa etmek için kullanabileceğiniz bir şey. Büyük bir cihaz seti desteği vardır: iOS, Android, Windows, Linux, PlayStation, XBOX, Wii, Sanal Gerçeklik ve televizyon setleri. Unity’nin çok sayıda özellik ve araç koleksiyonu, bir sonraki oyununuzun kendi beklentilerinize ulaşmasını sağlayabilir, Unity'nin kendi teknolojik gücü bağlamında yapamadığı hiçbir şey yoktur. Topluluğu, en iyi oyun geliştirici topluluklarından biridir ve Unity'yi öğrenerek, gelecekte oyun geliştirme şirketlerinde büyük fırsatlar elde edebilirsiniz.

Isogenic Game Engine

 

Isogenic Game Engine, harici olarak çok fazla görünmeyebilir, ancak size, dahili olarak, büyük, karmaşık ve görsel olarak çekici çok oyunculu oyunları yapılandırabilen bir oyun motorunun bir güç merkezi olduğunu hissettirir. Dijital oyun ortamı dünyaları yaratmak için 2D ve İzometrik yeteneklerinizi kullanmanız yeterli. Süper fizik algoritması ve işlevselliği, oyunlarınızın her açıldığında kullanıcılarınızın harika hissetmelerini sağlar. BBC gibi büyük markaların Isogenic'i kendi kişisel platformları kullanmaktadır.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...