Kod kalitesi ölçüm araçları

İÇİNDEKİLER

Kalite kavramı insanların ve sistemlerin "hata yapması" ve "mükemmele ulaşma isteği" gerçeğinden ortaya çıkmıştır. Latince bir şeyin nasıl oluştuğu anlamına gelen "Qualis" kelimesinden türemiş ve "Qualitas" kelimesiyle ifade edilmiştir.

Yazılımda Kalite nedir ?

     Bu soruya çeşitli kişilerin farklı cevapları olabilir. Her yazılım projesi müşteri istekleri doğrultusunda geliştirilir. Müşteri gözüyle bakarsanız isteklerin karşılanması ve modern ara yüzlerin olması kalite anlamına gelebilir. Özellikle sektörel rekabet düşünüldüğünde hızlı ve çözüm odaklı yazılım geliştiriyor olmak çok daha caziptir, çünkü şirket karlılığı söz konusudur ve yapacak çok proje vardır.

     Yazılım projelerini etkileyen bir çok faktör var. Projeyi gerçekleştirecek kişiler arasındaki iletişim, seçilen yazılım geliştirme metodolojisi , kullanılan standartlar ve programlar(IDE) bunlardan sadece bir kaçı. Yazılım projesini etkileyen bu faktörler doğrudan veya dolaylı olarak geliştirilen yazılım projesinin kalitesini de etkiler. Şirketler için düşünüldüğünde yazılım geliştirme sürecinin de kaliteli olması hem yazılımın kalitesi hem de başarısı için önemli bir etkendir. Geliştirilen yazılımın her seviyede (veri tabanı-kodlama) değişebileceği öngörülmelidir. Bu bir anlamda projenin parametrik bir yapısının olması demektir. Projede değişebilecek olan her alan parametrik hale getirilmeli ve hardcoded ifadelerden kaçınılmalıdır. Bu yapı bile bir projedeki kalite göstergesi olarak düşünülebilir.

 

Kod Kalitesi Ölçüm Araçları

     Bazen kodlayıcıların programlama problemlerine takılmasının tek sebebi test eksikliğinden kaynaklanıyor. Testler, kod kalitenizi standartlara, donanım konfigürasyonlarına ve daha fazlasına karşı ölçmenizi sağlar. Kod kaliteniz, en iyi şekilde çalışması için gereklidir ve kodunuzu daha iyi hale getirmek için yapabileceğiniz çok şey vardır.

     Online olarak kod kalitenizi ölçmenize yarayacak ücretsiz araçlar mevcuttur. Bunlardan örnek vermek gerekirse:

1.Scrutinizer analizlerin de kodlama standartlarını kullanarak size rapor hazırlar. Yapılması gerekenleri ve kontrol edilmesi gereken yerleri raporlar.

2. SensioLabsInsight, PHP projelerinin kalitesini test eder ve raporlar. Raporun sonunda, kodunuzu nasıl geliştireceğiniz konusunda daha net bir fikre sahip olursunuz ve gelecekte de aynı hataları önleyebilirsiniz. Aynı zamanda çok özel bir dinamik kod analizi özelliğine sahiptir, bu kodunuzu gerçek durumlarda kontrol eder. Bu testleri geliştirmeden canlıya çıkmadan önce çalıştırmanıza yardımcı olur.

3. Test Anywhere, web siteleri için canlı bir hata izleme platformudur. Platform, web sitenize karşı sizin belirlediğiniz testleri çalıştıracak ve bozuk sayfalar, bağlantılar, vb. gibi olası sorunları size bildirecektir. Google Chrome eklentisi olarak kurup ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.


Görkem Duymaz
Görkem Duymaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...