Konfigürasyon Nedir?

İÇİNDEKİLER

Günden güne gelişen bilgisayar teknolojileri beraberinde birçok teknoloji kavramını sözlüğümüze ekliyor. Standart bilgisayar kullanıcılarının da ilgisini çekmeye başlayan bu kavramlar, bilgisayar kullanım performansını doğrudan etkileyebilecek özelliklere sahip. O kavramlardan biri olan konfigürasyon aslında bilgisayar teknolojileriyle yakından ilgilenenler için temel bir alan. 

2000’lerden bu yana birçok bilgisayar oyuncusu için konfigürasyon bazı durumlarda kabus haline gelebiliyor. Bu durum özellikle düşük performansa sahip bilgisayar kullanıcılarının başına geliyor. Bununla birlikte, bilgisayarınız yüksek model olsa dahi, son yıllarda görücüye çıkan inanılmaz düzeydeki birçok oyunu minimum performansla dahi çalıştıramayabilir. Yeni çıkan bir oyunu indirip açmaya çalıştığında oyuncular bilgisayarlarının bu oyunu minimum performansta dahi çalıştıramayacağına dair uyarılar alabiliyor. Benzer durumlarla karşılaşan bilgisayar kullanıcıları ya sistemi iyileştirme ya da satın alma yoluna gidiyor. Bu sebeple, gerek oyun gerekse başka uygulamaları kullanmaya başlamadan önce bilgisayarınızın konfigürasyon özelliklerini kontrol etmekte büyük yarar var. Eğer konfigürasyon konusunda problemler görünüyorsa tedbirinizi önceden alabilirsiniz.

Konfigürasyonun Tanımı

Konfigürasyon, yani yapılandırma, bilgisayar sistemini oluşturmak için bileşenlerin düzenlenme şekline verilen bir isim. Yapılandırma hem donanım hem de yazılım bileşenlerinden oluşuyor. Bilgisayar konfigürasyonunun anlaşılması kullanıcılar için bazı donanım veya yazılım uygulamalarının kullanımında kritik etki yapıyor. Birçok uygulamada asgari düzeyde bir konfigürasyona ihtiyaç duyuluyor.

Tak-Çalıştır Teknolojisinde Konfigürasyon

“Tak ve çalıştır” teknolojisinin gelmesi ile yazılım konfigürasyonlarında çoğu konfigürasyon otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Bilgisayarın veya aygıtın performans ve kullanım ömrü, konfigürasyona bağlıdır. Bir konfigürasyonun en önemli yönleri işlemcinin hızı, ana kart tarafından sağlanan hız ve kararlık, depolama hızı ve büyüklüğü, grafik ekran ve yazılım sürücüleridir. Bazı donanım ve yazılım uygulamaları, minimum performansı sağlamak için belli konfigürasyon ayarlarına sahiptir. Bazen bu, genellikle yükseltme olarak bilinen donanım veya yazılım aksesuarlarının eklenmesini içerir.

Konfigürasyon Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

Konfigürasyon hakkındaki bilgiler, kullanıcıların belli bir uygulamanın çalıştırılıp çalıştırılamayacağını öğrenmelerini sağlar. Ayrıca, bazı uygulamaları yürütmek için yeni bir sistemin iyileştirilmesi veya satın alınması ile ilgili kararlarda da yardımcı olabilir. Yapılandırma bilgileri, sistemin performansını ve ömrünü uzatmak için kullanıcıların sistemi en uygun şekilde işletmelerinde yardımcı olabilir.

Konfigürasyon bilgileri işletim sisteminden edinilebilir. Örneğin, Windows tabanlı işletim sistemlerinde, "Bilgisayarım" da "Özellikler" seçeneğini tıkladığınızda işletim sistemi sürümüne ilişkin bilgiler, işlemci ayrıntıları ve RAM detayları önünüze gelir. Bilgisayar yapılandırması hakkında aynı bilgiler bir MS-DOS komut isteminde "msinfo32" komutu ile elde edilebilir. Yazılım söz konusu olduğunda, yapılandırma uygulamanın ayarlarına da bakabilir. Bu ayarlar varsayılan olarak ayarlanabilir veya kullanıcı tarafından manuel olarak yapılandırılabilir. 

Bilgisayar kullanıcılarının çoğu RAM ve sabit sürücü gibi temel bilgisayar bileşenlerinin öneminin farkındadır. Ancak grafik kartı, ses kartı, ağ adaptörü ve merkezi işlem birimi gibi bileşenler de bir bilgisayarın çalışmasında kritik öneme sahiptir. Bilgisayarınızı daha üst düzeyde bir performansla kullanmak veya yükseltmek isterken ya da sürücüleri indirirken bu bilgilere ihtiyacınız vardır. En iyi performans için kullanıcılar bilgisayar ekipmanlarını güncel tutmalıdır. Herhangi düzeyde bir yükseltme gerekip gerekmediğini belirlemek için, bilgisayarınızın Windows'taki yapılandırmasını gözden geçirin. Bunun için atmanız gereken adımları aşağıda sırasıyla bulabilirsiniz:

  • Başlat düğmesini tıklayın ve ardından arama alanına "sistem" yazın. Programlar altından "Sistem Bilgisi"ni seçin.
  • Bilgisayara yüklü işletim sistemi, işlemci, temel giriş / çıkış sistemi ve RAM ile ilgili ayrıntıları görmek için "Sistem Özeti" ni tıklayın.
  • "Bileşenler" i çift tıklayın. Bilgisayarınızın adını, üreticisini, sürücü yerini ve diğer detaylarını görmek için listeden bir donanım cihazı seçin.

Başlat menüsünün arama kutusuna "msinfo32.exe" yazıp aynı bilgileri görüntülemek için "Enter" tuşuna basabilirsiniz. Ayrıca, işletim sisteminizi, RAM özelleştirmelerinizi, işlemci modelinizi ve tipinizi, bilgisayar markanızı ve modelinizi görmek için Başlat düğmesini tıklayıp "Bilgisayar"ı sağ tıklayıp "Özellikler" i de tıklayabilirsiniz.

Ana kartınızın markasını ve modelini Windows'ta görmek mümkün olmasa da, ana kart hakkındaki detayları görmek için CPU-Z ve SiSoftware Sandra gibi üçüncü taraf uygulamaları kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızla ilgili belirli ayrıntıları aramak için, Sistem Bilgisi'ndeki Bulunacak alanına bir arama terimi yazın ve ardından "Bul" u tıklayın. Bu şekilde, istediğiniz spesifik bir alanda konfigürasyon bağlantılı konulara ilişkin ayrıntılara ulaşabilirsiniz. 


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...