get free quote

KVKK nedir?

KVKK’nın açılımı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’dur. KVKK 7 Nisan 2016 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Böylelikle kişisel verilenin işlenmesi, özel hayatın gizliliği, kişisel haklar vb. gibi pek çok temek hak ve özgürlüklerin korunması için kişisel verileri inceleyen firmaların yükümlülükleri de belirlenmiş oldu. Kurumsal firmaları aradığımız zaman Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun hatırlatılması da kendimizi güvende hissetmemizi sağlıyor. Peki bu kanunun amacı nedir?

                   images (2)

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun amacı nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere kişisel verilerin korunması. Artan teknoloji ne yazık ki beraberinde güvenlik noksanlığını da getirebiliyor. Kime güveneceğimizi, kime inanacağımızı bilemezsek bir de kişisel verilerimiz tehdit altında olabiliyor. Teknoloji ilerledikçe dolandırıcılık da ilerliyor ve duyanı şaşırtan yöntemler gelişiyor. Hal böyle olunca ortaya kocaman bir güvenlik açığı çıkıyor. Her ne kadar kurumsal firmalar bu konuda titiz çalışmalar yürütseler de neticede her zaman “o ihtimal” kafamızı kurcalıyor. Bu kanun ile kişisel verilerin işlenme şartları, kişisel verilerin işlenmesi sırasında kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması, kişisel verileri işleyen kişilerin yükümlülükleri ve uyması gereken kurallar çerçevelenir. Bu kanun ile aynı zamanda verilerin yetkisiz kişilerin erişimine açılması, ifşa edilmesi, amaç dışı ya da kötüye kullanım neticesinde kişilik haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi de amaçlanır.

                      images (1)

KVKK kimleri kapsar?

Kanunda verisi işlenen ve hak ehliyetine sahip olan herkes bu kanun kapsamına alınır. Kamu kurumları da dahil olmak üzere her vatandaş, kanunum hüküm ve yükümlülüklerine uymak zorundadır.

Veri sorumlusu kime denir, Verbis nedir?

Veri sorumlusu, kişisel verilerin hangi amaç doğrultusunda işleneceğini, hangi kanallar aracılığı ile işletme faaliyeti yapılacağının kararını vererek tüm bu verilerin yönetilmesinde sorumlu olan kişiye verilen isimdir. Böylece tüm veriler, veri sorumlusu aracılığı ile kanuna uygun bir şekilde işlenir. Veli sorumlusunun verdiği yetki ile veriyi işleyen kişiye ise “veri işleyen” denir. Veri Sorumluları Sicili (VERBİS), veri sorumlularının kayıt olmak zorunda oldukları bir kayıt sistemidir. Sorumlular, Kurul gözetiminde Başkanlık tarafından tutulan Veri Sorumluları Sicili’ne kaydolmak zorundadırlar.

           images

KVKK Açık Rıza nedir?

Açık Rıza, 95/46 EC sayılı Direktif dikkate alınarak tanımlanır; Açık Rıza ilgili kişinin kendisiyle ilgili veri işlenmesine, şüpheye yer bırakmayacak açıklıkta ve sadece o işlemle sınırlı kalmak üzere verdiği beyan olarak açılanabilir. 3 temel unsurdan oluşur:

Belli bir konuya ilişkin olma zorunluluğu vardır.
Bilgilendirilmeye dayalı olması gerekir.
Tamamen hür, özgür iradeyle açıklanması gereklidir.

                 images (3)

KVKK neden önemlidir?

Kişisel hakların ihlal edilmesinin önüne geçişmesini, veri güvenliğinin sağlanmasını amaç edinen KVKK aynı zamanda tüm bu gereksinimlerin neticesinde ortaya çıkan yasal düzenleme ihtiyacını da karşılar. Bu kanun ile aşağıdaki temel ilkeler benimsenir:

* Dürüstlük kurallarına uygun olmak.
* Hukuk kurallarının kabul etmek ve hukuka uygun hareket etmek
* Daima doğru ve güncel olmak.
* Açık ve kanuna uygun amaçlar için işlenmek.