Logo tasarım nedir ve nasıl olmalıdır ?

İÇİNDEKİLER

Logo Nedir ?

“Logo en sade haliyle bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran markayı, harf, simge (görsel veya çizim) veya her ikisinin birden kullanıldığı özgün çizimlere denir.”

Ürün ve markaların hızla artması ile, bu markaların diğer markalardan ayrışması önemli olmaya başladı. Bu ayrım için sadece marka ismi yeterli gelmediği için, görsel olarak da bu ayrımın sağlanması gerekliliği “logo tasarımı” nı önemli hale getirdi.

Logo tasarımı yapılırken bu ayırım, renkler, amblemler, çoğunlukla da her ikisi ile birden yapılmalıdır. Örneğin kolalı içeceklerde iki büyük rakip coca cola ve pepsi, her ikisinde birden kendilerini ayırmıştır :

coca cola ve pepsi logoları

Logo kavramını irdelerken şu iki terimi de incelemek gerekir :

a.) Amblem : Logo içerisinde kullanılan görsellere amblem denir. Kimi zaman sadece amblem, bir logo olarak kullanılabilir.

nike logosu yazısıznike logosu

b.) Logotype : Firma veya marka isminin yazı formundan yola çıkarak hazırlanmış, fontların değişik formlara dönüştürülmesi ile oluşmuş logodur.

coca cola logosu beyaz

İyi Bir Logo Nasıl Olmalıdır ?

İyi bir logonun özelliklerini sıralarken aslında bir çok teknik detay var. Ancak biz daha temel özelliklerden bahsedeceğiz.

  1. Logo, firmayı (soyut yada somut olarak) temsil etmelidir. Ancak bunun için çoğunlukla soyut bir temsil daha fazla tercih edilir. Genellikle logoların bir hikayesi, bir çıkış noktası olur. Renk ve logo seçimi buna göre yapılır.

  2. Logonun en temel özelliği ayırt edici ve özgün olmalı.

  3. İnsanların zihninde daha kolay hatırlanabilir olmak çok önemli. Bu sebeple logolar mutlaka olabildiğince basit olmalı. Karmaşık logolar daha zor akılda kalır.

  4. Logo üzerindeki varsa harfler ve kelimeler kolayca okunabilir olmalıdır. Okuma zorluğu oluşturan karakterler, karmaşık harfler, insanların aklında kalmaz.

  5. Logo basılacak yüzeye veya yüzeylere kolayca ve düşük maliyetler basılabilir olmalıdır. Örneğin bir tekstil üreticisi için, logo renklerinin tekstil yüzeylere uygulanabilirliği araştırılmalı buna göre renk seçimi yapılabilmelidir.

Kurumsal Kimlik Tasarımı ile İlişkisi

Logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı nın en temel taşıdır. Zira firmaya yüklenecek olan algı, logo aşamasında, renk, amblem gibi görsel öğelerle büyük oranda planlanır.

Ancak logonun tasarlanmış olması, kimlik çalışmasının sadece bir bölümüdür. Hazırlanan logonun detaylı ölçülendirmesi (oranı), erkek ve dişi renk kullanımları, logonun çeşitle materyallerdeki boşluklarının belirlenmesi gibi detaylarında, kurumsal kimlik tasarımının içinde belirlenmesi gerekmektedir.

Başarılı logo örnekleri görmek için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.


Volkan İnanç
Volkan İnanç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...