OEM Nedir?

İÇİNDEKİLER

Günümüz dünyasında artık büyük ölçeğe ve derin bir geçmişe sahip otomobil firmalarının kendilerine ait amblemlerini taşıyan araçların kendi motorlarını dahi kendilerinin bile üretmemiş olduğu bir otomotiv sektörü bulunuyor.  Hatta günümüze gelmeden bundan beş on yıl önce aynı şasi parçalarıyla, aynı motorla ve hatta birebir aynı alanın üstüne aynı kaporta parçalarıyla meydana getirilmiş birden çok otomobil var. Mesela, güncel ve apaçık olduğu için Nissan ve Renault arasında bulunan yakınlık hatta kardeşlik hakkında ayrıntılı bilgi vermek kimse için sürpriz olmaz olmayabilir fakat bir başka bir örnekte de bahsedilebileceği gibi; 1999 model bir Volvo S40 ve aynı model bir Mitsubishi Carisma'nın bütünüyle aynı olan ön yürüyen aksam parçalarıyla üretilmiş olduğunu büyük olasılıkla herkesi şaşırtacaktır.

                         oem-nedir.jpg

Bahsi geçen iki aracın birisinden sökülmüş olan fren diski, rot başının veya amortisörün bir diğerine birebir olduğunu da gözle görebilecek kadar da açık olduğunu söylemek gerekiyor. Bir başka örnek olarak da 2008 model olan bir Ford Mondeo'nun aynı modelde olan bir Land Rover Freelander 2 ile tıpatıp aynı bir fren sistemini kullandığı söylenebilir.

Fren balataları, diskleri, kaliperleri bütün bunlar bütünüyle aynı mühendislik kafasıyla tasarlanmış olup hatta aynı fabrikada üretilmiş olup ve aynı amaca yönelik de hizmet veriyor demek yanlış olmaz. Tam da bu noktadan yola çıkarak OEM, OEM yedek parça gibi bazı kavramlardan doğrudan ya da dolaylı olarak bahsedebiliriz.

OEM Kelimesi

Original Equipment Manufacturer (OEM), anlam olarak “Orijinal Ürün Üreticisi” anlamına karşılık geliyor. Kısaltma, ürünü kimin sattığı hakkında bir yorum yapmıyor ve bunun yerine de ürünün kime ya da kimlere satılacağını kastediyor. Otomobil üretenler araç üretimi esnasında montaj sırasında kullanırken tercih ettikleri, kalitesine itimat ettikleri belirli bazı markalar mevcut. Tedarikçi konumunda bulunan bu markalar otomobil üretimi dışında yer alan ve ürettiği parçaları da kendi kutusunda ve ambalajlarında piyasaya sunuyor. Bu yöntemle satışı yapılan ürünlere OEM, Montaj Malı deniyor. Orijinal olan ürün ile OEM ürünün arasında kalite olarak bir fark olduğundan söz edilemez ve satışı gerçekleştirilen ürünlerde KORE, OEM veya ORJINAL olmaya dikkat edilmeli.

Örnek olarak Dell yazılımı ve donanımı verilebilir. Apple ve Dell benzeri sistemlerin üretimini yapan şirketlere dağıtılmak amacıyla paketleniyor. Bu şirketler orijinal ekipman üreticisi konumunda yer alıyor. Bu sebepten dolayı da OEM ürünleri çoğunlukla perakende ambalajın aksine basit bir kutu içerisinde ya da bayağı bir ambalajda satılıyor. Mağaza raflarında kullanmak amacıyla dizayn edilmedikleri söylenebilir. Birçok perakende mağaza OEM ürünleri satmıyor. Bu çevrimiçi mağazalar toptan satış paketlerine aslında çok önem vermiyorlar fakat buna rağmen satışını yapmayı çok tercih ediyorlar. Ayrıca bu perakendeciler en alt seviyede olan fiyatı arayan çok miktarda pazar avcısının beklemede olduğunu da biliyor. Bu noktada OEM ürünü satın almak konusunda herkes rahat olmalı ki bu durum yasal bir durum fakat satın alarak kabul edilen ürüne bağlı olmak kaydıyla bazı şartları da bünyesinde bulunduruyor.

                               oem.png

Donanım Ürünleri Olarak OEM

OEM donanımı perakende olarak beceri ve performans olarak tamamen aynı özellikleri barındırıyor. Optik sürücüler, sabit sürücüler ve bazı PCI genişletme kartları olmak üzere OEM olarak ortaya çıkarılan en yaygın bileşen türleri olarak ifade edilebilir fakat diğer birçok ürün bu yolla limitli sayıda sunulabilir. Diğer taraftan, donanım genellik olarak donanımın çalışması için tehlikeli bir konumda yer alan bileşenler de buraya dahil olmak şartıyla ekstra bileşenlerle beraber gönderilmiyor. Örneğin OEM fanlar, bilgisayar işlemcileri ile beraber gönderilmeyebilir. Bir OEM sabit sürücü ya da ekran kartı çoğunlukla kullanmak için gerekli olan kablolar ile ya da adaptörler ile beraber gönderilmiyor. Ayrıca garanti konusunda da bazı kısıtlamalar olabiliyor. Herhangi bir perakende garanti ile karşılaştırıldığı zaman sunulmuş olan uzunluk azaltılabilir ya da hazır bir halde olmayabilir. Bunun sebebiyse sistem üreticisinin bunu sağlaması olarak açıklanabilir. Bir OEM parçası satın alındığı vakit üretici müşteriyi direkt olarak destek almak amacıyla birebir olarak kale almayabilir.

Yazılım Ürünleri Yönüyle İnceleme

Windows, OEM yazılımının en çok tanınmış örneği olarak ifade edilebilir ve genel olarak kendi makinelerini meydana getiren kişiler aracılığıyla takılıyor fakat sistem yardımcı programlarının güvenlik paketlerinin ve verimlilikle beraber üretkenlik yazılımının OEM sürümleri de bulunuyor. Bu yazılımı satın alındığı zaman genel olarak sadece bir lisans anahtarını ve yazılımı içinde barındıran bir kılıf yardımıyla yapıyor. Sıradan bir belge almayı beklememek lazım. Birçok OEM lisanslına sahip yazılım teknik bir desteğe sahip olmadan geliyor. OEM yazılımı çoğu vakit sistem merkezli lisanslanıyor, bir diğer deyişle başka bir bilgisayara kurulamayacak konumda bulunuyor. Teorik olarak bu, Windows’un bir OEM sürümünün ve bu sürümün yüklendiği bilgisayara has bilgisayar ile ilişkili olduğu manasına geliyor.  Windows’u tekrardan etkinleştirmek yalnızca müşteri hizmetlerine ulaşmayı gerektiriyor. Ek olarak unutulmamalı ki bu ürünleri bilgisayarın değiştirilmesi durumunda ya da anakartın yükseltilmesi durumunda yeniden satın almak gerekiyor.

OEM Satın Alınmalı mı?

İlk olarak şunu bilmek gerekiyor ki OEM satın almak son derece güvenli ve yasal fakat her ne kadar böyle olsa da bulundurduğu ufak risklerin de farkında olmak lazım.  Çünkü başta ufak gözüken riskler uzun vadede hesaplanmayan büyük sorunlara yol açabilir. Genel olarak OEM ürünleri sayesinde para biriktirmek yani tasarruf yapabilmek mümkün fakat bir aksaklıkla karşılaşıldığı zaman bütünüyle desteksiz kalmak da muhtemel. Alınabilecek indirim payı satıcıya ve ürüne göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak OEM anti-virüs yazılımının genel olarak %25 ve %50 daha ucuz olduğu gösterilebilir ve bazı yardımcı yazılımlar da benzer indirimleri bünyesinde barındırıyor. Ayrıca donanım satın almak üstüne de düşünülebilir. Bazı vakitlerde OEM donanımı ile gün geçtikçe daha iyi bir şekilde tasarruf edebilmek son derece mümkün.

Bunlarla beraber, kablolar ya da fanlar gibi araçlardan noksan olan ekstraların satın alınmasının, tasarruf edilmesine katkı sağladığını fark etmek de son derece mümkün. Bazen ise OEM donanımı toptan ve perakende satıştan daha maliyetli olabilir. Bu çoğunlukla ömrünün sonlarına geldiğinde oluyor. Yedek parça bazı vakitlerde bir OEM parçası olarak satışa sunuluyor ve bunun akabinde perakende satıştan daha çok ya da daha fazlası için satılıyor. Seçim yapılmadan hemen önce hızlı bir fiyat karşılaştırması yapılmalı. Bütünüyle satın alınan ürünün ne olduğunu bilinmeli ve gerekli olan bazı parçaların da satın alma işlemi ile de gelmeyeceğinin farkında olmak lazım. Gerekli olması durumunda da destek alabilme ihtimali de bir yere not edilmeli.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...