Omni Channel Marketing Nedir ?

İÇİNDEKİLER

Şirketler için en değerli unsur kuşkusuz müşteriler ve potansiyel müşteri kitleleridir. Müşteriniz olmadığını düşünün, ürettiğiniz ürünü yada sunduğunuz hizmeti satamadığınızda şirketiniz var olabilir miydi?  Kar amacı güden şirketlerin genelinin amacı mevcut müşteri sayısını koruyarak ve müşteri sayısını her geçen gün artırarak kazancını artırmaktır. Bu noktada pazarlamacılara çok iş düşer. Pazarlamacıların belirli zaman dilimi içerisinde çeşitli kanallardan potansiyel müşterileri bularak daha çok kişiye dokunması gerekir. İçinde yaşadığımız dijital çağda potansiyel müşterilerin bulunduğu kanallar fazlasıyla çeşitlendi. İnternetin hayatımıza girmesi ile tüketici alışkanlıklarında da hızlı değişimler gerçekleşti ve değişim, hızını artırarak devam ediyor. Çağımızda teknolojinin hızla ilerlemesinden kaynaklanan bu değişimler sonucu yeni pazarlama yöntemleri de doğdu haliyle. Yeni pazarlama teknikleri uygulanmaya başlanmış, doğan yeni yaklaşımlar ile yeni stratejiler belirlenmeye başlanmıştır. Bu yaklaşımlar içinde günümüzde birçok şirket tarafından benimsenip uygulanmaya başlanan en yeni yöntemlerden biri de  Omni channel pazarlama. İşte tüm yönleri ile ele alındığında omni channel pazarlama ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Omni-channel marketing nedir?

Omni-channel marketing, bir şirketin ürün ve hizmetlerini müşterilere sunarken farklı iletişim kanallarını (web sitesi, mobil uygulama, sosyal medya, mağaza, telefon, e-posta vb.) birleştiren ve müşterilere tutarlı ve entegre bir deneyim sunmayı hedefleyen bir pazarlama stratejisidir. Bu strateji, müşterilerin farklı kanallar arasında geçiş yaparken aynı bilgilere ve deneyime sahip olmalarını sağlamayı amaçlar.

Omni-channel pazarlama, müşteri sadakatini artırma, müşteri memnuniyetini yükseltme ve marka bilinirliğini artırma amacı taşır. Müşterilere daha fazla seçenek sunarak ve onların tercihlerine saygı göstererek işletmeler, müşterilerin farklı kanallarda markayla etkileşime girmelerini teşvik eder. Bu da sonuç olarak daha iyi bir müşteri deneyimi ve daha fazla satış potansiyeli anlamına gelir.

Omni channel pazarlama, küresel pazardaki yeni standarttır. Müşteriler çevrimiçi, mobil, telefon ve mağaza içi deneyimler arasında kolayca hareket ederek çok kanallı yaşam sürmektedir. Omni channel pazarlama ile müşterilerinize kişiselleştirilmiş pazarlama teklifleri sunabilirsiniz. Müşterileriniz markanız ile seçtiği herhangi bir kanalda etkileşime girebilir, anında kanallar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirler.

Omni-channel marketingin temel unsurları şunlardır:

  1. Tutarlılık: Farklı iletişim kanallarında, markanın kimliği, mesajları ve sunulan hizmetlerin tutarlı olması gerekir. Müşterilerin farklı kanallar arasında geçerken aynı marka deneyimini yaşamaları önemlidir.

  2. Entegrasyon: Tüm kanallar arasında veri ve iş süreçlerinin entegre edilmesi, müşteri verilerinin tutarlı bir şekilde yönetilmesini ve müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunulmasını sağlar.

  3. Müşteri Odaklılık: Omnikanal pazarlama, müşterinin ihtiyaçlarına ve davranışlarına odaklanır. Müşterinin hangi kanalı kullanmayı tercih ettiğini anlamak ve buna göre pazarlama iletişimini ayarlamak önemlidir.

  4. Dönüşüm İzleme: Omnikanal pazarlama, müşterinin farklı kanallarda nasıl etkileşime girdiğini ve hangi kanal üzerinden satın alma işlemini tamamladığını izleme ve analiz etme yeteneği sunar. Bu, pazarlama stratejisinin optimize edilmesine yardımcı olur.

  5. Mobil Cihazlar: Mobil cihazlar, omni-channel pazarlamanın önemli bir parçasıdır. Müşterilerin akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden markayla etkileşime girmesi ve satın alma işlemlerini gerçekleştirmesi için uygun ve kullanıcı dostu mobil uygulamaların ve web sitelerinin olması önemlidir.

Neyi amaçlıyor?

Bir pazarlamacı omni channel pazarlama ile tasarımında, stratejisinde ve müşteri deneyiminde birleşik bir yaklaşımı korur. Bir müşteri olarak, her gün markalarla etkileşime girersiniz. Bazen yüz yüze etkileşime girerken, bazen de bu etkileşim dijital olarak e-posta, sosyal medya ve şirket web siteleri aracılığıyla gerçekleşebilir. Pazarlamadaki bu yeni yaklaşım, tüm kanalları bütünsel algılamak ve yönetmek üzerinedir. Amaç müşteriye satın alma süreci boyunca tüm pazarlama kanalları arasında ahengi sağlayarak kesintisiz bir deneyim sunmaktır. Artık müşteriler beklentilerini yerine getiremediğinizde, rekabetin sadece bir tık ötede olduğunun bilincindeler.

Avantajları nelerdir?

Omni channel pazarlamanın sağladığı avantajlardan bir kaçını aşağıda sizin için inceledik.

  • Marka tutarlılığı: Günümüz tüketicileri kanallar arasında, mağaza içi, çevrimiçi ve telefon ile  daha tutarlı bir deneyim talep etmektedirler.  Omni channel pazarlama ile tüm kanalları aynı tutarlılıkla yönetebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki tutarlılık şirketinize mutluluğu getirecektir.
  • Müşteri sadakati: Markaların ve işletmelerin sadakat üretmeleri için gereken eğlemlerden bazıları paranın karşılığını vermek, ürün/hizmet kalitesi, müşteriye sadakat/ödül programı sunmak, satın alırken kolaylık ve satın alırken tutarlılıktır. Bu eğlemler omni channel pazarlama ile en uygun şekilde hayata geçer.
  • Kitle takibi: Hedef kitlenizi markanızla olan tüm bağlantılarını tüm kanallardan takip ederek etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar. Müşterilerde kişiselleştirme ile başarıya ulaşma olasılığınız çok daha yüksek hale gelir.
  • Müşterilerin bulunduğu yerde bulunmak: Müşteri merkezli bir bakış açısı ile şirketlere tüm kanallarda müşteri ilişkilerini yönetme fırsatı verir. Müşteriyi tüm kanallarda izleyerek müşteri ile olan etkileşimleri tek bir platformda takip edebilmeyi sağlar. Müşteri ile ilgili bilgi kaybını önler, müşteri hizmetlerinin kalitesini artırır. Müşterilr ne zaman ve nerede alışveriş yaparlarsa yapsınlar müşterilere kalite ödülleri verir.
  • İçeriğin kişiselleştirilmesi: Kişiselleştirilmiş verileri kullanan müşterilerin dönüş oranlarında ciddi artış görüldüğü tespit edilmiştir. Omni channel pazarlama ile müşterilerinizin kanallarınızla ilişkilerini görebildiğiniz için onların davranışlarına göre daha iyi tepki verebilir ve onlara özel etkili kişiselleştirilmiş içerik sunabilirsiniz.
  • Her işlemden veri almak : Her kanalı kişiye özel yönetebilmektir. Bireysel işlemler artık geniş havuzda kaybolmayacak. Müşterilerin gerçekleştirdiği her işlem  sistemi yönetmek için büyük potansiyele sahiptir. Sadık müşterilerin demografik verileri, müşterilerin belirli kalemleri satın alma olasılıklarını ve bu olasılıkların arttığı zamanları verir.
  • Müşteri deneyimi tamamlayıcılığı: Müşterilerinizin sizinle etkileşime girdiği her kanalın bir birini tamalaması çok önemli. Müşterilerinizi kanallar arasındaki kopukluk yüzünden kaçırmak istemezsiniz. Omni channel pazarlama ile bu durumu minimuma indirmiş olursunuz.

Neden önemlidir?

İnternetin etkisiyle neredeyse tüm sektörlerde rekabet ortamı agrasifleşti. Özellikle bazı sektörlerde küçük oyuncuların hızla sektöre girip büyük oyunculardan pay alma durumu geçmişe göre oransal olarak arttı. Piyasalar hassaslaştı, firmaların yapacağı en küçük bir hata bile kısa sürede büyük ses getirip pazar paylarını değiştirebilecek şekilde kırılganlaştı. Bu durumda firmalar için müşteri memnuniyeti en önemli faktör haline geldi. Omni channel pazarlamanın önemi de bu noktada inanılmaz arttı. Müşterilerin memnuniyet oranı ne kadar artarsa tercih edilme oranınız da o kadar artar.

Sosyal medya ile müşterilerin gücü de bir hayli arttı. Bir üründen memnun kalmayan ya da bir hizmeti alırken sorun yaşayan bir müşteri markanızla ilgili yaşadığı bu kötü tecrübeyi çok kolay bir şekilde sosyal medyadan potansiyel müşteri kitlenize duyurabiliyor. Ve sizin de bildiğiniz gibi bilginin yayılma hızının çok üst seviyelerde olduğu teknolojik çağda, şirketiniz için her şey yolundayken bunun gibi bir olay sonucunda markanızın repütasyonu ile ilgili herşeyin kötü olduğu bir güne uyanabiliyorsunuz. Veya tam tersi; günümüzde her müşteri potansiyel bir reklam kanalı haline geldi. Örneğin bir ayakkabı markasısınız ve müşterileriniz aldığı yeni ayakkabıları sosyal medya hesabından kendi yorumuyla tecrübesini takipçileri ile paylaşabiliyor. Omni channel pazarlama size her kanaldan müşteriye aynı memnuniyeti yaşatabilmenizi sağlıyor. Omni channel pazarlamanın doğru uygulanması firmanızı yukarıda verdiğimiz olumsuz örnekten uzaklaştırıp olumlu örneğe doğru iter. Aldığı hizmetten ve üründen memnun olan müşteri yine sizi seçecek ve memnuniyetini dile getirip size yeni müşteriler kazandırarak markanızı temsil edecektir. Omni channel pazarlama tam anlamıyla uygulanabildiği zaman içinde yaşadığımız teknolojik çağda firmalar için pazarlama başarısının anahtarıdır. Unutmayın ki müşteri memnuniyeti demek daha çok müşteri demektir. Atalarımız da demiş “Müşteri veli nimetimizdir.”


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...