Organik Tarım Nedir?

İÇİNDEKİLER

Eski yıllarda dünya bu kadar kirlenmemişken çok üzerinde durulmuyordu sanki. Neticede zaten her şey doğaldı ve o yıllarda terim olarak bilinmese de her şey hali hazırda organikti. Meyveler sebzeler dalından koparılırdı, tarım ilaçsız tarlalarda… Teknolojinin gelişmemiş olmasının verdiği etki ile isteseler de kimyasal ürün bulamazlardı zaten. Koca koca zeytin tarlaları, mandıralar, ekinler, meyve ağaçları derken her şeyin en tazesi, en doğalı ile büyümüştü koca bir nesil. Bugünün “eski toprak” benzetmesinde de payı vardı bu doğal beslenmenin şüphesiz. Gel zaman git zaman her zaman övündüğümüz ve hayatımıza katkı sağlayan teknolojik gelişmeler girdi hayatımıza. Koca koca iş makinaları ile doldu her yer; kimi tohumları serpti, kimi ilaçlamalar yaptı. Herkes tüm bunların zararsız olduğunu savunsa da işin içine tarım ilaçları girdi bir kere. Dünün eski toprakları sağlıklarını korurken bugünün toprakları yaş oldu zira artık her şey yapay halde.

Sonra birden bir kelime girdi hayatımıza; organik. Yeni bir şeyi keşfetmenin bize verdiği yetkiye dayanarak sarıldık dört kolla bu kelimeye. Organik meyveler, organik sebzeler ve hatta organik kıyafetlere kadar uzandı iş. Sonra bir iş kolu haline geldi, organik tarım ile artık eskinin özlenen doğallığına kavuştuk diyebiliriz. İşini iyi ve doğru yapanlar sayesinde tabi. Malum organik adı altında satılan ürünlerden bile emin olamadığımız bir dünyada yaşıyoruz. Artık her satıcıdan organik sertifikası ister olduk o ayrı… Şimdi gelin organik tarımdan bahsedelim biraz…

1577283416_images.jpg

Organik tarım nedir, nasıl yapılır?

Organik tarım tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve bunlara benzer katkı maddelerinin kullanılmadığı, ürünlerin tamamen doğal kaynaklar ile elde edildiği sağlıklı tarım sistemine denir. Burada tüm prosedür doğaldır, tüm kaynaklar orijinal kaynaklardır. Ekstra katkı maddesi içermez. Hem meyve ve sebzeyi korur hem de bunları tüketen bizi. Organik tarım nasıl yapılır sorusunu da şöyle anlatalım. Organik tarımda önemli olan nokta sertifikalı fidan kullanımıdır. Bir diğer konu da elbette zararı bakterilerle mücadele. Yetiştirilen ekinler ve besi hayvanları ile ilgili birtakım değişikliklere gidilmesi gerekir. Şöyle örnek verelim. Örneğin zararlı organizma ve otların denetlenmesi gerekir düzenli olarak. Yanı sıra gıda yönetimi teknikleri, uyulması gereken kurallar, sıhhi tesisat, genleri iyileştirme, toprak koruyucu bitkiler, ekim nöbeti ve bir anlamda stres yönetimi de işin içine girer. Organik tarım, sadece kimyasal maddeleri kullanmamakla sınırlı değildir beraberinde pek çok alt başlığı vardır. Üretim sırasında gerçekleşen tüm işlemler yeterliliği onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılır. Organik tarımda fidan, fide ve tohum kullanılır. Bu ürünlerin bazı özellikleri vardır. Tohumların genetik yapısı değiştirilmemiş, radyasyon görmemiş ve organik tarımın şartlarına uygun olmalıdır. Fide, organik tohum ve ana bitkiden üretilmiş olmalıdır. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmamış olması gerekir hem beslenirken hem büyürken. Fidan ve ağaç da belirli hükümlere uymalıdır. Aynı şekilde beslenme ve büyüme evresinde kimyasal madde kullanılmamış olması gerekir, yanı sıra herhangi bir hormon ilacı da almamış olması gereklidir. Tüm ürünler organik tarım yönetmeliğine uymalıdır.

Organik tarımın faydaları nelerdir?

Yerken bile fark edebileceğimiz organik tarım, beraberinde pek çok fayda sağlıyor. Organik tarım ürünleri öncelikle kimyasal ilaçlar ile üretilmediğinden diğer organik olmayan ürünlere göre daha lezzetli ve kaliteli oluyor. Doğallığın verdiği tadı zaten ilk lokmada alıyorsunuz. Sadece lezzet anlamında değil asıl hedef sağlık. Bu anlamda da kimyasal ilaçların yarattığı etkilere maruz kalmıyoruz. Organik tarım yapan üreticiler ve çiftçiler kimyasal ilaç yerine bitkisel böcek ilaçları kullanıyorlar böylece insanlar kimyasalların olumsuz etkilerinden korunuyorlar. Basit gibi dursa da uzun maddede kimyasal etkiler vücudumuza sağlık sorunu olarak geri dönüyor diyebiliriz. Organik tarım lezzet ve sağlık konularının yanı sıra tasarrufta da etkili. Çünkü organik tarım sayesinde enerji tasarrufu yapılıyor ve böylelikle ekonomi destekleniyor. Organik tarım yalnızca bitki, sebze, meyveden ibaret değildir. Aynı zamanda çiftçiler hayvan sağlığına da önem verir. Hayvan sağlığının korunması beraberinde bize de olumlu yansıyacaktır; sağlık hayvan, kaliteli ürünleri sağlar çünkü. Organik tarım sayesinde gübre ve toprak korunur. Kimyasal müdahaleler yerine bitkisel dokunuşlar yapıldığı için gübreler de toprak da korunmuş olur. Sadece üretim değil büyüme anlamında da faydalıdır. Herhangi bir kimyasal müdahale olmadığı için bitki büyürken tüm besin değerlerini korur. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı organik tarım sistemi, karbondioksitin azalmasına ve iklim değişiminin yavaşlamasına katkı sağlar. Böylece küresel ısınma konusuna da direkt etki etmiş olur.

1577283502_images-1.jpg

İyi tarım nedir?

Tarım üretimlerinin çevre, insan ve hayvan sağlığına zararsız olarak yapılması ve üretilen ürünlerin sertifikalandırılarak tüketicilere ulaştırılmasına denir. İyi tarımın kapsamı şunları kapsar; gıda güvenlik tedbirleri, çevre ve toprak koruma önlemleri, üretici ve işçilerin sağlık ve güvenlik tedbirleri. İyi tarım beraberinde pek çok fayda sağlar; çevre ve toprağı korur, üretici-işçi-tüketici sağlığını düşünür, sağlıklı yaşam ve tüketim bilincinin gelişmesine katkı sağlar. İyi tarım sertifikası, Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından verilir; üreticiler bu sertifikayı almak için bizzat başvuru yapmalıdırlar. Başvuru yapıldıktan sonra incele yapılır, denetlenir ve ilgili tüm hükümlere uyuyorsa iyi tarım sertifikası verilir.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...