Ping Nedir?

İÇİNDEKİLER

İnternetimizin hız düzeyi hepimiz için oldukça önemli bir konudur. Hele ki sürekli internet başında olmamızı gerektiren bir iş yapıyorsak ya da online oyunlar konusunda eğilimliysek, internet hızı olmazsa olmaz kriterlerimizin başında geliyor. İnternet hızı konusunda ne yazık ki pek de şanslı bir ülkede değiliz. Hala ülkemizin pek çok bölgesinde eski tip altyapı kullanıldığı için gelişmiş Avrupa ülkelerine kıyasla ne yazık ki oldukça gerideyiz. Yüksek hız içeren paketler için bütçelerimizi zorlamak durumunda bile kalsak çoğu zaman bulunduğumuz yerdeki altyapı buna izin vermiyor.

Gelecekte bu durum elbette hızlı bir şekilde değişecek ancak şu an için online alanlarda gezintiye çıkan hemen herkes için hız kalitesi oldukça önemli bir sorun. İnternet hızımızı pek çok site üzerinden kontrol edebiliriz. Bu platformlarda upload ve download hızlarına ayrı ayrı bakmamız mümkündür. Genelde bu tip testlerde bu iki kavrama odaklanıp bağlantı kalitemizi belirleyen en önemli öğelerden biri olan Ping’i es geçebiliyoruz. Oysa nitelikli bir internet bağlantısı için indirme ve yükleme hızı kadar ping süresinin de düşük seviyede olması hayati derecede önemlidir.

1545143187_ping.jpg

Ping bağlantılardaki reaksiyon süresi olarak tanımlanabilir. Yani Ping var olan verinizin karşınızda yer alan bir diğer bilgisayara gitme ve geri gelme süresini ölçmektedir. Bu nedenle de genelde online oyun oynayanların yakından ilgilendiği bir konu haline gelmiştir. Örnek vermek gerekirse bir online oyun oynuyorsunuz ve Ping değeriniz 40. Bu, sizden çıkan veri paketinin 40 milisaniye içinde sunucuya ulaştığı anlamına geliyor.  Bu süre ne kadar düşük olursa bağlantı kaliteniz sizi o kadar mutlu edecektir. Örneğin yurtdışında bir veriye bağlanmaya çalıştığınızda bu süre daha çok uzamaya başlar. Bu konuda mermi örneği ensk verilen örnektir. Ping kalitesi için kullandığınız paketin ve altyapınızın rolü çok fazla; ancak tek etkenler bunlar değil. Fiberoptik bağlantılarda Ping seviyesi kullanıcıları genellikle memnun etmektedir. Fiberoptik neredeyse ışık hızıyla verileri ulaştırır ve harika bir deneyim sunar.

Ping esasen bir yazılım olarak da bilinir. Bu yazılımın 1983 senesine Mike Muuss isimli bir girişimci tarafından yazıldığı söyleniyor. Servis sağlayıcılarının vermiş olduğu ücretsiz modemler yerine yüksek ücretler karşılığında, nitelikli modemleri tercih edenler, bu konuda genelde sorun yaşamıyor. En azından iyi modemlerin bu konudaki olası sorunları minimize ettiğini söyleyebiliriz.

Ping Süresi Nasıl Düşürülür?

Online oyun oynamak çağımızın hastalığı. Özellikle gençlerin çoğu bu oyunlardan başını kaldıramaz durumda. Online oyunlarda bağlantı kalitesi, oyundan alınan keyfi doğrudan etkiliyor. Aynı zamanda oyunda başarılı olmak adına da iyi bir bağlantı şart. Örnek vermek gerekirse 1000ms gibi bir Ping değeri, oyun oynamanızın olanaksız olduğu anlamına gelecektir. Bu konuda 25ms ve altı son derece idealdir. 140ms ve yukarısına çıktığınız anda oyunlarda problem yaşamaya başlarsınız.  Tabi Ping değerini düşürmek adına kullanıcıların yapabilecekleri ipek çok hamle bulunuyor.

Bu basit hamleler sayesinde en azından Ping değerinizi biraz daha istediğiniz seviyeye düşürebilirsiniz. Her şeyden önce bilgisayarınızda yer alan aktif programları, tarayıcıları, uygulamaları tümüyle kapatın. Eğer bu esnada indirilen bir dosya varsa durdurun. Netflix ve benzeri bir platformdan sürekli video içerikler izleniyorsa Ping değeri hemen yükselmeye başlar. İnternete bağlanan kişilerin en azından oyun oynadığınız saatlerde bu tip sitelerde yer almamasını sağlayın. Bilgisayarınıza kablosuz ağ ile bağlanmak yerine doğrudan Ethernet ile bağlanın. Ethernet genel anlamda kablosuz ağlara kıyasla çok daha güçlü veri transferi yapar. Öte yandan dışarıdan eve gelen kablolarda herhangi bir gevşemenin olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Modemlerinizi de aynı şekilde belli aralıklarla resetleyin.

1545143200_ping01.jpg

Ping Konusundaki Yanılgılar

Ping konusunda maalesef doğru bilinen bazı yanlışlar bulunuyor. Örneğin bilgisayarın hızının Ping değerini etkilediği söylenir oysa bu yanlıştır. Çünkü Ping bilgisayar kalitesinden bağımsız olarak, doğrudan internet hızıyla alakalı bir konudur. Diğer bir yanlış da Ping değerini esas internet hızının belirlediğine inanılması. Bu kısmen doğru olsa da bu noktada esas belirleyici internet hızından ziyade bağlantının tipidir. Örnek vermek gerekirse fiber üzerindeki Ping değerleri her zaman çok daha düşüktür.

Ping Sorununa Karşı Nasıl Çözümler Geliştirilebilir?

Ping sorununun kaynağını bulursanız çözüm noktasında da o kadar şanslı olursunuz. Örneğin herhangi bir virüs, Ping değerinizi sürekli yukarı çekiyor olabilir. Bir Antivirüs programı ile beraber bilgisayarınızı taratmanızda fayda var. Ad virüsleri bu noktada akla gelen ilk virüs tipidir. Tam anlamıyla baş belası olan bu virüslere karşı Adw Cleaner oldukça ideal bir çözüm. Bu noktada Advanced Systemcare programından da faydalanabilirsiniz. Öte yandan Safe DNS kullanmaya özen göstermeniz de size fayda sağlayacaktır. Yukarıda yer alan, Ethernet kablosuna dair önerimizi de dikkate alabilirsiniz.

Ping Süresini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Ping değerini etkileyen pek çok unsur söz konusu. Bunların en başına uzaklık konusunu ekleyebiliriz. Öte yandan bağlantı tipi, internetin güncel durumu ya da internet sağlayıcısı gibi etkenler de Ping değerini doğrudan ya da dolaylı yoldan etkiliyor. Ping değerinizi arama bölümüne cmd.exe yazmak suretiyle de ulaşmanız mümkündür.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...