Powerbank Nedir?

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda en çok ihtiyaç duyulan cep telefonu aksesuarı konumuna gelen powerbank, telefonumuzun şarjı bittiğinde Hızır gibi yetişiyor. Son zamanlarda bilgisayar üzerinden gerçekleştirilebilen işlemlerin birçoğunun cep telefonu üzerinden de yapılabilir kılınması, şarj sürelerini kısaltmıştır. Tabii her yerde elektrik bulup telefonu şarj etme imkanımız olmadığı için de devreye bu yedek bataryalar giriyor.

Prizden uzak olduğunuz yerlerde telefonunuzu şarj etmek için kullandığınız cep telefonu aksesuarına powerbank denir. İçerisinde yer alan elektriği depolayabilen bir pil teknolojisine sahiptir. Tıpkı cep telefonu pilleri gibidir. Tabii powerbank pilleri, cep telefonlarında yer alan pillere nazaran çok daha büyüktür. Telefonunuzun şarjı bittiğinde bir kablo yardımıyla powerbankte yüklü olan enerjiyi telefona aktarıyor.

Teknolojinin ilerlemeye devam etmesi, telefon şarjlarının da daha çabuk tükenmesine yol açıyor. Tabii pek çok açıdan bu ilerlemeyi pozitif anlamda değerlendirebiliriz. Sonuçta teknolojik ilerlemeler sayesinde insanlar powerbank'le tanıştılar. Üstelik telefonların ekranları büyüdükçe, işlemci performansları yükseldikçe işlemlerimizi daha çabuk ve kolay bir şekilde halletmeye başladık. Fakat telefonlarımızı gün içerisinde çok fazla kullanmamız batarya sorununu da beraberinde getirdi. Priz yanında akıp giden yaşamlara powerbank harika bir çözüm getirdi.

Powerbank Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektronik marketlerde ve telefoncularda sık sık karşımıza çıkan powerbank'ler yalnızca telefon değil, tablet ve fotoğraf makinesi gibi elektronik cihazları da şarj edebilmesiyle acil durumlarda kullanıcıların yardımına koşuyor. Prize ulaşımın olduğu ortamlarda powerbank şarj edilerek, elektrikten uzak yerlerde telefon, tablet, fotoğraf makinesi gibi elektronik aletleri gerekli durumlarda şarj edebiliyoruz.

Powerbank kullanabilmek için öncelikle şarjının olması gerekir. Şarjı azalan veya biten elektronik aletlerinizden powerbank ile şarj edilebilir olanlar, bir kablo yardımıyla powerbank'e bağlanır. Powerbank'in doluluk durumuna göre cihazınız ya kısmen ya da tamamen şarj edilir. Acil durumlarda hayat kurtaran powerbank, çalışmalarınızın veya eğlencelerinizin yarıda kesilmemesini sağlıyor.

Powerbank Kullanmanın Yararları Nelerdir?

Günümüzde çok farklı elektronik aletler kullanılmaya başlandı. Nasıl çalıştığını geçelim ne işe yaradığını dahi bilmediğimiz elektronik cihazlar, marketlerdeki yerini aldı. Bu cihazlar arasında powerbank, kanayan bir yaraya çözüm olmasıyla satış rekorları kırarak herkesin dikkatini üzerinde topladı. Haliyle powerbank'le ilk kez karşılaşanlar, bu cihazın en olduğu ve ne işe yaradığıyla ilgili sorular sormaya başladı. Powerbank, depoladığı enerjiyi kullanılmak istenen elektronik cihazlara aktararak şarj sorununu ortadan kaldırmaktadır. Böylelikle günümüzde elektronik cihazlarla ilgili yaşanan en büyük problem bir nebze de olsa giderilmektedir. Powerbank kullanmanın temel yararı da budur. Powerbank çeşitleri arasında boyutu, enerji kapasitesi, ağırlığı gibi farklı özelliklere sahip cihazlar bulunuyor. MAh değeri yüksek olan taşınabilir şarj cihazlarının şarj süreleri de daha uzun oluyor.

MAh Değeri Nedir?

MAh değeri bir pilin tek sefer en fazla ne kadar şarj edilebileceğini gösteren değerdir. Kullandığımız akıllı cep telefonlarında da bu değer mevcuttur. MAh değeri ne kadar yüksek olursa, telefonun bataryası da o kadar uzun süre dayanır. Performansı yüksek, büyük ekranlı üst segment telefonların bataryalarının mAh değeri genellikle yüksektir. Örnek verecek olursak, Samsung S6'nın bataryası 2 bin 500 mAh iken, LG G4'ün bataryası 3 bin mAh'tır.

Powerbank seçerken de telefonunuzun mAh değerini bilmeniz işiniz kolaylaştıracaktır. Mesela LG G4 kullanan biri telefonunu sürekli olarak kullanıyorsa, mAh değeri yüksek bir powerbank almalıdır. 2 bin 600 mAh değerine sahip powerbank'lerden alırsanız, telefonunuzu hiçbir zaman tam şarj edemezsiniz. Bu da hem sizin kullanımınızı etkiler hem de telefon bataryasının ömrünü kaybetmesine ve performans kaybına yol açar.

MAh ve Amper Değerleri

MAh değerine ek olarak amper değerine de dikkat etmek gerekir. Amper, akım şiddetini belirler. Akıllı telefonların adaptörlerinde amper değerini görebilirsiniz. 2 amper çıkışlı bir powerbank 1 amper çıkışlı olana göre telefonunuzu daha çabuk şarj eder. Piyasada 1900 mAH'tan 28 bin mAh'a kadar birçok powerbank çeşidi satılıyor. MAh değeri arttıkça cihazın içerisindeki batarya da büyüdüğü için powerbank boyutları artıyor. Günlerce dışarıda, prizden uzak yaşamayacaksanız, 7 bin 200 mAh üzeri cihazlar gereksiz olacaktır. Örneğin, 7 bin 200 mAh'lık bir powerbank LG G4 marka telefonu iki kereden fazla şarj edebiliyor.

Powerbank Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bataryaların mAh değeri yükselmesi pil ömrünün uzaması anlamına gelse de bu tipteki bataryalar halen kalın, büyük ve ağır oluyorlar. Kullandığınız cihazın mAh cinsinden kapasitesinin 3 katı değerinde mAh değerine sahip bir powerbank seçebilirsiniz. Bu sayede hem cihazınızı 3 kez tam şarj edebilirsiniz hem de çok büyük powerbank'ler taşımak zorunda kalmazsınız. 2 bin 500 civarı mAh değerine sahip bir cihaz için 7 bin 200 mAh değerine sahip bir powerbank işinizi görecektir.

Powerbank taşınabilir şarj aleti olduğu için prize uzak kaldığınız durumlarda iş görüyor. Kısacası prize uzak kaldığınız durumlarda cihazınızı hızlıca şarj edebiliyor olmalı. Bunun için dikkat edilmesi gereken nokta ise amper değerleri. 7 bin 200 mAh bir powerbank'in amper çıkış gücü minimum 1.5 amper, 10 bin mAh üzeri powerbank'lerde ise minimum 2 amper olması gerekir. Powerbank üzerinde yer alan çıkışların sayısı da önemlidir. Birden fazla telefonu ya da hem telefonunuzu hem de tabletinizi şarj etmek istediğiniz takdirde powerbank üzerinde en az iki çıkış bulunmalıdır.

Powerbank Seçerken Yapılan Hatalar

1. Büyük Kapasite ve Ucuz Fiyat

Bazı powerbank üreticileri maliyeti azaltarak daha ucuza powerbank satabilmek adına cihazları kullanılmış pillerden üretebiliyorlar. Çöpe atılan milyonlarca notebook bataryası olduğuna göre böyle bir durumla siz de karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken garantili powerbank'leri tercih etmeniz. Garantiye ek olarak firma güvenilirliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Biraz daha pahalı olsa da telefonunuzun güvenliği için oldukça önemlidir.

2. Orijinal Olmayan Konnektör

Powerbank kullananlar için küçük bir ayrıntı olsa da çakma konektör kullanımı yaşanılan pek çok sorunun temel sebebidir. Powerbank'ler genellikle kablo ya da konektörle birlikte satılırlar. Bu kablolarda maliyeti azaltarak kar oranını yükseltmek için bazen, kabloların içerisindeki bakır oranıyla, konektörlerin kablo bağlantılarıyla oynayabiliyorlar. Sonuç olarak kablo içerisinde kısa devre meydana gelebiliyor. Yapmanız gereken, mümkün olduğunca orijinal konektör kullanmak.

3. Kapasitesi Göre Powerbank Seçmek

Powerbank'in en önemli özelliklerinden bir tanesi portatif ve kolay taşınabilir olmasıdır. Büyük ve ağır cihazları sürekli olarak yanınızda dolaştırmak belirli bir zamandan sonra zor gelmeye başlayacaktır. Yapmanız gereken, günlük kullanım amacınıza hizmet edebilecek kapasitede bir powerbank satın almanız.

4. Pilin Powerbank Kalitesinin Etkisini Görmezden Gelmesi

Bazı insanlar powerbank satın alırken tasarımlarını ve fiyatlarına bakabiliyor. Pil kalitesini değerlendirmeyi unutabiliyorlar. Halbuki hangi pilin kullanıldığı, powerbank'in ömrünü ve performansını etkileyen en önemli özelliklerden biridir. Yapmanız gereken, alacağınız powerbank'in pil markasını ve kalitesini sorgulamak.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...