Video konferans nedir?

İÇİNDEKİLER

Zaman hızla akıp gidiyor; öyle ki bazen fizik olarak birden fazla yerde bulunmamız gerekebiliyor. Her işe yetişmeye çalışmak yeteri kadar zorken bir de günü 24 saate sığdırmak zorunda olmak ayrı bir külfet. Tabi günün sonunda her şeye yetemiyoruz ve yetemediğimiz için verim de alamıyoruz. Hal böyle olunca biz tam bu “yetişme girdapları”nda dolanırken imdadımıza teknoloji yetişiyor. Artık teknoloji sayesinde birden fazla işe daha rahat koşturabiliyor; fiziken olamasak da görüntü olarak olmak istediğimiz yerde olabiliyoruz. Bu iletişimi sağlamanın en basit yollarından biri video konferanslar. Evet, madem zamanın hızla akıp gitmesinden dert yanıyoruz o halde teknolojinin nimetlerinden faydalanmak lazım. Video konferans nedir bir göz atalım, sonra işin derinine inelim…

Video konferans ne demek?

Video konferans ya da video telekonferans olarak bilinir. İngilizce videoconferencing ve Almanca videokonferenz’den gelen bir kelimedir. İki ya da daha fazla yerle eş zamanlı görüntülü ya da sesli konuşmaya olanak sağlayan telekomünikasyon teknolojisine video konferans denir. Yüz yüze konuşma ile aynıdır. Video konferans sadece iş insanları için devlet adamları ya da askerler arasında da kullanılabilir. Video konferans sistemi ilk olarak 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmeye başlandı. Picturephone teknolojisinin bir parçası aynı zamanda… AT & T şirketi tarafından piyasaya ilk olarak dağıtımı yapıldı. O dönemlerde istihbarat, belge ve görüntülü belge paylaşımı için kullanılmıştır. Sonrasında daha da dikkat çekmeye başladı. Hem kullanım kolaylığı hem zaman tasarrufu derken pek çok alanda fayda sağlamaya başladı. Zamanla birçok özel şirket tarafından kullanıldı ve geliştirildi sonrasında ise 1980 yılından sonra video konferans sistemi ismiyle hızla tüm dünyaya yayıldı.

Video konferans ne için gerekli?

İş ile ilgili görüşmelerde video konferansın en önemli avantajlarından biri kullanım kolaylığı. Eskiden bir video konferans yapmak için özel donanımlı odalara girmek gerekirdi. Bağlantı ciddi bir sorundu örneğin; donmalar, bağlantı kopuklukları derken zaten zamanın yarısı bağlanmakla geçerdi. Fakat gelişen teknoloji ile artık video konferanslar akıllı bilgisayarlara, tabletlere taşındı. Oraya yüklediğimiz Skype gibi uygulamalar sayesinde hızlıca erişim sağlayabiliyor böylelikle zamandan kazanmış oluyoruz. Video konferans zaman kısıtlaması olduğu zamanlar için oldukça gerekli bir araç bu nedenle. Video konferans, seyahat etme zorunluluğunu ortadan kaldırır böylece irtibatta olduğunuz uzak firmalarla da bağlantı kurmuş olursunuz kolayca.

Telekonferans nedir?

Video konferans gibi telekonferans da bir telekomünikasyon sistemidir. Canlı bilgi alışverişi ve kitle ifadesidir. Bir konferans çağırısı ile başlatılır, üç ya da daha fazla sayıda abone arasında eşzamanlı iletişim imkânı sağlar. İstenirse görüntülü de olur. Bir de telebulunma var, daha önce duymuş muydunuz bilmiyoruz. Telepresence adı veriliyor İngilizce’de. Yüksek çözünürlüklü ve mükemmel görsel ve işitsel konferans desteği sunuyor. İş arkadaşlarınız, müşterileriniz ya da iş ortaklarınız ile sanal bir masa üzerinde toplanmanıza olanak sağlıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun, tüm katılımcılar aynı odadaymış gibi hissediyor. Telebulunma da etkili iletişim yollarından biri, üstelik dünyanın her yerinde!

Video konferans sistemi

Video konferans sistemi pek çok markanın bir kalemi olmasının yanı sıra bazı internet uygulamaları ile marka bağımsız da olabilir. Facetime bu uygulamalardan biri örneğin. Facetime ile tüm Apple kullanıcıları birbiri ile video görüşmesi yapabilir. Google Hangouts ile hem Android hem iOS cihazlarda çalışıyor. 10 kişiye kadar video konferans yapabilirsiniz. Google + ya da YouTube üzerinden canlı olarak da internetten paylaşmanız mümkün böylelikle Google Hangouts sadece bir video sohbet uygulaması olarak değil aynı zamanda bir yayın platformu olarak da karşımıza çıkmış oluyor. Skype… En bilinen video konferans uygulamalarından biri. Eğer Premium hesap alırsanız 10 kişiye kadar video konferans yapabilirsiniz. Dünyanın her yerinden telefon konuşması da sizin için çok kolay olacaktır. Bunların haricinde markalar aracılığı ile sunulan video konferans sistemleri, tıpkı Google’ın devreye soktuğu Hangout servisi ya da Microsoft’un Skype’ı gibi kolayca lokasyon fark etmeksizin hizmet sağlayabiliyor. Video konferans sistemleri maliyetli olsa da etkileşimi yüksek video konferanslar gerçekleştirmeye yarayan teknolojik sistemlerdir.

×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...