Algoritma Nedir?

İÇİNDEKİLER

Algoritma günlük hayatımızda kullandığımız birçok konu içerisinde varlığını sürdürüyor. Ancak insanlar, bunun pek de farkında değiller. Algoritma, kelime anlamıyla bir amaca ulaşmak veya belirli bir problemi çözmek için kullanılan yoldur. Problemleri adım adım çözme işlemine algoritma denir ve insanlar günlük yaşantılarında pek çok kez bu yönteme başvururlar. Ancak yapılan işler çok fazla sıradanlaştığı için kimse, eylem veya konu içerisindeki algoritmanın farkına varamaz.

Algoritma, genellikle matematik ve programlama alanlarında kullanılan sonlu işlemler kümesidir. Bu küme, bir başlangıç durumundan başlar ve belirli bir bitiş durumunda sona erer. Türk Dil Kurumu'na göreyse algoritma, belirli bir sorunun çözümü için, sonlu sayıda adım şeklinde tasarlanmış, sonlu bir kurallar kümesidir. Algoritmanın ne olduğuna dair sorulara son zamanlarda daha sık rastlamamızın en büyük nedeni ise artık neredeyse herkesin bir parçası olduğu sosyal medya platformları. Sonuç olarak bu platformların hepsi belirli bir algoritma üzerine kuruludur.

Algoritma Ne İşe Yarar?

Algoritma, günlük yaşantımızın birçok alanında bizlere yardımcı olur. Çünkü algoritmanın asıl varoluş sebebi sorun problem çözmektir. Programlama alanında bilgisayarın karşılaştığı sorunları, insanların çözdüğü gibi çözmesini sağlar. Algoritma temelde üç bölümden oluşuyor. Bunlar; giriş bölümü, işlemlerin döngüye sokulup sonucun elde edildiği bölüm ve çıkan sonucun alındığı bölümdür. Algoritmaların daha anlaşılır şekilde yazılması için akış diyagramları kullanılır.

Algoritmayı günlük hayattan bir örnek vererek açıklamaya çalışırsak, kek yapmak için herkesin aşağıda yer alan adımları takip etmesi gerekiyor,

Şeker ve yumurtayı derin bir kabın içerisinde çırp,
Süt, vanilya, sıvı yağ, un ve kabartma tozu ekle,
Elde ettiğin karışımı kek kalıbına dök,
Kalıbı fırına sür,
20 dakika içerisinde kek hazır.

Yukarıdaki kek hazırlama adımları aslında herkesin kullandığı bir algoritmadır. Algoritma, bir eylemi gerçekleştirirken veya bir problemi giderirken insanı karmaşıklıktan kurtaran işlemlerdir.

 

Algoritma Niçin Gereklidir?

Algoritma geliştirmek yalnızca matematik ve programlama alanlarında değil, günlük hayatımızda da bizlere pek çok kolaylık sağlar. Birçok insan iş veya kişisel hayatında algoritmaları kullanıyor. Yaşantımızda belirli bir düzen oturtmak için algoritma kullanımı neredeyse bir gerekliliktir. Öğrencilik yıllarınızı hayal edin; ödevler, sınavlar, sosyal hayat, aile yaşamı... Bunların hepsini bir düzene sokarsanız, daha az güç harcamış olursunuz. Algoritmanın ne olduğunu dair sorular yalnızca ülkemizde değil dünyada da çok fazla sorulmaya başlandı. Bunun nedeni ise algoritmanın kaosu önleyici ve işleri kolaylaştırıcı etkiye sahip olması. Herkes hayatının daha az yorucu olmasını ister, işte tam da burada algoritmalar devreye giriyor.

Günlük Hayattan Algoritma Örnekleri

Günlük yaşantımızda birçok alanda algoritmalardan faydalanırız. Yemek yaparken, matematikle ilgili bir problemi çözerken, sabahları rutin iş hazırlığımızı yaparken kullanabileceğimiz pek çok algoritma örneği bulunuyor. Algoritmayı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi aşamalı ve planlı bir şekilde işlerimizi yerine getirmek olarak tanımlayabiliriz.

Aşağıda, bozuk bir lambanın nasıl tamir edileceğiyle ilgili bir algoritma yer alıyor. Bu algoritmayı adım adı uygularsanız, sorununuzu daha kısa sürede çözüme kavuşturmuş olursunuz.

1. Lambanın fişi takılı mı?

Hayırsa fişi tak,
Evetse ampul patlak mı diye kontrol et,

2. Ampul patlak mı?

Evetse ampulü değiştir,
Hayırsa lambanın çalışıp çalışmadığına bak,

3. Lamba çalışıyor mu?

Hayırsa yeni masa lambası al,
Evetse sorun çözüldü.

Yukarıda yer alan algoritma gibi aslında günlük hayatımızda onlarca algoritmayla yaşıyoruz. En basit günlük aktiviteler dahi kendi içerisinde belirli bir düzene sahip. Eğer bu düzene sadık kalırsanız, işlerinizi çok daha kolay ve kısa sürede halledebilirsiniz.

1577191833_images.png

Algoritma ile Programlama Arasındaki Bağlantı Nedir?

Yazının en başında da söylediğimiz gibi algoritma, yalnızca günlük hayatımızdaki aktivitelerde olmaz. Algoritma ile programlama örnekleri her yerde karşımıza çıkabilir. Programlar, belirli algoritmalar üzerine yazılır. Bu iki kavramın birlikte kullanıldığı işlerin sonuçları genellikle oldukça faydalı olur. Örneğin gün içerisinde akıllı telefon sahibi herkesin kullandığı WhatsApp, Instagram gibi programların arkasında bir algoritma bulunuyor. Aslında algoritma ile programlama, bilgisayarların da tıpkı insanlar gibi düşünebilmesini konu alıyor ve bu özellikleri insanlara sunuyor.

Programlama, bir sorunu çözmek için yapılır. Bu nedenle programlamadaki temel hedef, kodu iyi düşünerek adım adım yazmaktır. Kod yazarken, çok bilinmeyenli denklem sorusu çözer gibi gidiş yolu ve elde edilen sonucun doğruluğundan emin olmak için her açıdan düşünmemiz gerekir. Aslında bu da bir algoritmadır. Elimizdeki karmaşık bir soruyu cevaplamanın yollarını aramaktır. Bu yüzden algoritma ile programlamaya giriş bir bütündür diyebiliriz.

Algoritma Nasıl Geliştirilir?

Algoritma yazmak veya geliştirmek o kadar da kolay değildir. Bu işlemleri gerçekleştirmek isteyenler dikkat etmesi gereken birkaç husus bulunur:

Öncelikle yazılacak algoritmanın net ve anlaşılır bir dilde olması gerekir.
Algoritmayı geliştirirken tüm ihtimaller göz önünde bulundurulmalıdır.
Algoritmanın sonsuz döngülere girmediğinden emin olunmalıdır.
Algoritmada düzenleme yapılacaksa adımlar çok fazla değiştirilmemelidir. Aksi halde hata payı artar ve algoritmanın çalışmamasına yol açabilir.

Algoritma geliştirmedeki asıl amaç, ilk yazım aşamasında karşılaşılan hataları gidermektir. Bu nedenle algoritma geliştirmek de en az algoritma yazmak kadar zordur. Algoritma geliştirmek, pek çok açıdan gerekli kimi durumlarda ise zorunluluktur. Örneğin Instagram üzerinden gidelim. Instagram, belirli zaman aralıklarıyla güncelleniyor. Bu güncellemeler bizim için tek tuşla indirilebilen yenilikler gibi gözükse de aslında yazılımcılar tarafından uygulamanın algoritmasının geliştirilerek bizlere sunulmasıdır.

Algoritma ve Akış Diyagramı Nedir?

Bu iki kavram genellikle birbirleriyle anılırlar. Yukarıda da söylediğimiz gibi akış diyagramları, algoritmanın daha iyi ve kolay bir biçimde anlaşılmasını sağlar. Akış diyagramları şekillerden meydana gelir ve her şeklin bir anlamı bulunur.

Günlük hayat içerisinden diyagram örnekleri vermek gerekirse, aşağıda klavyede yazılan iyi sayının ortalamasını ekrana yazdıran programın akış diyagramı yer alıyor.

Başla
X Oku
Y Oku
Top. = X+Y
Ort. = Top/2
Yaz Ort.
Dur

Algoritma Hakkında Yararlanılabilecek Kaynaklar Nelerdir?

Algoritma hakkında pek çok kitap bulunuyor. Aşağıda yer alan algoritma kitaplarında yararlanabilirsiniz.

Açıklamalı Algoritma: Bu kitap, algoritma için başlangıç seviyesindedir. İçerisinde basit algoritma ile akış diyagramı örnekleri yer alıyor.

Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş: Bu kitap ise genellikle algoritma ve programlamaya giriş derslerinde kullanılıyor. Algoritma dersleri için oldukça faydalı olan bu kitap, konuyu anlamanızı kolaylaştıracak birçok örneği içerisinde barındırıyor.

Veri Yapıları ve Algoritmalar: Daha ileri seviye olan bu kitap ise genellikle program yazan, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayarda çözüme kavuşturmak isteyen kişiler tarafından kullanılıyor.

Sonuç olarak algoritmanın ne olduğuyla ilgili sorunun cevabında yalnızca matematik ve programlamaya yer veremeyiz. Algoritma ve programlama her ne kadar iç içe geçmiş olsalar da hayatımızın neredeyse her alanında algoritmalardan faydalanıyoruz. Algoritma geliştirme de bu nedenle her zaman insanlığın bir ihtiyacı olacak.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...