Altın Oran Nedir?

İÇİNDEKİLER

Giza Piramitleri ve Da Vinci'nin Mona Lisa'sının Twitter ve Pepsi ile ortak noktaları nelerdir? Hemen cevaplayalım: hepsi Altın Oran kullanılarak tasarlanmıştır. Altın Oran matematiksel bir orandır. Doğada yaygın olarak bulunur ve bir tasarımda kullanıldığında, estetik açıdan göze hoş gelen organik ve doğal görünümlü bileşimleri yansıtır.

Altın oran nedir ve kim bulmuştur?

Altın oranın geçmişi için milattan önce tanımını kullansak yeridir. Tam olarak kimlerin keşfettiği bilinmese de Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından fark edildiği düşünülür. Yunan heykeltıraş ve matematikçi PhidiasParthenon için yaptığı heykellerin tasarımlarında altın oranı uygulamıştır. Altın oran yaklaşımı ile her şeyin estetik açıdan mükemmel olacağına inanılır. Bu inanış hatta birçok bilim insanının da araştırmalarına konu olmuş ve doğadaki canlılar üzerinde inceleme yapılmasına vesile olmuştur. Öyle ki bazı canlıların altın oran mükemmeliyetine sahip olduğu görülür.

88fd9ec1756e4232add8f468cedaca79.jpg

Altın oran hesaplama

Altın oran irrasyonel bir sayı olarak kabul edilir. Açıklamasını da bir doğru üzerinden yapalım. Bir doğru parçasının iki eşit parçaya ayrılması halinde, altın oranın ortaya çıkabilmesi için küçük parçanın büyük parçaya oranı ile büyük parçanın tüm doğru oranına eşit olması gerekir. Yani özetle küçük parçanın büyük parçaya oranı ile büyük parçanın her iki parçaya doğru oranda olması gerekir.

Sadece mimari eserlerde değil insan vücudunda yüz gibi çeşitli bölgelerde de altın oran çıkarılabilir. Yani insan vücudu için altın oran kullanılabilir.

Altın oran nerelerde kullanılır?

Rönesans sanatçıları ile başlayan bir furya bu aslında. Rönesans sanatçıları tarafından altın oran çok kıymetli kabul ediliyordu ve tüm çalışmalar altın oran titizliği ile yapılıyordu. Altın oran örneklerinden birini Leonardo Da Vinci tarafından ortaya konulan meşhur “Son Yemek” isimli tabloda görebiliriz. Masanın boyutları, arka planda kalan duvar ve pencereler altın oran uygulaması ile yapılmıştır.

8217772-3x2-700x467.jpg

Altın oranın özellikleri nelerdir?

Altın oranın formülü Orta Çağ’ın en ünlü matematikçisi İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci tarafından ortaya konuldu. Evrendeki göz alıcı düzenle örtüşen sayıları keşfetmesi nedeniyle kendi adının ilk iki harfi olan Fi sayısını ile açıklamıştır altın oranı. Altın oran örneklerini insan kafası, insan yüzü, mısır piramitleri, deniz kabuğu, çam kozalağı, salyangoz ya da papatya çiçeğini verebiliriz.

İnsan kafası: Saçların çıktığı düğüm noktası adı verilen bir nokta bulunur. Bu noktada saçlar dik değil bir eğri yaparak çıkar. Bu eğrinin açısı bize altın oranı sunar.
Papatya çiçeği: Ayçiceği gibi papatalarda da altın oran vardır. Papatyanın ortası, yaprakları ve sıralanma açısı altın oranı ifade eder.
Mısır piramitleri: Altın oranının milattan önceye dayandığını yazımızın başında belirtmiştik. Buna en iyi örneklerden biri Mısır piramitleri. Piramitin tabanı ile yüksekliği arasındaki mesafe bize altın oranı işaret eder.
Çam kozalağı: İlginç olan bir altın oran içerir. Kozalağın altında bulunan sabit noktadan, tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru eğriler oluşturarak çıkan taneler vardır. Bu tanelerin eğrilik açısı altın oran olarak adlandırılır.
Salyangoz: Salyangoz kabuğu bir zemine konduğunda bu bir dikdörtgen oluşturur. Boyunun enine olan oranı ise bize altın oranı verir.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...