Bounce Rate Nedir?

İÇİNDEKİLER

Hepimiz her gün onlarca farklı web sitesini ziyaret ediyoruz. Gündelik hayatımızda önemli bir yer edinen web siteleri mevcut. Haber okumak, video izlemek, sosyal paylaşımda bulunmak, şarkı yüklemek veya resim yüklemek. Amacı ne olursa olsun birçok web sitesini ziyaret ediyor ve zamanımızın önemli bir kısmını buralarda harcıyoruz. Bazı durumlarda ise siteye girer girmez çıkmayı tercih ediyoruz. İçeriği beğenmemiş veya linke yanlışlıkla tıklamış oluruz. Hemen çıktığımız bu durumlar, web tasarımcıların pek de istemediği bir olay. Türkçede “hemen çıkma oranı” olarak adlandırılan bounce rate, ziyaretçilerin bir web sitesine girdikten sonra herhangi bir etkinlik yapmadan çıkmasının oranı şeklinde ifade edilebilir. Bu yazıda, bounce rate’in nasıl hesaplandığı, ne anlama geldiği ve web tasarımcılar açısından önemine dair bilgiler bulabilirsiniz. 

Google Analytics İstatistikleri 

Site trafiğini öğrenmek için web tasarımcılar birçok araç kullanır. Bunlardan en yaygını ve güvenilir olanı, ünlü Google firması tarafından sağlanan Google Analytics hizmetidir. Bu hizmet ile web sitenizdeki ziyaretçi grafiğine ilişkin çok sayıda veriye tüm detayları ile ulaşabilirsiniz. Analytics ayrıca bu veriler arasında detaylı karşılaştırma imkanı sunarak ziyaretçi trafiği analizini eğlenceli bir hale dönüştürür. 

Google Analytics tarafından sunulan gerçek zamanlı istatistik hizmetleri şunlardır: Yerler, trafik kaynakları, içerik, etkinlikler ve dönüşümler. Bu segmentte o anda web sitenizi ziyaret eden kişilerin etkinliklerine ilişkin verileri bulabilirsiniz.

Google Analytics ayrıca günlük, haftalık, aylık, yıllık gibi çeşitli zaman dilimlerinde de istatistik verileri sunar. Bu veri başlıklarından bazıları şunlardır: Etkin kullanıcılar, yaşam boyu değer, kohort analizi, kitleler, kullanıcı gezgini, demografi (yaş – cinsiyet – genel bakış), ilgi alanları (yakın ilgi alanları kategorileri – pazar içi segmentler – diğer kategoriler), coğrafi (dil – yer), davranış (yeniler – geri gelenler – sıklık ve yenilik – etkileşim), teknoloji (tarayıcı ve OS – ağ), mobil, cihazlar arası ve edinme.

Tüm bu verileri kullanarak ziyaretçi sayınızı artırmak, ziyaretçi etkinliklerini yoğunlaştırmak ve varsa sitenizden satış imkanını geliştirmek gibi amaçlarınıza yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz.

Bounce Rate Neden Önemlidir?

Google Analytics sitesinde, soldaki menüde, kitle segmentinin altında genel bakış butonuna tıklayarak sitenizin bounce rate rakamlarına ulaşabilirsiniz. Bu, ziyaretçilerinizin yüzde kaçının siteye girdikten sonra hiçbir etkinlik yapmadan (herhangi bir sayfaya, görsele, videoya, reklama tıklamadan) çıktığını gösterir.

Web sitesi türlerine göre değişse de, genel olarak ideal oranın %30 ile %50 arasında değişmesi beklenir. Web sitenizdeki oran bu aralığın üzerindeyse, ziyaretçilerinizin hemen çıkmasını önlemek zorundasınız. Yani, ziyaretçilerin dikkatini çekmelisiniz. Ancak bu şekilde onları sayfada etkinlik yapmaya zorlayabilirsiniz.

Bounce Rate Yüksekse Ne Yapılmalı?

Bounce rate rakamının yüksek olması, tek başına bir felaket anlamı taşımaz. Bu durum, doğrudan sitenizin içerik kalitesinden kaynaklanmıyor olabilir. 

1. Sitenize yabancı gözüyle girin

Bir an için web sitesi size ait değil gibi düşünün. Twitter veya Facebook’tan herhangi bir linke tıklayarak o siteye geldiğinizi düşünün. Hangi içerikler ilginizi çekiyor? Reklamlar size hitap ediyor mu? Yazıları okumak istiyor musunuz? Menüde dikkatinizi çeken bir buton var mı? Kategorilerde size hitap eden bir konuya rastladınız mı? Bu gibi soruları çeşitlendirin ve kendinize sorun. Vereceğiniz dürüst cevaplar, bounce rate oranınızı düşürmede yardımcı olacaktır. 

2. Sayfa yükleme hızını kontrol edin

Hemen çıkan ziyaretçilerin tamamı site içeriklerini beğenmediği için çıkmaz. Bazı durumlarda, web sitesi çok yavaş açıldığından, içeriklerin tümünü görmeyi beklemeden ziyaretçiler siteyi terk edebilir. İnsanların dikkatini çekip sitede tutmak için çok kısa zamana sahip olduğunuzu bilincine varın. Web sitenizde yükleme hızlarını kontrol edin. Eğer normalden yavaş çıktıysa, bu sorunu çözmeye yönelik önlemler geliştirin. 

3. İçeriklerinizi çeşitlendirin

Web sitenizin türü ne olursa olsun, internetin herkese açık bir alan olduğunu unutmayın. İnterneti şehrin en geniş meydanı olarak düşünebilirsiniz. Siz bu meydanda kurulan pazarda bir tezgah açıyorsunuz. Pazara her yaştan, her meşrepten, her tarzda insan gelecektir. Belli bir gruba hitap etmek bazı durumlarda etkili olabilir. Örneğin Kore müziği hakkında yayın yapan bir web sitesi tasarladıysanız burada Türkçe popa yer vermek zorunda değilsiniz. Hatta yer vermemeniz gerekir. Ancak web siteniz böyle spesifik bir konuyu içermiyorsa, her tür insanın ilgisini çekme potansiyeline sahip çeşitli içeriklerle tezgahınızı, yani web sitenizi zenginleştirmelisiniz. Böylece, farklı insanların sitenizde daha çok zaman geçirerek pazarlama stratejinize uygun etkinlikler gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. 

Bounce Rate’in Yüksek Olması Hep Kötü müdür?

Web tasarımcılar için bounce rate genellikle olumsuz bir istatistik verisi olarak algılanır. Gerçekten de, çoğunlukla web siteleri ziyaretçilerin burada mümkün olduğunca çok zaman geçirerek daha fazla sayıda etkinlik yapmasını hedefler. 

Ancak bu durumun bazı istisnaları olabilir. Konuları değişkenlik göstermekle birlikte bazı sitelerin amacı ana sayfadan bir mesaj vermekten ibarettir. Örneğin anitsayac.com adlı web sitesinin tek bir sayfası bulunuyor. Siteye girdiğinizde, Türkiye’de öldürülen kadınların sayısını gösteren güncel bir sayaç var. Sayacın hemen altında ise öldürülen kadınların isimleri, yıllara göre sınıflandırılmış şekilde art arda yer alıyor. Bu web sitesi sayfa üzerinde herhangi bir etkinliğe izin vermiyor. Birçok ziyaretçi, siteye girip sayaçtaki sayıya baktıktan sonra çıkıyor. Bu açıdan web sitesinde bounce rate oranı oldukça yüksek. Peki bu, sitenin başarısız olduğu anlamına geliyor mu? Hayır. Çünkü zaten sitenin amacı insanların dikkatini birkaç saniyeliğine de olsa çekerek Türkiye’deki kadın cinayetlerine ilişkin farkındalık yaratmak.

Bu örnek göz önüne alındığında, bounce rate’in yalnız başına anlam ifade eden bir istatistik verisi olmadığını söyleyebiliriz. En doğru analiz için bounce rate ile Google Analytics tarafından sağlanan diğer temel veriler arasında uygun karşılaştırmalar yapmalısınız. 


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...