Diagnostik Nedir?

İÇİNDEKİLER

Diagnostik kavramına özellikle son dönemde daha fazla rastlıyoruz. Diagnostik sözcük anlam olarak arızanın tespiti manasına gelir. Bu anlamda Diagnostik cihazların da arızayı tespit eden cihazlar olduğunu ifade edebiliriz. Bu cihazlar söz konusu arızalı üniteye ait tüm eylemleri başarılı bir şekilde yerine getirir. Bu anlamda çok önemli bir işlevi bulunur. Daha farklı bir ifadeyle aktarmak gerekirse, elinizdeki Diagnostik cihazı, arızalı cihazın yeteneklerine sahiptir.

Diagnostik cihazları bu anlamda gerçekten de mucizevi bir potansiyel barındırır. Mesela bir otomobilin elektrik düzeninde bir arıza söz konusu olduğunu düşünün. Diagnostik cihazlarını kullanmak suretiyle bu arızayı tespit etmeye çalışıyorsunuz. Diagnostik ile araç arasında bağlantı kurduğunuz andan itibaren elektrik ünitesine giden tüm elektriği bu cihazlar sağlar. Mesela aracın beyninden elektrik ünitesine bir enerji gidecekse bunu tamamen Diagnostik cihazları gerçekleştirir. Bu örnek Diagnostik nedir sorusu için yeterli bir örnek olacaktır.

Diagnostik cihazları

Diagnostik işlevini göre bu özel cihazlar, tahmin edileceği üzere çok pahalıdır. Bu nedenle bu cihazlara sahip olmak hiç de kolay değildir. Diagnostik cihazlarında yer alan güncel yazılımlar ortalama beş modeli destekler. Tüm tasarım aşamaları buna göre dizayn edilmiştir. Daha da önemlisi bu yazılımlar güncellenmeye çok açıktır. Zaten bu yüzden de Diagnostik cihazlarında daimi bir gelişim söz konusudur. Baktığımız zaman Diagnostik ile alakalı kullanımlar son 10 senede çok ciddi anlamda artış göstermiş durumdadır. Bu arıza tespitleri ile beraber arızası bulunmayan bölgelerin tahrişi engellenir. 

Normalde arıza tespiti için arızanın bulunmadığı alanların da sökülmesi şarttı ancak bu süreç sisteme belli ölçüde zarar veriyordu. Arıza tespiti yapılırken çoğunlukla yeni arızaların oluşumuna sebebiyet veriliyordu. Son dönemde küçük işletmeciler ya da sanayi esnafları dahi üçüncü parti yazılım şirketleri tarafından üretilen Diagnostik cihazlarına ilgi göstermeye başladı. Diagnostik cihazlarının yarattığı kolaylık düşünüldüğü zaman bu durumun daha uzun yıllar devam etmesi beklenebilir. Çünkü bu cihazlar sayesinde gerçekten de arıza tespitleri müthiş düzeyde kolaylaşmaya başladı. Sanayi odalarının önümüzdeki dönemde teşvik anlamında daha fazla çalışmalar yürütmeleri gerekiyor. 

Tüm elektronik aksamlarda kullanılıyor

Diagnostik cihazlar tam anlamıyla teşhiş etme ya da tanılama denilen işlemi gerçekleştirir. Taşıtlarda oluşabilecek sorunların bu sayede son dönemde azaldığı istatistiklere yansımıştır. Özellikle bilgisayar teknolojilerinin, elektronik sistemlerin ve yazılımların gelişmeye başlaması araçların aksamında da önemli değişimlere neden olmuştur. Yeni üretilen araçlar bu değişime adapte olmak durumunda kalıyor. Bu gelişmelerin otomobillere çok olumlu yansıdığını söylemek zor değildir. Diagnostik cihazlarının varlığı sayesinde neredeyse arızası çözülemeyen herhangi bir taşıt yok denilebilir. En zor görünen arızalar bile bu sayede kolayca tespit edilebiliyor. Gerçekten de hayatı çok kolaylaştıran, size zamanınızı geri veren bir sistem.

Geçmiş dönemlerde sürüş testleri ya da doğrudan göz testleri ile bu arızalara çözümler aranırdı. İnsan odaklı hatalara çok açık bir süreç olduğu için arızalara dair bazı boşluklar söz konusu olabiliyordu. Bu sistemle beraber hata payı tam anlamıyla sıfıra inmiştir. Diagnostik test cihazları hata payını sıfıra indirgemiştir. Bu cihazlar şu anda genelde modern araçlarda yer alıyor ve elektronik kontrol ünitesi adıyla anılıyor. Cihazlar bu ünitelerde yer alan hata kodlarını anında siler, gerekli kodlamaları yapar ve yen parçaları adapte eder. Diagnostik cihazları sayesinde motor elektroniğindeki parametreleri görebilirsiniz. ABS/Traksiyon hata kodlarını okuyup silebilirsiniz. Diğer yandan klima sistemlerindeki hataları tespit edebilirsiniz. Ayrıca hidrolik direksiyon, gövde bilgisayar, alarm sistemi, ar ayarları, elektronik el freni, dış aydınlatmalar ve akü kontrolünü denetlemeniz mümkündür.

Hata olunca ne yapmalı?

İyi bir Diagnostik cihazı sayesinde arızalar artık sizin için bir kabus olmaktan çıkar. Bir hata uyarısı aldığınızda ikaz işaretlerinde lambalar yanıp sönmeye başlar. Bu sayede sürücülere uyarı gönderilir. Bakım servislerine anında haber vererek duruma müdahale etmelerini sağlamalısınız. Bakım servislerinde Diagnostik cihazlar ile gerekli araştırmalar ve onarım yapılacaktır. Aracın markası modeli ya da motor tipi gibi bilgiler programa doğru bir şekilde girilmelidir.

Diagnostik cihazlarının kendine has bir çalışma prensibi bulunur. Sistem taşıttaki mikroişlemci ile entegre şekilde hareket eder ve hafızada yer alan bilgileri görmenize olanak tanır. Bu bilgiler hafıza içinde ikili sayı sistemi baz alınarak kaydedilir. Tüm markalar için şirketler ayrı ayrı yazılımlar üretirler. Çünkü her taşıtın hata kodu okuma ve silme yöntemi birbirinden farklı şekilde olabilir. Fakat buna rağmen Diagnostik cihazlarının temel çalışma mantıkları tüm taşıtlarda aynıdır.

Diagnostik test nedir?

Diagnostik yeni nesil araçlarda yer alan çok önemli arıza tespit araçlarıdır. Bu işlemi yaparken elektronik beyin kontrol ünitesiyle iletişime geçer ve tüm aksamlara dair bilgi alır ve neticede gerekli çözümü ortaya koyar. Diagnostik nedir ne işe yarar noktasında buna vurgu yapmak önemlidir. Söz konusu testler sayesinde hata kodları okunur ve silinir. Yeni parçalara cihazların adaptasyonu oldukça yüksektir. Arıza tespiti yapabildiği ünite sayısı Diagnostik set cihazların önemini ortaya koyar. İnternetteki alışveriş sitelerinde bu setlerin online olarak satışa çıkarıldığını görebilirsiniz. Kalite ve işleve göre çok geniş bir fiyat aralığı söz konusudur.

Diagnostik laparoskopi nedir?

Diagnostik öncelikli olarak taşıtlarda sıklıkla kullanılsa da farklı alanlarda da değerlendirildiğine tanıklık etmek olası. Laparoskopi tıpta karın görüntülemek için kullanılan bir yöntemdir. Bugün bu alanda yoğun şekilde başvurulan bir uygulama alanıdır. Diagnostik Laparoskopi de uygulama alanlarından sadece biri olarak düşünülebilir. Bu anlamda Diagnostik nedir tıp dünyasını da ilgilendiren bir sorudur. Laparoskopi bir tür tanı koyma yöntemidir. Hastadaki problem, Laparoskopi sayesinde doğru şekilde teşhiş edilir. İç organların analizinin yapılmasında önemli bir yere sahiptir. Diagnostik Laparoskopi olarak adlandırılan bu yöntemden Jineokoloji dışında farklı dallar da yararlanır. Bu süreç halk içinde kansız ameliyat şeklinde de tanımlanabilir.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...