FPS Nedir?

İÇİNDEKİLER

Açılımı 'Frame per second' olan FPS'in Türkçe karşılığı ise saniye başına düşen kare sayısıdır. FPS değeri asıl olarak grafik kartınızın saniyede kaç kere oluşturabildiğini ya da ekranınızın bir saniyede kaç kare gösterebildiğini ifade eden değerdir. Burada önemli olan nokta, grafik kartınızın işlem gücüyle, monitörünüzün yenileme hızıdır.

Düşük FPS, yalnızca bilgisayar oyunu oynayanların profesyonel anlamda fotoğraf ve video çekenlerin de mustarip olduğu bir konudur. Fotoğraf veya video çekiminde de FPS, saniyede kaç kere görüntü çekildiğini belirtiyor. Tripod kullanmadan, aktüel çekimlerde doğal bir görüntü yakalamak istiyorsanız FPS değerinin en az 1/50 olması gerekir. Yani saniyede 50 kare görüntü çekilmelidir.

FPS Nasıl Ölçülür?

Oyunlarda FPS değerinizi bilmek, grafik kartınızın performansını değerlendirmenizi sağlar. Ciddi takılmalar ya da gecikmeler yaşıyorsanız, grafik ayarlarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. FPS değerinizin kaç olduğunu öğrenmek için kullanabileceğiniz bazı programlar bulunuyor. Bu programlardan en iyileri şu şekildedir; NVIDIA GeForce Experience, Steam, Overwolf, PlayClaw ve Fraps.

FPS Normalde Kaç Olmalıdır?

FPS değeriniz ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi bir görüntü elde edersiniz, Ancak bu FPS değerine ulaşmak için teknik özellikleri oldukça iyi bir bilgisayara sahip olmalısınız. Herkesin böyle bir imkanı olmadığı için orta karar bilgisayarlar için de standart FPS değerleri vardır. Bilgisayarınızın teknik özelliklerine en düşük, ortalama ve en yüksek FPS değerleri, oynadığınız oyuna ve kullandığınız programa göre değişebiliyor. Fakat her ne olursa olsun FPS değeriniz 30'un altına düşüyorsa bir sorun var demektir. 30 FPS'in altında oyun oynamaya çalışmak, işkencenin bir başka versiyonu olacaktır.

FPS Değeri Sabitlenebilir mi?

FSP değerinizin ani düşüşler yaşamaması için bazı önlemler almalısınız. FPS arttırma, bunun için bir alternatif olsa da en çok tercih edilen yöntem FPS sabitlemedir. Ancak bilgisayarınızın teknik özellikleri ve oynadığınız oyuna göre FPS sabitleme de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin, League Of Legends oynarken FPS değeriniz düşüyor. Bu durumun önüne geçmek için FPS sabitleyebilirsiniz. Yapacağınız işlemse çok basit; 'Ayarlar' bölümünden 'dikey senkronizasyon' seçeneğini etkinleştirin. Böylece FPS değeriniz 60'a sabitlenecektir.

FPS Arttırma Programları İşe Yarar mı?

FPS değeri oldukça düşük olan oyun severler, FPS arttırmak için farklı yöntemlere başvuruyorlar. Bu yöntemlerden en sık tercih edileni ise genelde FPS arttırma programları oluyor. Bazı kaynaklara göre FPS arttırma programlarının hiçbir işe yaramadığını söylese de bazıları da oldukça işlevsel olduklarını savunuyor.

FPS arttırmak için kullanabileceğiniz birçok program bulunsa da, piyasa en çok tercih edilen programlar; Razer Game Booster ve AMD Evolved. Bu iki programdan herhangi birini kullandığınız takdirde FPS değerinizde gözle görülür bir artışa tanıklık edeceksiniz.

FPS Nasıl Arttırılır?

FPS arttırmak için illaki üçüncü parti yazılımlar kullanmanıza gerek yok. Bilgisayarınız üzerinden de FPS arttırma yöntemlerini deneyerek sonuç almaya çalışabilirsiniz.

1. Grafik Kart Sürücülerinizi Güncelleyin

FPS arttırma işleminde başvurulan teme yöntem grafik kart sürücülerini güncellemektir. Bunun için öncelikle hangi video kartına sahip olduğunuzu tespit etmeniz gerekir. Windows kullananlar, 'Aygıt Yöneticisi'ni açtıktan sonra 'Ekran Bağdaştırıcısı'nı kullanabilirler. Mac kullananlar ise sol üst köşede yer alan 'elma' simgesine tıkladıktan sonra sırasıyla ''Bu Mac Hakkında - Daha Fazla Bilgi - Grafikler'' alanına giderek hangi ekran kartına sahip olduklarını görüntüleyebilirler. GPU'nuzu belirledikten sonra Intel, AMD ya da NVIDIA olsun firmanın resmi internet sitesi üzerinden ihtiyacınız olan sürücüyü bularak, işletim sisteminize uygun olanı indirebilirsiniz. Talimatları takip ederek güncelleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

2. Donanımınızı OverCloack Edin

Bu yöntem her kullanıcı için iyi bir çözüm olmasa da FPS arttırmak için bazen uygulanabiliyor. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız ve ekran kartınızı, Ram'inizi hatta bütün bilgisayarınızı riske atabiliyorsanız, uygulayabilirsiniz. OverCloack işlemi için gerekli ilk parça video kartınız. Birçok ekran kartı sürücüsü, ekran kartını overcloack etme özelliğini içerisinde barındırır. Bu yüzden başvurulan bir yöntemdir, fakat overcloack işlemini desteklemiyorsa üçüncü parti yazılım kullanmanız gerekir. CPU ve Ram'i overcloack edebilirsiniz. Bilgisayarınızın 'BIOS' bölümünde ovecloack ayarlarını bulabilirsiniz. Böylelikle işiniz daha da kolaylaşacaktır. Fakat grafik kartınızı overcloack etmeyi başarırsanız, diğer işlemlere göre FPS değerinizi çok daha fazla artacaktır.

3. Oyunun Video Ayarlarını Değiştirin

Gölge kalitesi, çekme mesafesi gibi birçok ayar, FPS'inizi etkileyebilir. İstediğiniz performansa ulaşamıyorsanız, bu ayarlardan birkaçını azaltmayı deneyebilirsiniz. Bazı ayarlar, diğerlerine göre FPS değerini çok daha fazla etkiler. Buna ek olarak, NVIDIA GeForce Experience ve AMD Gaming Evolved, cihazınızın teknik özelliklerini göz önünde bulundurarak oyun ayarlarını otomatik bir biçimde optimize ederek.

Bu yöntemde FPS değerinin tabanını yukarı çekmek için 'kenar yumuşatmayı' ayarlayabilirsiniz. Kenar yumuşatma, objelerin sınırları etrafındaki çizgileri düzleştirerek daha az pikselli hale dönüştürür. Bu da donanım gücünün aşırı kullanılmasına yol açabilir.

Oyunlarda FPS Nasıl Görüntülenir?

FPS ölçme programlarından Fraps, oyunlarda FPS değerini görüntülemek için de kullanılabilir. Oyun ekran görüntülerini yakalama ve oyun kaydetme yazılımı olan Fraps, DirecX ya da OpenGL oyunlarına FPS sayacı da ekleyebilir. Fraps'te sayaç ayarlarını kişiselleştirebileceğiniz bir FPS sekmesi bulunuyor. Sayacı dilediğiniz köşeye yerleştirebilirsiniz. Buna ek olarak, FPS sayaç kaplamasını özelleştirerek bir kısayol tuşu belirleyip tek tıkla açabilir ya da kapatabilirsiniz.

FPS Neden Düşer?

FPS değerini en çok etkileyen bilgisayar donanımlarının başında ekran kartı geliyor. Oyunlarda çok fazla grafik vardır. Bu nedenle, ekran kartının kapasitesini zorlar. Ekran kartı, Ram, işlemci gibi donanımlar FPS düşmesine yol açabilir. Bu da oyunlarda 25 - 30 FPS civarı bir değere sahip olmanıza ve oyununuzun takılmasına ya da donmasına sebebiyet verebilir.

Orta karar bir ekran kartıyla oyununuzu akıcı bir biçimde oynamak isterseniz, filtreleri orta, oyun ayarını da en yükseğe getirmelisiniz. Halen kasma ya da takılma gibi problemlerle karşı karşıyaysanız, tüm ayarların orta karara çekilmesi gerekebilir. Yine de FPS düşmesi, her kullanıcıda farklı cereyan edebilir. Siz her ihtimale karşı uzun saatler oyun oynamayı düşünüyorsanız, ayarları düşürmenizde yarar var. Bu sayede ne sistemi zorlamış olursunuz ne de ekran kartı çok fazla ısınmamış olur.

Ani FPS Düşmesi Neden Yaşanır?

Oyunlarda ani FPS düşmesinin yaşanmasının başlıca nedeni, genellikle donanımsal yetersizliklerdir. Fakat bazı durumlarda yazılımsal sorunlar da ani FPS düşmesine yol açabilir. Bu durumla oyunun tam ortasında karşı karşıya kalmak oldukça can sıkıcı bir durumdur ve bütün oyun zevkinizi alır götürür.

Ani FPS düşmesinin diğer bir nedeni bilgisayarınızın çok fazla ısınması olabilir. Bilgisayarınızın fazla ısınmasına yol açan donanımlar ise ekran kartınız ve işlemcinizdir. Ayrıca, arka planda bir anda başka bir uygulamanın açılması da ani FPS düşmesine yol açabilir.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...