FTP Nedir?

İÇİNDEKİLER

Çağımızın getirdiği en büyük yeniliklerden olan internet, sürekli gelişmeye açık bir sistem şüphesiz. İnternet sistemi sayesinde birçok kitleye erişmekle birlikte aynı zamanda birçok ihtiyacımızı da karşılayabiliyoruz. İnternetin sürekli olarak gelişim göstermesi, hayatımıza yeni kavramların girmesinin başlıca sebebi kuşkusuz. Bu kavramlar hemen hemen herkesin karşılaşabileceği, karmaşık gibi görünen ancak temelde herkesin kullanabileceği ya da aslında günlük hayatta zaten kullandığı uygulamalardır. Bu uygulamalar aracılığı ile internet üzerinde yapacağınız işlemler de haliyle çok daha güvenli, hızlı ve kolay. Eğer bir alan adı sahibi iseniz FTP en çok kullanım ihtiyacı duyacağınız uygulamalardan biri olacaktır.

FTP (File Transfer Protocol – Dosya Transfer Protokolü) kullanarak, iki farklı bilgisayar arasında veri alışverişi yapabilir, oluşturulan web sayfası içeriklerini web sitenize aktarabilir ve FTP yolu ile bağlanılan bilgisayar üzerinde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Dosya Transfer Protokolü’nün sağladığı en büyük avantajlardan biri de yüksek boyutlu dataları, hızlı bir şekilde iki sistem arasında aktarabilmenize olanak sağlaması. FTP uygulamalarının kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda, dosya transfer uygulamalarını kullanabilmek için bazı komutları bilmeniz gerekiyordu. Ancak geliştirilen sistemler ile bu komutlar, uygulamalara entegre edilen kısayollar aracılığı ile kolay bir hale geldi.

1545979872_ftp.jpg

FTP Nasıl Kullanılır?

FTP kullanarak dosya transferi ya da herhangi bir işlem gerçekleştirebilmek için öncelik olarak sahip olmanız gereken şey, işlem yapacağınız iki bilgisayarın da internet erişimine sahip olması. Daha sonraki aşamada ise her iki bilgisayarda FTP uygulamasının yüklü olması gerekli. Bu şartları sağladıktan sonra bağlanılmak istenilen bilgisayarın internet adresini uygulamaya girmelisiniz ve girilecek olan dosyaların bulunduğu kullanıcı hesabını seçmelisiniz. Bağlanılmak istenilen bilgisayar üzerindeki kullanıcı hesabı şifreli koruma altındaysa, bu hesaba ait şifreyi girerek işleminize devam edebilirsiniz. Etkileşim kurulacak bilgisayar üzerinde, verilecek komutları yerine getirebilmek amacıyla bir FTP servis programı da bulunmalıdır. Bütün bu adımları başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra yapacağınız tek şey komut bölümüne FTP yapılacak bilgisayara ait adresi girmeniz yeterlidir. Daha sonra karşınıza çıkacak ekranda kullanıcı adı ve eğer bilgisayar şifre ile korunuyorsa, ilgili hesaba ait şifreyi girmelisiniz.

FTP Kullanımı İçin Gerekli Bazı Komutlar

FTP uygulamaları ile yapacağınız dosya transferlerinde, işlemleri yapabilmek için bazı komutlara ihtiyaç duyulur. Örnek verecek olursak, CD komutu girildiğinde dizinler değişir, PWD komutu ise incelediğiniz dizin içerisindeki kaydedilmiş içerikleri gösterir, LS komutu ise incelediğiniz klasör içinde birden fazla dosya türü olduğu takdirde hepsini türlerine göre listelere ayırmanızı sağlar.

FTP İşlemleri İçin Kullanılabilecek Programlar

İki bilgisayar arasında dosya paylaşımı ya da oluşturulan web sitesi içeriğini, web sitenize yükleyebilmek için bazı programlar mevcuttur. Bu programlar ise şöyle:

Filezilla: Hemen hemen bütün işletim sistemleri ile uyumlu bir şekilde çalışan bu uygulama açık kaynak kodlu bir uygulama. Buna ek olarak ücretsiz kullanım imkanı da var. Filezilla ilk FTP uygulamalarından bir tanesi olması dolayısıyla uzun zamandır kullanılan ve sürekli gelişen bir yazılım oluyor. Uygulamaya, Filezilla’ya ait internet sitesi üzerinden hiçbir bedel ödemeden sahip olabilirsiniz.

CuteFTP: Yine dosya aktarım uygulamaları arasında ilklerden olan CuteFTP uygulaması ile güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde istediğiniz işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Fakat uygulama belli bir ücret karşılığında hizmet veriyor. 60 dolar gibi bir ücret vererek sahip olduğunuz uygulamanın, dilerseniz 1 ay boyunca ücretsiz kullanım hakkınızı kullandıktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz. Eğer CuteFTP uygulamasını kullanmak isterseniz CuteFTP’ye ait web sitesine girerek cihazınıza indirebilirsiniz.

Core FTP LE: Uygulama, gelişmiş yapısı ile güvenli bir şekilde dosya transferine olanak sağlıyor. Uygulama, içeriğindeki alt uygulamalar aracılığıyla iki bilgisayar arasındaki klasörleri karşılaştırmanıza ve klasörler arasındaki farklılıkları incelemenize de imkan tanıyor. Core FTP LE uygulaması ile yaptığınız transfer işlemleri tamamlandığında ya da herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında kayıt olurken sisteme kaydettiğiniz mail adresinize durum bilgisi gönderiyor. Uygulamaya, Core FTP LE internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.

Smart FTP: Sunduğu birçok güvenlik protokolü ile güvenli bir şekilde dosya transfer işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bu uygulama, aynı zamanda içerisinde metin düzenleyici ile birlikte geliyor. Bu sayede dosyalarınız üzerinde kolay bir şekilde düzenlemeler yapabilir; uygulamaya Smart FTP web sitesi aracılığı ile erişebilirsiniz.

Classic FTP: İki bilgisayar arasında dosya transferine olanak sağlayan uygulamalar arasında ücretsiz olarak sunulan Classic FTP, kolay arayüzü ile giriş seviyesindeki kullanıcıların da rahatlıkla kullanabileceği bir uygulama. Sahip olduğu basit arayüz ve içerdiği güvenlik sistemleri ile aynı zamanda boyut olarak alanınızda çok az bir yer kaplıyor. Uygulama, iki taraflı transfer özelliğini de destekliyor.

Cyberduck FTP: Ücretsiz olarak kullanıma sunulan bu uygulama, MAC bilgisayarlarınızda da kullanabileceğiniz bir FTP uygulaması. Sade arayüzü ile sık yapılan işlemler olan içerik inceleme ya da dosya transferleri gibi işlemler çok pratik bir şekilde yapılabilir bir hal alır. İçeriğinde bulunan metin düzenleme seçeneği ile başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan kolaylıkla edit yapabilirsiniz. Geliştirilmiş güvenlik önlemleri ile işlemleriniz de hep güvende olmuş olur.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...