Gov Nedir?

İÇİNDEKİLER

İnternette gezinirken her gün onlarca siteye rast geliyoruz. Bunlardan çoğunun uzantısı .com şeklinde iken, farklı uzantılar da görmek mümkün. Söz konusu uzantılar, aslında bize gireceğimiz web sitesinin içeriği hakkında bazı ipuçları sunuyor. 

Domain Nedir?

Her şeyden önce, “domain” (alan adı) kavramının ne olduğuna bakalım. Alan adı, kullanıcıların web sitenize ulaşmasını sağlamak için belirlediğiniz isimdir. Bu ismin ardından “.com”, “.org”, “.org” ve benzeri varyasyonlar gelebilir. Söz konusu varyasyonlar uzantı olarak adlandırılır. 

Bir alan adından yalnızca bir site barınabilir. O yüzden, istediğiniz isim başka bir web sitesi tarafından kullanılıyorsa ya o alanın boşalmasını beklemeli ya da başka bir isim bulmaya çalışmalısınız. 

“.Gov” Uzantısının Anlamı

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bazı web site isimlerinin sonunda yer alan “.gov” uzantısı, o sitenin Federal Hükümet’e bağlı bir kurumun olduğunu gösterir. Beyaz Saray ve Pentagon gibi ünlü federal kurumların resmi web siteleri “.gov” şeklinde biter. 

Bu uzantı, yalnızca kurumsal başvurular yoluyla alınır. Yani bir firmanın ya da bir bireyin bu uzantıya sahip bir web sitesi açması mümkün değil. 

Federal Hükümet’e bağlı ABD kurumları, yine Federal Hükümet’e ait dotgov.gov web sitesi aracılığıyla uzantı alımı için başvuru yapıyor. “.gov” uzantısı, federal kurumlar için ücretsiz sunulmuyor. Kurumlar bu hizmet için yılda 125 dolar ödüyor.

“.Gov” Uzantısının Gelişimi

Günümüzde kullanılan en popüler uzantı, hepimizin bildiği üzere “.com”dur. “.biz” ve “.net” gibi uzantılar ise her ne kadar yaygınlığını artırsa da asla “.com”un yerini tutamıyor. Bununla birlikte, neredeyse her gün ziyaret ettiğimiz bazı web siteleri arasında “.gov” uzantısına sahip olanlar bulunuyor. Yukarıda bu uzantının ne anlama geldiğini gördük. Peki, bu uzantı nasıl ortaya çıktı ve nasıl kullanılmaya başlandı?

“.gov” uzantısı ilk kez 1985 senesinde ABD’deki federal devlet kurumlarının kullanımına açık olmak üzere genel bir üst düzey alan adı olarak kuruldu. ABD bu anlamda, bugün de, hükümete ait özel alan adı uzantısına sahip tek ülke konumunda. “.Gov” uzantısının gelişimi, Federal ABD Hükümeti’nin internetin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik destekleyici tutumunun bir göstergesi sayılabilir. Bir istisna olarak Birleşik Krallığı göstermek mümkün. Bildiğiniz gibi, Birleşik Krallıkta devlet kurumları “gov.co.uk” uzantısını kullanıyor. Ancak bunun dışında çok sayıda ülkedeki kurumlar, gov’dan sonra kendi ülke kodlarını ekleyerek kullanıyor. 

Web sitelerinde alan adı tescili, 1997 yılından beri ABD’deki Genel Hizmetler İdaresi (the General Services Administration – GSA ) tarafından yürütülüyor. GSA, 2003 yılında, alan yönetiminde en iyi uygulama yöntemlerini belirleyerjek bu uygulamaları hükümet kurumları ve sivil toplum kuruluşları için hayata geçirdi. Hemen ardından, ABD'de bulunan tüm hükümetlerin “.gov” uzantısı için başvuru yapmalarına izin verildi. 

Türkiye’de Kullanılıyor mu?

ABD kaynaklı “.gov” uzantısı yalnızca Türkiye’de değil, şu anda ABD dışında hiçbir ülkede kullanılamıyor. Bununla beraber, ABD dışındaki her ülkenin hükümet kurumları, Birleşik Krallık hariç, kendi internet alan kodları ile biten bir “gov” uzantısına sahip olabiliyor. Türkiye’de ise bu “gov.tr” şeklinde kullanılıyor. Yani ismi “gov.tr” ile biten bir web sitesine girdiğinizde, bunun Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait bir kurumun web sitesi olduğuna emin olabilirsiniz. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de bu uzantı yalnızca kurumsal başvuru yoluyla alınabiliyor. Başka herhangi bir kişi ya da kurumun “gov.tr” uzantısıyla biten bir web sitesine sahip olması mümkün değil. 

“.Org” Uzantısı Nedir?

Kurumsal web siteleri için “.gov” dışında başka uzantılar da bulunuyor. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumların web siteleri “.org” uzantısı ile bitiyor. Bununla birlikte, yine uluslararası düzeydeki dernek, vakıf, platform ve federasyon gibi kurumlar da web site isimlerinde “.org” uzantısını kullanabiliyor. Bu uzantıyı alabilmek için, uluslararası tanınırlığa sahip bir dernek, vakıf vb. kurumun resmi onayıyla başvuru yapmanız gerekiyor. “.org” uzantısı da “.gov” uzantısı gibi web sitesinin saygın ve güvenilir bir alan olmasını sağlıyor.

Türkiye’deki kuruluşlar, “org.tr” uzantısını alabiliyor. Dernek ya da vakıfların “org.tr” uzantısına alabilmesi için bulundukları ilin valiliği tarafından onaylı tüzüklerinin ilk üç sayfasının görselini hizmet alacakları domain firmasına iletmeleri gerekiyor. Onaylı tüzükleri alan firma, “org.tr” uzantısını ilgili kuruma verebiliyor. 


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...