IP adresi öğrenme

İÇİNDEKİLER

IP adresi nedir ?

İnternete ağı üzerindeki her bir bilgisayar, aralarında veri alışverişi yapabilmek için belirli adreslere sahip olmak zorundadırlar. Bu adreslere, ingilizce “Internet Protocol Address” kelimesinin kısaltması olan “IP Adress” denir. İletişimin düzgün bir şekilde kurulabilmesi için, ağa bağlanan tüm cihazların IP adreslerinin birbirinden farklı olması gerekir. Sistemde aynı IP adresine sahip birden fazla cihaz varsa iletişim kurulamaz ve çakışma meydana gelir.

Günümüzde Ipv4 (İnternet Protokol Versiyon 4) adresleme tipi kullanılmaktadır. Bu IP adresleme sistemi toplam 32 bitten oluşur. 32 bit, sekizli gruplara ayrılarak gösterilir.Her bir sekizli gruba oktet adı verilir. Her bir IP adresinde toplam 4 adet oktet vardır. Burakamlar 0 ile 255 arasındadır. Örneğin 176.54.181.58 bir IP adresidir. Her bir oktet nokta ile birbirinden ayrılır. Bu Ipv4 adresleme ile 232 yani 4 milyardan fazla adres üretilebilmektedir.

IP adresi öğrenme

A. Bilgisayarınızdan IP adresinizi öğrenmek

Bilgisayarınızda sol alttaki başlat butonuna basın ve çalıştır bölümüne gelerek "Cmd" yazın ve enter tuşuna basın yada Windowsun kurulu olduğu dizindeki System32 klasörünün içerinde bulunan "Cmd" programına çift tıklayarak komut satırını açın.

Komut satırı karşınıza geldiğinde "ipconfig /all" komutunu yazarak enter tuşuna basın.

Karşınıza size ait IPv4 adres bilgileriniz gelcektir. Tıpkı aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. IPv4 Adresi satırının en sağındaki 192.168 ile başlayan ıp adresi sizin bilgisayarınızın IPv4 adresidir.

B. Web sitelerinden IP adresinizi öğrenmek

İnternette bir çok web sitesine sadece giriş yapmanızla IP adresinizi öğrenmeniz mümkündür.

ip-ogrenme1.png

 

ip-adresi-ogrenme.png


Volkan İnanç
Volkan İnanç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...