IP nedir?

İÇİNDEKİLER

IP kelimesi, neredeyse tüm internet kullanıcılarının aşina olduğu bir kelime. Bir nevi kimlik işlemi gören bu teknolojinin açılımını ya da sahip olduğu özellikleri bilenlerin sayısı ise; olması gerekenin aksine son derece az. İnternet Protokolü ya da orijinal adıyla Internet Protocol isim tamlamasının kısaltması olan IP; internet üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerde tıpkı bir imza gibi belirleyici rol oynuyor. IP numarası ya da IP adresi için bir diğer benzetme de parmak izi. Parmak izi nasıl herkes için farklıysa; her bir cihazın IP adresi de farklı olmak ve çakışmamak zorunda. Bir dijital aygıtın başka bir dijital aygıt ile internet üzerinden iletişime geçmesi de yine yalnızca IP sayesinde mümkün. Bu durumda IP yalnızca tüm internet iletişiminizi adım adım takip etmiyor, aynı zamanda bu iletişimin gerçekleşebilmesinde de başrol oynuyor. İnternet etkileşiminin bir numaralı oyuncusu olan IP teknolojisine biraz daha yakından bakmakta fayda var.

IP sorgulama nedir?

Kullanıcıların kendi cihazlarının IP numarasını kolayca sorgulamaları (IP adresi öğrenme) mümkün. Bilgisayarlar da birbirlerini IP numarası ile tanıyıp iletişim kuruyorlar. Aynı şekilde internete her girildiğinde IP numarası, kullanıcıya dair en önemli veri olarak sayılabilir. Peki bu sorgulamanın önemi nereden geliyor? İnternete hangi lokasyondan bağlanıldığını ya da hangi internet sağlayıcısını ve ağı kullanarak bağlantı yapıldığını anlamanın tek yolu IP sorgulamak. Bu cevap, internet gibi milyarlarca kullanıcının aktif olarak her an her saatte yer aldığı bir mecrada son derece geçerli. IP sorgulama cihazın içinde sorgulanabildiği gibi; arama motoruna “IP sorgulama” yazdığınızda da kendi cihazınızın IP numarası ile karşılaşıyorsunuz. IP adresi denilen numara, 4 adet 8 bitlik sayıdan oluşuyor. Dolayısıyla bunların 32 bitlik sayılar olduğunu söylemek mümkün. Noktalarla ayrılan sayıların maksimum 3 rakamdan oluştuğunu belirtmekte de fayda var. Sayıların 254’ten daha büyük olmadıklarını da gözlemlemek mümkün. Tüm bu numaralandırma sistemine öktet ya da sekizli deniliyor. Okumayı kolaylaştırmak için bu sayılar desimal olarak yazılıyor. (IP nasıl değiştirilir?)

1548074087_ip_sorgulama.png

IP adresi hangi kısımlardan oluşur?

IP Adresi ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de bu numaranın iki temel kısımdan oluştuğu. İlk kısım network ID olarak da adlandırılırken, cihazın hangi ağa bağlı bulunduğu hakkındaki bilgiyi veriyor. İkinci kısım için ise “host ID” kavramının kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Bu da cihazın nerede olduğunun IP adresinden anlaşılabilmesinin başlıca nedeni. Host ID son 3 hanelik bölümken; buraya kadarki tüm numara network ID olarak düşünülebilir. Ağdaki cihazın hangi alt ağa sahip olduğunu anlamak için ise, alt ağ maskesi ya da subnet mask adı verilen teknolojiye ihtiyaç duyuluyor.

ip.jpg

Statik IP ve Dinamik IP numarası nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi statik ya da dinamik numaralar, kalıcılıklarına göre bu sıfatlara sahip oluyor. Statik IP numarası hiçbir zaman değişmeyip sabit kalırken, dinamik numaralar için bunu söylemek pek de mümkün değil. Dinamik IP adresi, internete her bağlanıldığında yeniden şekilleniyor. Geçici olarak sağlanan bu adresi arayüz otomatik olarak kullanıcıya tanımlıyor da diyebiliriz. Kalıcı olan statik adresleri kullanıcıya atayan ise, arayüz değil, servis sağlayıcı olarak belirtilebilir.

IP versiyonları nelerdir?

IPv4 ve IPv6 günümüzde en yaygın kullanılan protokoller olarak sayılabilir. Bu iki farklı versiyon, internet dünyasında ihtiyaç duyulan gelişmeleri de gözler önüne seriyor. Bu protokolleri ve protokollere ait özellikleri aşağıdaki alt başlıklarda görmek mümkün:

Ipv4: 32 bitten oluşur. NAT protokolü adı verilen yamayı da bünyesinde bulundurur. Bu sayede birden çok bilgisayarın internete çıkarken paylaşımına açılır. Uçtan uca adresleme ve paket bütünlüğü özellikleri yoktur. Geçerliliğini günden güne yitirerek yerini Ipv6’ya bırakır. (IPv4 adres sınıfları nelerdir?)

Ipv6: 128 bitten oluşur. Bu da son derece uzun bir IP numarası anlamına gelir. Ipv4 ile karşılaştırıldığında daha üst bir sürüm olarak düşünülebilir ve bu protokoldeki yetersizlikleri karşılamayı amaçlar. Şifreleme sistemi daha güvenilir sayılabilir. Bu sistem sayesinde dünya nüfusuna yeten bir protokol sisteminden ancak bahsedilebileceği konuşuluyor. (IPv6 nedir?)

DNS nedir?

IP numaralandırılmasındaki algoritmanın internetteki kullanıcı sayısının bugün geleceği noktayı tahmin etmekte yetersiz olduğu çok açık. İnternet dünyası gün geçtikçe tahminlerin de ötesinde büyüyor ve milyarlarca cihaz bir anda internete bağlanıyor. Mevcut sistemde neredeyse internetin herkese yetmemesi gibi bir olgu söz konusu. Bir diğer yandan da IP tamamen sistemsel atanan bir numara olduğu için son derece karmaşık bir algı yaratıyor, ezbere de imkan tanımıyor. Bu noktada DNS imdada yetişebilir. DNS anlamlı sözcük gruplarının numaralandırılmasıyla elde ediliyor ve daha kolay sorgulanabiliyor. Kısaltmanın orijinal dilinde 3 farklı açıklaması mevcut. Bunların hepsi doğru kabul edilebilir ve şöyle sıralanabilir: Domain Name System (Alan Adı Sistemi), Distributed Name Service (Dağıtılmış Ad Servisi) ve Domain Name Server (Alan Adı Sunucusu). Alan adı satın almak, internet dünyasına adım atan web sayfaları için elzem olduğundan bu kavram genellikle biliniyor.

ISP nedir?

Konuyla bağlantılı bir diğer başlık da ISP, orijinal adıyla Internet Service Provider. Bu tamlamanın Türkçe’deki karşılığı, İnternet Servis Sağlayıcısı olarak biliniyor. Piyasaya ücretli hizmet sağlayan ve evlere bağlatılan tüm internet paketleri buna örnek olarak verilebilir. Üniversite gibi devlete ait kurumların ise kendi içlerinde kamusal sayılabilecek servis sağlayıcıları bulunur. Bu sağlayıcılar ile her bir cihaz internet omurgasına tutunur ve IP sistemi de anlam kazanır. Aksi halde her bir küçük işletmenin ya da bireyin internete bağlanabilmesi özel yazılımlar ve özel cihazlar gerektirecektir ki; bu hem maliyetler hem de teknoloji yönünden mümkün olmaz.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...