Iphone DNS değiştirme nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Gelişen teknolojik imkânlar sayesinde internet erişiminin sınırları ortadan kalkmıştır. Önceden yalnızca masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar kullanılarak internete girilebiliyorken günümüzde bu durum oldukça pratik bir şekle bürünmüştür. Akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde kişiler istedikleri anda internete erişilebilmektedir. IOS ve Android olmak üzere iki farklı akıllı cihaz işletim sistemi bulunur. Iphone işletim sistemi ise kullanıcı dostudur, oldukça pratiktir. Bu yüzden de pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir, oldukça popülerdir. Zaman zaman internet sitelerine koyulan sansürler nedeniyle bilgisayarların DNS ayarlarının değiştirildiği gibi akıllı telefonların da DNS ayarları üzerinde değişiklikler yapılabilir. 

DNS Nedir?

DNS’in Türkçe karşılığı alan adı sunucusu olarak nitelendirilir. Erişim engeli olan bir internet sitesine ait IP adresleri yasaklı haldedir. Bu sebeple de internet servis sağlayıcısının DNS sunucularına yasaklı olacak şekilde tanımlanmıştır. Fakat teknolojik olanaklar özgür seçimleri de beraberinde getirmektedir. Bu yüzden kişiler sansürlenen siteleri görüntülemeyi talep edebilir. Sansürlenmiş olan bir internet sitesine girilmek istendiğinde ise ekranda “Bu site engellenmiştir” şeklinde beraberinde ilgili mahkeme kararını da belirten bir bilgilendirme belirir. Bu durumda söz konusu yasaklı siteye erişimin engellenmesi için internet servis sağlayıcısı tarafından otomatik olarak DNS değerleri belirlenir. Bu DNS değerleri de yasaklı olan sitelere giriş yapılmasını imkansız hale getirir. Bu durumda DNS ayarlarında yapılacak olan değişiklikler sayesinde aşılabilir. Böylece sansürlenmiş olan sitelere erişim imkanı elde edilir. 

DNS ayarlarının değiştirilmesiyle hali hazırda bulunan IP adresi kullanılmaz. Bunun yerine yeni DNS alınarak internet sitesine giriş yapılabilir. Bu yöntem oldukça avantajlıdır. Bu sayede internet kullanıcısı ilk önce değiştirilmiş olan DNS sunucusuna bağlanır, ardından sansürlenmiş olan internet sitesinin IP adresi farklı bir sunucuya bağlanır. Bu aşamaların ardından da sansürlenmiş siteye giriş mümkün hale gelir. 

IOS İşletim Sistemine Sahip Olan Iphone İçin DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Türk Telekom veya Super Online gibi internet sağlayıcıları, internete erişim sağlayan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların hepsini kapsayacak şekilde otomatik olarak bir DNS değeri belirler. Söz konusu otomatik DNS değeri sayesinde yasaklanan sitelere erişim imkanız hale gelir. Bu durum pek çok kişiyi yeni çözüm yolarının aranmasına iter. Bu sebeple bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da sansürlenmiş sitelere erişebilmek ve de internet bağlantı hızındaki yavaşlıkla ilgili sıkıntıların giderilmesi için DNS ayarlarında değişiklikler yapılır. 

IOS işletim sistemine sahip iphone’larda dns değiştirme işlemi akıllı telefon yalnızca wifi ağına bağlı iken gerçekleştirilebilir. Akıllı telefon mobil operatöre bağlı haldeyken yani hücresel veri üzerinden internete erişim sağlanıyorken dns ayarlarının değiştirilmesi mümkün değildir. Bu ayrıntının dışında iphone için dns ayarlarının değiştirilmesi oldukça basit bir işlemdir. IOS6, IOS7 gibi eski sürümlerde de dns ayarları değiştirme imkanı mevcuttur. IOS işletim sistemine ait farklı sürümlerde de aynı adımlar atılarak dns ayarları kolaylıkla değiştirilebilmektedir. 

IOS işletim sistemine sahip olan bir iphone’un DNS ayarlarının değiştirilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır: 

1. Öncelikle iphone’da bulunan tüm uygulamaların yer aldığı ana ekran açılır. Daha sonra menüde yer alan anahtar çarkı şeklinde bir uygulamam simgesine sahip olan “ayarlar” simgesi tıklanarak açılır. 

 

2. Daha sonra ayarlar menüsü içinde yer alan “Wi-Fi” ibaresi seçilir.

2.png

3. Wi-fi ayarlarına giriş yapıldıktan sonra da wi-fi bağlantısının kurulabilmesi için tik işareti aktif hale getirilir. Bu sayede iphone wi-fi ağına bağlanarak internet erişimine kavuşur. 

3.png

4. Seçilerek bağlanılan Wi-fi ağının sağ tarafında yer alan “i” işaretine tıklanılır. Bu “i” işareti sayesinde wi-fi ağı üzerinde değişiklik yapabilme olanağı elde edilir.

4.png

5. “i” işaretine tıklanınca yeni bir sayfa açılır. Açılan sayfada yer alan “DNS’i ayarla” ibaresine tıklanır. 

5.png

6. Tüm bu işlemlerden sonra bazı ayarlara yer verilen bir sayfa açılır. Burada “DNS Sunucuları” ibaresi yer alır. Söz konusu değişikliklerin yapılacağı kısım da burasıdır.

6.png

7. “DNS’i Ayarla” adındaki sayfada otomatik olarak seçili halde bulunan DNS ayarı elle olacak şekilde değiştirilir. Daha sonra DNS değerlerinin yer aldığı kısma IOS işletim sistemini desteleyen DNS değerleri girilir.  

Iphone’a yazılabilecek olan DNS değerleri ise şu şekildedir:

  • Smart Safe DNS: 54.85.9.10 ve 54.85.12.30

  • Yandex DNS: 77.88.8.88 ve 77.88.8.2

  • Safe DNS: 195.46.39.39 ve 195.46.39.40

  • Google DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4

  • Open DNS: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220

  • Norton: 198.153.192.1 ve 198.153.194.1

  • Level 3: 209.244.0.3 ve 209.244.0.4

  • UyduNet: 62.248.80.161 ve 62.248.80.162

Yeni DNS değerleri yazıldıktan sonra Wi-Fi yazı üzerine tıklanarak ilgili sayfadan çıkış yapılır. Sansürlenmiş olan sitelere erişim sağlanırken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmaması için bağlı bulunan wi-fi ağından çıkılması gerekir. Daha sonra aynı kablosuz internet ağına tekrar bağlanılır. Böylece yasaklı sitelere erişimi sağlayacak şekilde DNS ayarları değiştirilmiş olur.

Bu yönteme ek olarak yüklenecek olan VPN uygulaması sayesinde de IOS işletim sisteminin DNS ayarları kolaylıkla değiştirilebilir. iTunes üzerinde iphone ve ipad için en iyi VPN uygulamaları şeklinde bir arama yaptırılarak söz konusu VPN uygulamaları listelenir. En çok tercih edilen VPN uygulamaları ise şu şekildedir: 

  • Opera VPN
  • Onavo Protect- Free VPN
  • Hotspot Shield Free 
  • VPN in Touch

Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...