Kişisel gelişim nedir?

İÇİNDEKİLER

Son günlerde ne de çok duyar olduk değil mi bu “kişisel gelişim” çığlığını. Herkes, her yerde, mekân – eğitim – kariyer gözetmeksizin peşinden koşuyor bu iki kelimenin. Gelişmenin, yaşının olmadığının bir kanıtı belki de. Öğrenmenin sonu yok, kişiliğimizi geliştirmenin de! Yaşam koçu adı verilen meslek türlerinin çoğalması ile iyi yaşam mottolarını çok daha fazla duyar olduk; kendine iyi bak, sen her şeysin, önce sensin, en iyi sensin, bugün kendin için ne yaptın vs. İşte bu kişisel gelişim de aslında bu “sensin”in bir parçası. Kişi kendini geliştirdikçe özgüven sahibi olur, öğrendikçe hayat deneyimi artar. Peki nedir bu kişisel gelişim ve neden bu kadar önemlidir ayrıca madem bu kadar önemli nasıl yapılır? İşte tüm bunlar için bir dosya konusu hazırlamak istedik size. Yaşam koçu değiliz, kişisel gelişim uzmanı da… Ancak bizim de birkaç kelamımız var bu konuya dair şüphesiz. İşte bu kelamları konuşmak için buradayız, siz de sayfamıza hoş geldiniz…

     1577364569_images-3.jpg

Kişisel gelişim kısaca nedir?

Kişisel gelişim, rutin dışında kişinin bilinçli olarak yaptığı, kendisini daha iyiye götürmek için gerçekleştirdiği pozitif çabalar bütünüdür. Aynı zamanda kişisel gelişim ömür boyu öğrenme demektir. Dibi görünmeyen bir okyanus da diyebiliriz. Derinlerde çok şey vardır ve gittikçe merak edilir. Derinlere indikçe sessizleşir ortam, artık yalnızca kendi sesinizi duyarsınız. Etrafınızı incelerken kendi sesinize, kendi içinizden gelene de kulak verirsiniz. Öğrenirsiniz, hem de her kulaçta yeni bir şey daha. Sonu yoktur kişisel gelişimin, bazen yüzmekten yorulur ya da sıkılırsınız ancak kum zemine karşı hep merakınız vardır. Her kulacınızda yeni bir bilgiye yaklaşırsınız ve bu okyanus maceranız hiç bitmez, gerçekten isterseniz elbette. Kişisel gelişim isteği kişinin hal ve durumunu yeterli bulmaması ile başlar diyebiliriz. Kişi kendindeki eksiklikleri fark eder ve hayatında eksileri artıya çevirmeye önce kendinden başlar. Kişi kendini bir adım öteye taşımak ister ve bu kişisel gelişimin fitilini ateşler zira bu gelişim önce “karar” ile başlar.

Kişisel gelişim alanları nelerdir?

Kişisel gelişim sadece bir konuya eğilmek ile olmaz. Diyelim ki aşk hayatınızda umduğunuzu bulamadınız. O zaman aşka yönelip kişisel gelişiminizi “aşk” ile sınırlamak doğru değil ki buna kişisel gelişim demiyoruz. Bir başka örnek iş hayatı olsun. İş hayatında kendinizi geliştirmek kişisel gelişimin bir parçasıdır, bütünü değil. Öncelikle kişisel gelişimi spesifik bir olguya getirmemekle başlamak lazım bize. Kişisel gelişim alanları örneklerini şu şekilde verebiliriz; ilişkiler, sorumluluklar, eğitim, kültürel bilgiler, iş deneyimleri, hobiler, aktiviteler ve hatta gezi gördüğümüz yerler… Sahip olduğumuz tüm manevi unsurlar, kişisel gelişimin bir parçasıdır. Sadece tek bir alanı değil tüm hayatı kapsar ve öğrenme süreci sonsuzdur. Ne zaman ki ben oldum dersiniz, işte o zaman yanılırsınız. Kişisel gelişimde “ben oldum, tamam” yoktur. Her an, her şey öğrenilmeye hala çok açıktır.

         1577364589_images.jpg

Kişisel gelişim ne işe yarar?

Kişisel gelişim ve olgunlaşma aslında birlikte ilerleyen süreçlerdir. Kişisel gelişim insana ister istemez bir olgunluk katar çünkü… Kişi artık kendini biliyordur, olaylara vermesi gereken tepkileri kestiriyordur dahası kendi kriz yönetimini kendisi yapabiliyordur. Etrafındaki durumları, olayları, olguları ve kavramları öğrendikçe onların hepsini kendine katıyor ve beraberinde daha olgun düşünceler ile tüm olan biteni bir anlamda göğüslemeyi başarıyordur. Kişisel gelişimin faydalarını hayatın her anında görebiliriz. Her anında hem de! Biraz önce dediğimiz gibi kişisel gelişim alanlarını sadece bir bölge ya da konu ile sınırlamıyoruz. Bu konunun geniş bir yelpaze olduğundan bahsetmiştik. Tıpkı kişisel gelişim alanlarında olduğu gibi aynı çeşitlilik kişisel gelişimin faydalarında da var. İnsana değer katması en büyük faydalardan. Geri kalanlarını şu şekilde özetleyebiliriz.

  • İş ve sosyal yaşantımıza katacağı değer sonsuzdur. Yaş alsak bile beynimiz “öğrenme” fonksiyonunu kaybetmez eğer hala sağlıklıysa. Bu öğrenme yetisi ile her geçen gün yeni bir şey öğreniriz ve bu iş ve sosyal yaşantımıza bize +1 olarak geri döner.
  • İkili ilişkilerde yaşadığımız sorunları aşmamıza yardımcı olur. Çünkü kişi kendini daha iyi tanır, tanıdıkça empati duygusu geliştirir. Empati yapamamaktan kaynaklanan ikili ilişkilerdeki sorun da böylece ortadan kalkar. Ortadan kalkar kelimeleri biraz iddialı olsa da büyük oranda düzelir diyelim biz yine de.
  • Özgüvene katkısı çoktur. Hatta belki de kişisel gelişimin en önemli faydalarından biridir özgüven. Kişi kendini bilir, kendine güvenir ve özgüven doğar. Tabi bu özgüveni de dengede tutmak lazım, aşırısı zarar.
  • Olumsuz olaylardan çabuk etkilenen ve çökmeye meyilli sinir sistemimiz korunmuş olur. Çünkü olaylara daha olgun bir bakış açımız olur ve bu olgunlukla olumsuz durumları daha iyi göğüsleyebiliriz.
  • İrademizi ve aklımızı daha iyi kullanmamızı sağlar. Ne istediğimizi biliriz, bize neyin iyi gelip neyin kötü geleceğini de. Böylelikle irademiz güçlenir, aklımız da bu güce ortak olur.
  • Zorluklara karşı şaşılası bir gücümüz olur. Çünkü hepsiyle baş etmesinin yolunu öğrenmişizdir, biliyoruzdur nasıl üstesinden geleceğimizi. Önce bilmek ile başlamaz mı zaten bu işler?
  • Kolay kolay demoralize olmayız. Şartlar ne olursa olsun bir kaçış yolu bulmak için özgüvenimiz tamdır çünkü. Normalde bizi hemen moral bozukluğuna sürükleyen şeyler, zamanla daha olgun bir şekilde karşılanır.
  • Ve kişi mutlu olur. Kişisel gelişim beraberinde gelen tüm güzel duygular ile mutluluğu getirir. Düşünsenize zorlukları aşabiliyorsunuz, güçlüklerle baş etmenin yollarına hakimsiniz, karşınızdaki kişilerle empati yapabiliyorsunuz, bu empati ile ikili ilişkileriniz düzeliyor ve beraberinde her şey süt liman oluyor. İşte gerçek mutluluk tam da bu aslında!

 

1577364607_images-2.jpg

Kişisel gelişim nasıl yapılır?

Geldik bunca fayda sağlayan, bizi bu kadar etkileyen ve aslında bir nevi hayatımıza yön veren kişisel gelişimin nasıl yapıldığına… Birkaç farkındalık ile kişisel gelişim sürecinizde yol alabilirsiniz. Tamamlamanın sonu yok o yüzden bunu bir yolculuk olarak düşünelim biz.

  • Kendinizi tanıyın. Birkaç sorgulama ile yapın bu işi. Ne istediğinizi, nelerden etkilendiğinizi, sizi neyin mutlu neyin mutsuz ettiğini…
  • Gelişim vizyonunuzu belirleyin. Örneğin nelerin üzerine gitmek istiyorsunuz, onları neye dönüştürmek istiyorsunuz…
  • Ritüelleriniz olsun. Gelişim yolculuğunda size eşlik edecek ritüeller.
  • Bedeninize iyi bakın. Kişisel gelişim yalnızca ruh yolculuğunu değil bedeni de kapsar. Bedeninize iyi bakıp, sağlıklı beslenirseniz bu moralinize de yansıyacaktır.
  • Duygularınızın farkında olun ve ne kendinizi ne duygularınızı yargılamayın. Kabullenmek, önemli bir adımdır unutmayın.
  • Aksiyona geçin ve adım atın. Hiçbir şey size kendiliğinden gelmez. Biraz çaba sarf etmeniz gerekir. Bunun için de bir aksiyon planı oluşturun. Neyi ne amaçla hedeflediğinizi yazın, adımlarınızı doğru seçin. Eğer bu konuda bir eğitim almanız gerekiyorsa araştırmalarınızı yapın.
  • Kişisel gelişim kavramını soyuttan somuta çekin. Geliştirdiğiniz özelliklerinizi gün yüzüne çıkararak başlayın. Evet her şey kafanızda bitiyor ancak bazen neler başardığınızı görmek de size iyi gelebilir. Soyutu somuta çevirmenin en güzel yollarından biri yazmaktır. Gelişim yolculuğunuzu adım adım yazın mesela. Neler öğrendiklerinizi, neler başardıklarınızı ve kendinizde hissettiğiniz değişimleri… Ara ara geçmişe dönün ve yazdıklarınızı okuyun hatta. Neleri başardığınızı görmek, ileri gitmek için güzel bir şevk olacaktır.

Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...