Günlük hayatımızda ne kadar farkındayız acaba yukarıdaki başlığın ya da basit birkaç dikkat noktasının geleceğimize yapacağımız yatırımın büyüklüğünün bilincinde miyiz acaba, tartışmaya açık. Evet, hepimiz güzel bir dünya için el eleyiz; hava kirliliği, çevre kirliliği, deniz kirliliği derken elimizden geldiğince temiz bir dünya için çalışıyoruz. En azından birçoğumuzun bilinci bu yönde. Biz kirlilikler üzerine bu kadar giderken küresel ısınma, küresel iklim değişikliği gibi konularda da aynı bilince sahip miyiz sizce? Bu sorunun yanıtı çeşitlenebilir sanki… Nedenlere, nasıllara geçmeden önce nedirleri kurcalamak istiyoruz.
Küresel ısınma ne demek, kısaca…
Küresel ısınmanın ne anlama geldiğini uzun uzun “Küresel ısınma nedir?” başlıklı makalemizde ele almıştık.Yazının tamamını okumak için tıklayın. Burada da üzerinden kısaca geçelim. Küresel ısınmayı en basit haliyle şu şekilde açıklayalım. Atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda meydana gelen ısı artışına verilen isimdir. Küresel ısınmanın nedenlerini ele alacak olursak karşımıza birkaç madde çıkıyor. Bunların temelinde nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi geliyor haliyle. Nüfus artışını, toprak kullanımı ve sanayinin gelişmesi takip ediyor. Evet, sanayi gelişimi hepimizin hayatına pek çok olumlu dokunuş yapıyor olsa da konu dünya olunca “bilinçsizlik” sonucu bu dev gelişimler olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor olabilir. Atmosferdeki sera gazlarının artması nedeniyle iklim değişiklikleri yaşanıyor.
Küresel ısınma sonuçları
Yukarıda saydığımız nedenler küresel ısınmayı doğururken, küresel ısınma da ciddi “yaşamsal” sorunların doğmasına neden oluyor. Bir taşı devirirken, beraberinde pek çok taşı da yerle bir etmiş oluyoruz yani. Küresel ısınmanın sonuçlarını, etkilerini hali hazırda duyarak değil yaşayarak deneyimliyoruz. Buzullar eriyor örneğin. O kocaman buz parçaları göz göre göre eriyor. Yağmurlar artık çiselemekten çok uzakta, sağanak olarak yağıyor. Sağanak yağışlarındaki artış denizlerin su düzeyinde yükselmelere yol açıyor. Bu yükselmeler de fırtına ve sel hasarlarının artmasına neden oluyor. Buharlaşma miktarındaki artık da kuraklığa etki ediyor. Karşımıza bir kısır döngü çıkıyor ve bu labirentin için çıkış yolu bulmak için uğraşıp duruyoruz. Peki bu çıkış yolu nedir, gelin bundan bahsedelim şimdi…
Küresel ısınmayı azaltıcı tedbirler nelerdir?
Nedirleri konuştuk, nedenlerde boğulduk, sonuçlarla yoğrulduk şimdi sıra geldi nasıllara. Küresel ısınmanın da bir çaresi var elbette. Bunu birey olarak biz nasıl başaracağız işte bunun ayrıntılarını vereceğiz şimdi. Hiç de sandığınız kadar zor değil, her biri hayatımızda yapacağımız basit yer değişimlerinden ibaret. Peki nedir bunlar, işte küresel ısınmayı nasıl önleyebileceğimize dair basit ipuçları;