Lorem Ipsum nedir?

İÇİNDEKİLER

Eğer matbaa işi ile uğraşmıyorsanız ya da bir web tasarımcısı değilseniz Lorem Ipsum kavramını ilk kez duyuyor olmanız gayet olağan bir durum. Ancak matbaacılar ve web tasarımcıları bu kavramı sürekli duymakla kalmayıp, hemen her gün yaptıkları çalışmalarda bunu uygulamaktalar.

Bu işlerin herhangi biriyle uğraşmıyor olsanız da, genel kültüre sahip olmak ve birçok konu hakkında fikir edinmek elbette güzel bir duygu. Sonuçta "fazla bilginin bir zararı olmaz" diyerek, muhtemelen adını ilk kez duyduğunuz kavram hakkında sizi bilgilendirmeye çalışalım...

Lorem Ipsum Nedir?

Varsayalım web tasarımı işi ile uğraşıyorsunuz ve bir müşteriniz için bir web sayfası hazırlıyorsunuz. İlk çalışmalarınızı yaptınız. Şimdi sıra müşterinizi çağırıp, sitesinin ilk halini göstermeye geldi. Sitede bütün başlıkları hazırladınız. Hangi başlığın nerede olacağı belli. Ancak bu başlıkların altında ne yer alacak? Bu başlıkların altına yerleştirilecek olan haberler veya bilgiler tamamen bu siteyi kendisi için hazırladığınız müşterinin işi. Sizin işiniz sadece tasarımı yapmak... Sayfanın o anda müşterinin gözünü doldurması için, oturup da bu boşluklara uydurma haberler ya da hayat hikayenizi yazamayacağınıza göre, işte tam da bu anda Lorem Ipsum metinleri işinize yarayacak.

Yine diyelim ki bir matbaacısınız. Müşterilerinize göstermek için örnek bir kitap hazırlıyorsunuz. Mesela bir okul yıllığı... Bu örnek yıllıkta öğrencilere ayrılan kısımların altında, yine onlar tarafından doldurulması gereken kısımlar olacaktır. Örnek yıllıkta bu kısımların boş kalması, insanın gözünü son derece rahatsız edeceği için yine Lorem İpsum metinleri kullanmanız gerekecek. Uzun sözün kısası Lorem Ipsum dediğimiz kavram, web sitesi tasarımlarında veya matbaacıların örnek kitaplarındaki tasarımlarda yer alan boşlukları doldurmak için kullanılan uydurma metinlerdir.

Bu Metinlerin Bir Anlamı Var mı?

İlk kez okuduğunuzda size bir şifre gibi gelebilir tabii. Çünkü birbirinden bağımsız biçimde kullanılan pek çok kelimenin, anlamsız biçimde bir araya geldiği bu metinler hakkında kafa yorarsanız, emin olun bu sözcüklerin İlluminati'ye kadar yolunun olacağını hayal etmeniz mümkün. Ancak endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu metinler az önce size bahsettiğimiz gibi, örnek web sayfaları ve matbaa kitaplarında yer alacak boş kısımları doldurmak amacıyla yazılan "tamamen anlamsız" hatta saçma sözcüklerdir. Çünkü burada esas olan şey o metinlerin anlamı değil, işlevidir. İşlevi de bir kimsenin hazırlattığı web sitesinin ya da matbaadan çıkartacağı bir kitabın tasarımını görebilmesidir.

Lorem Ipsum'un Kökeni

Bu kavram sadece günümüzde kullanılmadı. Bu anlamsız metinlerin matbaacılıkta kullanımı matbaanın icadına kadar uzanan eski bir zaman yolculuğunu kapsıyor. Eski zamanlarda kullanılan klasik bir Lorem Ipsum metni bulunmaktaydı. Bu metin hazır bir kalıp olup, matbaada örnek bir basım yapılacaksa boş kalacak olan kısımlara uygulanıyordu ve her basımda bu aynı örnek metin kullanılmaktaydı. Ancak günümüzdeki metinler gibi, bu klasik metin de anlamsız değildi.

Klasik Lorem Ipsum metni üzerinde bugüne kadar pek çok filoloji uzmanı araştırma yapıp, bu metni çözmeye çalıştı. Son olarak Amerika'nın Virginia eyaletinde Hampden Sydney Üniversitesinde görev yapan Latince Profesörü Richard Mc Cintock, klasik Lorem Ipsum metninde yer alan bir kelimenin tesadüf olmadığını fark etti. Consectetur olan bu kelime, en eski ve en zor Latince kelimelerden biriydi ve herkes tarafından kullanılmıyordu. Bu kelime, bundan yüzyıllar önce "İyi ve Kötünün Uç Sınırları" isimli eserinde ünlü hatip Çiçero tarafından kullanılmıştı. Ve kullanılan klasik Lorem Ipsum metni de bu ünlü sanatçının, bahsedilen eserinde yer alan bir paragraftan başka bir şey değildi.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...