Mobil Siteler için Tavsiyeler

İÇİNDEKİLER

Mobil site kavramı, gündemimize yeni yeni girmeye başlıyor. Oysaki, bugün mobil cihazlarda kullanım çok ciddi bir biçimde artıyor. Araştırma şirketlerinin verilerine göre 2013 yılında mobil kullanım oranı %25 ler seviyesinde olmuş, yine aynı araştırma şirketi bu oranın 2014 sonunda %50 lere kadar çıkacağı görüşünde.

Peki mobil ekranlardan kastımız nedir?

Mobil ekranlar, denilince öncelikle cep telefonları ve sahip oldukları farklı boyutlardaki erkanlar geliyor. Ancak tabletler ve benzeri akıllı cihaz ekranlar da mobil ekranları oluşturuyor. Cihazların model ve tipine göre onlar çeşit ekran çözünürlüğü ve boyutu bulunmaktadır. Örneğin :

Model İnç Pixel
Galaxy Note 5.3″ 800×1280
İpad Original, 2 9.7″ 1024×768
iPhone / iPod touch 4, 4S / 4. jenerasyon 3.5″ 640×960
Nokia N80 2.1″ 352×416

 

Mobil Optimizasyon Nedir?

Sıkça karşılaştığımız bir soru aslında bu. Bir web sitesnin mobil uyumlu (mobil optimize) olması ne anlama geliyor sorusu. Bu sıklıkla yanlış bilinen bir konu. Herşeyden önce şunu söyleyelim, bir web sitesinin cep telefonlarında açılıyor olması onun mobil uyumlu olduğu anlamına gelmez. Zaten Flash benzeri desteklenmeyen bir uygulama olmadıktan sonra (Flash iphonelarda açılmıyor) site her halükarda cep telefonlarında görünür. Ancak bu mobil uyumlu bir sitedir anlamına gelmez. Çünkü mobil uyumdan kastımız, tüm mobil ekranlarda sorunsuz açılma, hızlı açılma ve kolay gezilebilme işlevlerinin tümünü ifa edebilen, bu ekran çözünürlüklerine özel tasarlanmış sitelerdir. Örneği cep telefonları ekranları genişliği düşeydeki kenarı daha kısa olamsına rağmen, bilgisayar ekranı bunun tam tersidir. Bu durumda, cep telefonlarında siteler çok küçültülerek gösterilir. Siteyi gezmek için mutlaka büyütme işlemi yapmak gerekecektir. Bu durumda okunamayan bazı menüler, gözükmeyen içerikler ve çalışmayan javascriptler olması muhtemeldir.

Peki Mobil Siteler için Tavsiyeler Nelerdir?

  • Mobil sitenize özel bir içerik sunun. Cep telefonu ekranlarında sadece önemli olacak içeriklere yer vermeye çalışın.
  • Mobil sitenize özel grafikler oluşturun. Böylece mobil cihazlarda mobil siteniz daha hızlı açılsın.
  • Mobil cihazların tümünü düşünün. Sadece cep telefonları değil, tablet ve benzeri cihazları da düşünmelisiniz.
  • Tıkla ara fonksiyonunu kullanın. Böylece mobil cihazlardan size kolayca ulaşımı sağlayın.

Volkan İnanç
Volkan İnanç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...