Monitoring Nedir?

İÇİNDEKİLER

Kompleks yapılı sistemlerde, cihazların donanımsal durumunu veya içine kurulan yazılımları (Webten örnekle Apache PHP-FPM gibi) izleme işine denir. Monitoring 3 Ana bölümden oluşur bunlar: Alarm, Performans ve Eventler dir.

Performans

Sistemlerin performans değerini izlemek ve bunu grafiksel ortama aktarmak olarak söyleye biliriz. Yorum kabiliyetimizi artırmak adına sayısal verilerin görsel verilere dönüşmesi gerekir. Mevcut sistemimizde geçmişe dönük raporlamamızda çok önemli değer taşıyan performans grafikleri, anlık kaynak ihtiyacımızı ve gelecekteki kaynak ihtiyacımız da bize yol gösteren önemli bir etkendir. İzlenen performans değerlerinin izleme sıklığı vardır. Genel olarak 5 dakika bir değer alınır. Bunun süresi ihtiyacımıza göre belirleyebiliriz. Ama şunu unutmayalım çok sık izlenen izlenmesi durumunda hem izlediğimiz cihaz bize cevap vermekten kendi işini yapamaz duruma gelecektir hem de Monitoring programımız zorlanacaktır.

Event

Her programın her cihazın bir loglama mekanizması vardır. Bazılarına göre bunlar önemsiz gelebilir. Ama yaptığımız her işte her adımda arkamızda iz bırakırız. Bunlar bir sorun olduğunda ilk bakılacak yerlerdir. Hem güvenlik olarak hem de sistemi izleme açısında önemlidir. Bazı kurumlar içinde yasal zorunluluk haline geldi. O yüzden merkezi bir yerde tüm logları toplayıp yönetilmesi gerekir. İstersek gelen loglardan alarm bile oluşturabiliriz.

Alarm

Sistemlerimizde istenmeyen durumların oluşmasından önce haberdar olmak hem de istenmeyen durumların oluştuğunda hemen farkına varmamız için Alarm bazlı Monitoring kullanırız.

Bu durumu biraz açacak olursak;

  • Bir işletim sisteminde C: sürücü %80 doluluk ulaştığında Uyarı (Warning), %90 ulaştığında kritik eşik değerli alarm sistemi kurarsak hesaplanamayan bir durumda (aşırı log alması gibi) %100 olupda çalışamaz duruma gelmeden haberimiz olur.
  • Diğer örnek ise 100 sunucumuzdan 17 sunucumuzun 3. Diski bozulmuş olsun. Biz bunu tek tek kontrol etsek geç fark ederiz Bozulduğu an bize alarm oluşacaktır.

Oluşan alarmlar ekranımızda göründüğü gibi mail, sms gibi servislerle de bizi uyarmasını sağlayabiliriz.

 

Neleri kontrol ediyor?

Ağ trafiği, Servis (Mysql, Apache vb.) durumları, Sunucu alt yapı (Disk, Cpu, Ram vb) gibi bilgileri ve daha fazlasını kontrol edebiliyor.

 

Monitoring Araçları

1.Happy Apps

Uptime, müşterilerinizi mutlu etmenin en önemli şeyidir. Uygulamalarınız veya web siteleriniz çevrimdışıysa, müşteriler sunduğunuz ürünlere nasıl erişebilir? Teknoloji geliştikçe daha fazla çalışma zamanı oranı elde etmemize rağmen, geliştiricilerin sunucu sorunlarıyla karşılaşması ve uygulamanın genellikle beklenmedik bir şekilde çevrimdışı kalması yaygın değildir. Dünyanın en popüler işletmeleri bile çalışma zamanı sorunlarıyla karşılaşırlar, ancak en iyi durumda oldukları şey, çalışma sürelerini gözlemlemek ve ani artışları izlemek ve daha sonra gelecekteki sorunları önlemek için bu sorunları çözmek.

2.New Relic

image3.jpg

New Relic, son iki yılda, uygulama performansınızı anlamanız için gerekli tüm bilgileri sağlayan gerçek zamanlı bir izleme ve analiz uygulamasının geliştirilmesine olan bağlılıkları sayesinde çok fazla büyüdü. Sayfa yükleme sürelerini izlemek veya sunucu belleğinizin çoğunu neyin tükettiğini görmek isterseniz, New Relic tüm bu yönleri görsel analiz yöntemleri ile dikkatlice detaylandırabilir.

 

3.NodeQuery

1534150863_image4.png

NodeQuery, linux sunucularınızın sağlığını izlemek için gelişmiş bir platform sağlar; Modern sunucu yönetimi için en popüler işletim sistemi. Kurulumu kolay bir işlem ile sunucunuzu sadece birkaç saniye içinde izlemeye başlayabilirsiniz; NodeQuery'yi etkinleştirme işlemi tek bir komut satırıdır. Platform hafızayı ve sunucu kullanımını izler ve olası performans sızıntılarının nerede olduğunu anlamanıza yardımcı olur, böylece bunların üstesinden gelebilir ve gelecekteki sürümlerde bunları düzeltebilirsiniz.

 

4.Keymetrics

image2.jpg

Node.js, modern uygulamalarda en yaygın kullanım alanlarından bazılarına sahiptir ve Node.js, mevcut web ve sunucu geliştirme çağının görüldüğü en katı çerçevelerden biri olarak hareket etmeye devam etmektedir. Sadece Node.js için yüz binlerce paket üretildi, ancak tüm bu paketleri ve etkilerini alt çizginizde izleyebilecek bir uygulama ile ilgilendiniz mi? İşte bu noktada Keymetrics geliyor, bir sunucu, uygulama ve Node.js uygulamaları için işlem izleme aracı! Buradaki gerçek zamanlı raporlama, yapılandırmalarınızla ilgili olası hataların veya sorunların üzerinde kalmanıza yardımcı olmak açısından önemlidir. Kendi özel metriklerinizi oluşturabilir ve ekibiniz için önemli olan verileri alabilirsiniz.


Görkem Duymaz
Görkem Duymaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...