PLC Nedir?

İÇİNDEKİLER

PLC yani Programmable Logic Controller. Türkçe anlamı programlanabilir mantıksal denetleyici. PLC, çeşitli endüstrilerde gerçekleşen farklı elektro-mekanik işlemlerin otomatikleşmesine odaklanır. Otomasyon sistemlerinin temel taşı haline geldi günümüzde. İnsan gücünü yarıya indirebilen PLC, endüstrinin birçok alanında yayın olarak kullanılıyor.

PLC, fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetimlerinde kullanılan otomasyon cihazıdır. PLC’nin, birçok giriş ve çıkışı vardır. Bilgisayar üzerinden programlandıktan sonra elektrik devresine bağlanır. PLC’nin en büyük artılarından biri, elektriksel güdülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı olarak tasarlanmış olmasıdır.

PLC’ler 4 ana bölümden oluşur;

Merkezi işlem birimi

Bellek birimi

Giriş birimi

Çıkış birimi

Merkezi işlem birimi, PLC’nin çalışmasını düzenleyen tüm aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren; zamanlama, sayma gibi görevleri üstlenen bir birimdir.

Bellek birimi; giriş görüntü, program belleği ve veri gibi bölümlere ayrılır. Her bellek alanının farklı bir işlevi vardır. PLC’lerde genelde EPROM, bellek elemanı gibi kullanılır; sinilebilir, tekrar yazılabilir, programlanabilir.

Giriş birimi; kumanda edilen sistemle ilgili analog işaretleri PLC’nin anlayacağı lojik gerilim seviyelerine dönüştürülen birime verilen isimdir.

Çıkış birimi; PLC’de hesaplanan çıkış noktalarına ilişkin lojik gerilim voltajını, sistemdeki kontaktör, röle gibi sürmeye uygun elektriksel işaretlere dönüştüren birime denir.

plc-system-overview.jpg

PLC’nin avantajları nelerdir?

Şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Kolayca programlanabilir

2- Binlerce giriş ve çıkışın tek bir PLC üzerinden kontrol edilebildiği giriş ve çıkış arayüzü

3- Son derece güvenilir

4- Bakımı kolay

Neden PLC'ye ihtiyacımız var?

Sektördeki makineleri otomasyona sokmak gerekir, böylece insan çabaları azaltılabilir ve süreçte meydana gelebilecek insan hataları en aza indirgenebilir. Bir sistemi kullanan insanın motoru çalıştırmak için yaptığı hatalı bir durumu düşünün. Operasyonun başlamasında neden olabileceği gecikmeyi hayal edin. Bunu engellemek için en basit çözüm, PLC'yi kullanarak motoru otomatikleştirmektir. Bu nedenle, PLC'nin temel ve en önemli kullanımı, makinelerin otomasyonundadır.

PLC seçiminde nelere dikkat etmek gerekir?

En dikkat edilmesi gereken noktalardan biri teknik destek kalitesidir. Maliyet, işlem hızı, teknik uyumluluk, iletişim tipi, giriş-çıkış sayısı yeterliliği, malzeme kalitesi ve son olarak programlamanın kullanışlı olması dikkat edilmesi gereken konulardandır. Piyasada birçok PLC modeli ve markası vardır. En çok kullanılan PLC markası Siemens’tir. Onu MitsubishiOmron, BradleyLG gibi markalar takip eder.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...