Teknolojinin yararları ve zararları

İÇİNDEKİLER

Teknolojinin yararları desek çok, teknolojinin zararları desek o da hatırı sayılacak kadar fazla. Bir yandan fayda sağlarken bir yandan zarar sağlayarak kafamızı allak bullak etmeye yetecek güçte. Biz daha yapay zekayı kafamızda sindirmeye çalışırken yeni yeni teknolojiler ile bulanmaya hazır zihnimiz çorba kıvamında; sıcak içiniz! Hal böyle olunca iki arada bir derede kalmış bir neslin evlatları ve müstakbel ebeveynleri olarak biz de bilemedik neye inanacağımızı. Bir sorunumuz olduğunda kendimizi arama motorlarına atacak kadar teknoloji bağımlısı, çocuklarımıza aman evladım gözün bozulur diyerek ya da motor gelişimini kösteklediğini düşünerek teknolojik cihazları köşe bucak kaçıracak kadar da karşıtıyız. Kar – zarar ikileminde kalmışken istedik ki bunları bir güzel “yazıya” yatıralım, serelim ulu orta tüm fayda zararlarını… Birlikte göz atalım mı şu meseleye, biz bir hayli karıştık da! Teknolojinin yararları ve zararlarını maddeler halinde yazalım. Bakalım neymiş, ne değilmiş! “Sana bir iyi bir kötü haberim var önce hangisini söyleyeyim?” sorusunun ilk yanıtı genelde “önce kötüyü söyle” olur. Biz de bu soru cümlesinin ve yanıtının bize verdiği yetkiye dayanarak müsaadenizle önce kötüden başlayalım yani zararlarından. Sonra finali iyi yapacağız söz!

images-2.jpg

Teknolojinin zararları

Teknolojinin zararları deyip duruyoruz, deyip duruyorlar ancak buradaki asıl sorun direkt sağlığa etkilemesi aslında. O yüzden biz işin sağlık boyutu ile başlayacağız münazara savunmamıza!

  • Çok kullanıldığı zaman sağlık sorunlarına yol açabilir. Nedir bunlar? Sürekli bilgisayar başında olmak oturuş bozukluğuna yol açar. Böylelikle omurilik, boyun, bel ve sırt gibi bölgelerde ağrı yapabilir. Yanı sıra uzun süre ekrana bakmak göz tansiyonunu tetikleyebilir ve gözünüzde çakan şimşeklerle kendinizi bir anda göz doktorunda bulabilirsiniz. Ve final; hoş geldin astigmat!
  • Gürültü kirliliğinden şikâyet eder dururuz değil mi? Nereden basarlar bu kornaya, neden herkes bağır çağır konuşur, neden trafik bu kadar gürültülü gibi soruları arşınlar dururuz. Aslında teknoloji aynı zamanda gürültü kirliğine de yol açar çünkü sürekli çalışan cihazlar, yoğun bir gürültüye sebep olur.
  • Çöp atıkları oluşturur hem de bir hayli çöp atığı! Küresel ısınma gibi çevre sorunlarının başında teknoloji ile ilişkili faktörler geliyor. Örneğin teknoloji kullanan bir fabrikanın atıkları yine teknoloji kullanarak doğaya atılır. Öyle karışık bir denklem ki doğaya zarar vermek için bile teknoloji kullanıyoruz.
  • Teknolojinin bizi tembelleştirdiğini artık itiraf etmeye ne dersiniz? Uzaktan kumandalar, tek tık ile perdeyi kapamalar, ışıkları açmalar, yerimizden kalkmadan akıllı evler sayesinde evi yönetmeler derken koltuk ile aramızdaki bağ kaçınılmaz oldu.
  • Ülkeler arası savaşlar nasıl olur? Teknolojik gelişimlerine güvenerek. Ülkeler teknolojilerine güvenerek savaşır ve yine bu destek ile güç kazanır. Atom bombaları, kitle imha silahları, güzeler, biyolojik silahlar ve hatta savaş uçaklarının hepsinden teknolojinin parmağı var.
  • Teknoloji sosyal medyayı doğurdu, sosyal medya da insanların aleyhine sonuçlanan bazı durumları. Ne demek bu, şu demek; sosyal medyada paylaşılan bazı bilgiler hızla yayılır ve bu yayılma sonucunda insanların aleyhine bazı durumlar gelişebilir. Sosyal medya her zaman pamuk şeker değildir, bazen o pembe dünyanın içinde kocaman bir zehir olabilir.
  • Sağlıktan sonra teknolojinin en büyük zararı çevreye belki de… Yok, belki de değil direkt çevreye hatta! Kâğıt üretimini düşünün örneğin. Biz çıktı alabilelim, koca koca sözleşmeleri, dosyaları kâğıda dökebilelim diye onlarda ağaç kesiliyor. Doğa tahrip oluyor ve bunun neticesinde yine olan bize oluyor. Ağaçsız, oksijensiz bir dünya mı bizi bekliyor, biz bunu hak ediyor muyuz? Bunu bir düşünelim.

internet-of-things-healthcare-applications-main.jpg

Teknolojinin yararları

Tamam, zararları ile içimizi iyice şişirdik. Yazdığımız her bir maddede de haklıyız üstelik. Gelin görün ki çevreye daha dost olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak teknolojinin nimetlerinden de yararlanmadan edemiyoruz. En basiti, bu yazıyı sizinle buluşturmamızın bile teknoloji sayesinde olduğunu düşünürsek biraz da iyi yönlerini ele almak gerektiğine inanıyoruz. Bakalım madalyonun öbür yüzü ne diyor…

  • İnternet der susarız. Vazgeçtik susmayız çünkü bu kelimeyi burada yalnız bırakmak istemiyoruz. Bugün bütün işimizi gücümüzü internet ile yaptığımızı düşünürsek o olmasaydı halimiz nice olurdu? İnternet sayesinde eriştiğimiz YouTube'dan para kazanmanın yollarını dahi arşınladığımıza göre biz en güzel maddeyi şuraya koyalım, diğerine geçelim.
  • Uzakları yakın eder! Uzak mesafelerin yarattığı tahribatı aza indirir. İletişim kurmak için posta güvercininin ayağına bağladığımız mektuptan medet umarken şimdi tek tık ile dünyayı ayağımıza getiriyoruz. Uzak mesafe aşklarının da işine yaradı bu iş; binlerce km uzaklıktaki “kalbimiz” koca koca uçaklarla hemen yanı başımızda!
  • İletişim için şahane bir araç. Aynı anda birçok insana ulaşabilmemizi sağlıyor. İnsanları bir araya toplamak için kolay bir yol. Üstelik meşakkatsiz, tek bir tık ile!

images.jpg

  • Teknolojinin zararlarından bahsederken ilk maddeyi sağlık kısmına ayırmıştık şimdi kendi tezimizi yine bir fayda ile çürütüyoruz. Kafamızın karışık olduğunu ilk paragrafta söylemiştik! Teknolojinin verdiği zararların yol açtığı sağlık sorunlarını, yine teknolojinin sağladığı faydalar ile gideriyoruz. Tıp alanında açılan pencereler ile pek çok hastalığın tedavisi gün yüzüne çıkıyor. Teknolojinin meyvelerinden biri tıp alanındaki ilerlemeler.
  • Eğitim şart diye bağırmaktan sesimiz kısıldı. Teknolojinin en güzel kollarından biri eğitim. Teknoloji sayesinde eğitimde de önemli gelişmeler oldu. Tebeşir tozlarını yuta yuta sildiğimiz tahtaların yerini alan akıllı tahtalar hem dersleri eğlenceli hale getiriyor hem de akılda kalıcılığı arttırıyor. Malum en ufak bir sinek uçuşu bile öğrencinin dikkatine etki edebiliyor.
  • Dünyanın bir ucundaki sevdiklerimiz ile tek bir tık sayesinde görüntülü olarak konuşabiliyoruz. Yine eskilere gideceğiz ama söylemeden geçemeyeceğiz; telgraf ile sevdiklerimizi çağırdığımız ya da “o ağacın altında” buluşmak için saatler harcadığımız dönemleri düşünürsek şimdi basit bir bağlantı ile sevdiğimizi canlı gibi karşımızda bulmanın verdiği hazzı yaşıyoruz.
  • Teknoloji sayesinde hayat kolaylaşır, işimiz pratikleşir. İnternetten alışveriş dahi yapabildiğimizi düşünürsek biz bu görmeden alma işinin pratikliğini bir hayli sevdik sanki.
  • Günlük hayatımıza da etki eder. Kullandığımız küçük ev aletlerinden tutun beyaz eşyaya ve hatta asansöre kadar pek çok alanda fayda sağlar. Bak bak bitmeyen binalara asansörle 2 dakikada çıkmak denen bir şey var şu hayatta!
  • Eğlence, müzik, sinema, tiyatro, reklam sektörünün de çarkı teknoloji ile dönüyor. Teknoloji sayesinde hem teknik bakımdan kar sağlıyor hem de hedef kitleye ulaşabilmek için teknolojiyi bir araç olarak kullanıyor. Haliyle teknoloji bir anlamda eğlencenin de bizlere ulaşmasına vesile oluyor.
  • Basım ve yayın sektörünün kullandığı her şey teknolojiye emanet. Bu sayede binlerce baskı yapılıyor, onlarca haber yayınlanıyor ya da yayımlanıyor. Haliyle haberlere erişim de hız kazanıyor.

Biz bu iki denklem arasında kalmış olsak da teknolojinin yararı ve zararı kafa kafaya gidiyor sanki. Bir yandan zarar görürken, verdiği tahribatı yine teknoloji ile telafi ediyoruz. Buna bir kısır döngü diyelim ve bir diğer yazı konumuz için harekete geçelim en iyisi. Bu konu bitmez! Biz teknolojiye teşekkür edip, nimetlerinden faydalanmaya devam edelim en iyisi; zararlarını da daima aklımızda tutarak…


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...