Uber nedir?

İÇİNDEKİLER

Uber; 2009 yılında Amerika'da kurulmuştur. Dünyanın yaklaşık olarak 600 şehrinde hizmet vermektedir. Uber’in 2017 yılında 7.5 milyar dolar gelir elde ettiği kaydedilmiştir. Oldukça başarılı olması sayesinde tüm dünya çapında taksi ile taşımacılık düzenini kökten değiştirmiştir. Uber uygulaması sayesinde hem sürücü hem de yolcu tek bir platform üzerinde bir araya getirilmiştir. Sürücü kendi aracıyla yolcuyu talep ettiği yerden önceden belirlenen zamanda alarak varmak istediği yere ulaştırır. Yolculuk bitiminde kat edilen mesafenin bedeli Uber sürücüsünün hesabına aktarılır. Uber ülkemizde şuan için yalnızca İstanbul’da faaliyet göstermektedir. Vergi konularında yaşanan ihtilaflı durumlar nedeniyle Uber’in ülkemizdeki geleceği belirsizliğini korumaktadır. 

Uber 2009 yılında ticari taksiye rakip olacak şekilde taşımacılığa yeni bir düzen getirmiştir. Ticari taksilerin özensizliğine tepki olacak şekilde hijyene önem veren, müşteri memnuniyeti odaklı bir sistemdir. Yenilikçidir. Yolcunun konfor ve güven içerisinde seyahat etmesi hedeflenir. Söz konusu olumlu yönleri nedeniyle pek çok yolcu Uber’i taksilere tercih etmekte ve taksilerin taşımacılıktaki payı giderek azalmaktadır. Yolcu açısından pek çok pozitif yöne sahip olan Uber sürücüler için de oldukça cazip imkânlar sunmaktadır. Uber sürücüleri ticari taksilere kıyasla daha fazla ücret ve daha esnek çalışma saatleri vaat etmektedir. 

Her yolculuk sonunda yolculuk bedelinin %75’i Uber sürücüsüne ödenir. Uber yolculardan %20 oranında daha fazla yol ücreti tahsil ettiği için sürücüler de ticari taksiye kıyasla daha fazla kazanır. Kendi aracına sahip olan kişiler Uber sistemine kaydolarak şoförlük hizmeti verebilirler. 

Uber sistemine dahil olan araçlar ticari taksilerden temizlik, bakımlılık ve araç modeli yönüyle ayrışır. Uber araçları konforlu, geniş ve yeni model olacak şekilde seçilir. Sisteme kaydolan Uber sürücüsü aracına onay aldıktan sonra uygulama üzerinden gelecek yolcu taleplerini takip etmeye başlar. Kendisine konum olarak en yakında olan müşteri uygulama tarafından sürücüye yönlendirilir ve taşımacılık süreci başlar. 

Uber Sürücüsü Olmak İçin Koşullar Nelerdir? 

Uber sürücüsü olabilmek için gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin adlı sicilinin temiz olması.
  • En az 3 yıldır ehliyet sahibi olunması.
  • Mercedes Vito veya benzeri sınıfta bir araca sahip olunması.
  • Sürücülüğe engel olacak seviyede bir sağlık sorununun olmaması.
  • Sürücünün 21 yaşından büyük olması.

Söz konusu koşullarla uyumlu olan kişi internet üzerinden başvuru yapmak suretiyle yolcu taşımayı istediği ana bölgeyi seçer. Uber tarafından sürücüye taşımacılık yapacağı bölgeyi ne kadar iyi tanıyıp tanımadığını ölçmek amaçlı bir harita testi uygulanır. Bunun amacı ise yol bilmeyen bir sürücünün yolcuyu zor durumda bırakarak Uber’in imajını olumsuz etkileyecek olmasıdır. Testten başarılı olan kişi sürücü lisansını almaya hak kazanır. Daha sonra Uber sistemine kişinin ehliyet numarası, sosyal sigorta numarası ve araç tescil belgesi kaydı yapılır. Tüm bu bilgiler tamamlandığında Uber tarafından sürücü adına bir hesap oluşturulur. Bu hesap sayesinde sürücünün müşteri taleplerini görmesi ve ödemeleri alması sağlanır.

Uber sisteminde her bir yolculuktan sonra yolcu sürücüyü ve bindiği aracı puanlar. Bu puanlama sistemi sayesinde müşteri memnuniyeti odaklı bir politika izlenmiş olur. Düşük puanda olan Uber sürücüsünün lisansı iptal edileceğinden sürücüler araca ve kendilerine dikkat eder, daha özenli davranırlar. 

Uber Araçlarının Özellikleri Nelerdir?

Uber taşıtı olabilmek için gereken nitelikler şu şekilde sıralanabilir. 

  • Araçlar VIP taşıt sınıfında olmalıdır. VIP taşıtlar otomatik kapıya ve 10 kişilik deri koltuklara sahiptir. 
  • Uber aracı olarak Mercedes-Benz Vito, Mercedes-Benz Viano, Volswagen Transporter, Volkswagen Caravelle ve Ford Toruneo Custom kullanılabilir.

Uber Sürücülerinin Aylık Kazancı Nedir?

Uber sürücüleri taksicilerden daha fazla aylık ücret kazanmaktadır. Yolculuk ücretinin %75’i Uber tarafından sürücünün hesabına aktarılır. Uber %25 oranında bir komisyon kesintisi yapar. 100 liralık bir yolculuk ücretinin 75 lirası sürücüye ve kalan 25 lirası da Uber’e aktarılır. Sürücünün kat ettiği yol arttıkça kazancı da doğru orantılı olarak artar. Uber ticari taksilere kıyasla oldukça düşük maliyetlidir. Ticari taksi plakası ve aylık taksi durağı ödemesi gibi masraf kalemlerinden muaftır. Düşük maliyetli olması sayesinde Uber sürücüleri daha fazla miktarlarda para kazanma olanağına sahip olur. Uber sürücüsünün karşılaması gereken maliyetler aracın periyodik bakımı, trafik sigortası, kasko, taşıt vergisi ve yakıt bedelidir. Ancak söz konusu masraf kalemleri ticari taksiler için de geçerli olduğundan her koşul altında Uber daha az maliyetli haldedir. 

Aynı mesafe kat edildiğinde ticari taksi 100 tl alırken Uber yolcudan 120 tl alır. Bu durumda daha üstün hizmet sunması sebebiyle Uber’in yolculardan daha fazla ücret tahsil ettiği görülür. Oransal olarak Uber taksiye kıyasla yaklaşık olarak %20 daha pahalıdır. 

Uber ile İlgili Merak Edilen Hususlar Nelerdir?

1. Uber ne kadar güvenlidir? 

Uber tamamen müşteri memnuniyeti ve konforu üzerine kurulmuş bir uygulamadır. Hem aracın güvenli olması hem sürücünün yetkinliğine dikkat edilir. Güvenilir olması için minivan sınıfından taksilere kıyasla daha büyük ve güvenilir araçlar tercih edilir. Sürücülerin eğitimli olması için çeşitli testler uygulanır. Testlerden başarılı olan adaylar sürücü olarak vazifelendirilir. Yolculuk süresince güvenlik gereği araç GPS üzerinden Uber tarafından takip edilir. Bu da oldukça önemli bir güvenli unsurudur. Uber aracının plakası, sürücünün kimlik bilgileri yolculuk boyunca takipte tutulur. Sürücü ile yolcu arasında bir sorun yaşanması durumunda da aynı kişiler ikinci bir kez bir araya getirilmez. 

2. Uber'de seyahat eden yolcunun ödeyeceği miktar nasıl hesaplanır? 

Yolculuk ücreti için taksilerde olan taksimetreye benzer şekilde bir başlangıç ücreti ile yolculuk başlar. Varış noktasına kadar geçen süre, kat edilen yolun uzunluğuna göre bir ücret belirlenir. Söz konusu ücrete eğer geçiş yapıldıysa köprü ve otoyol ücretleri de dahil edilir.

3. Uber sürücüsünün seyahat başına alacağı ödeme nasıl hesaplanır? 

Yolculuk sonunda sürücünün ücreti hizmet verdiği şehir ve kullandığı araca göre bir ortalama dahilinde belirlenir. Başlangıç ücreti, yolculuk süresi ve mesafe çarpanı toplanır. Toplam rakamdan Uber komisyonu kesilir. Bu komisyon oranı %25’tir. Kalan %75’lik kısım ise sürücüye ödenir. 


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...