VGA Nedir?

İÇİNDEKİLER

İngilizce açılımı Video Graphics Array’dir. Türkçe anlamı Video Grafik Dizini. VGA, 1987 yılında IBM tarafından geliştirilen bir görüntü teknolojisidir. VGA girişi ve VGA kablosu aracılığı ile bilgisayarın grafik kartındaki görüntüyü bir görüntü ekranına yansıtmamız mümkün. VGA kablosu, üzerinde 15 pin bulunan iki taraflı bir bağlantı kablosudur ve her pin farklı bir fonksiyona sahiptir. Sağlıklı ve net bir görüntüye ulaşmak için her bir pinin sorunsuz çalışıyor olması gerekir. Kablonun bir ucu kasa arkasında konumlanan porta, bir diğer ucu ise monitöre takılır. Kablo ve port arasında bir bağlantı sorunu yok ise görüntü kusursuz bir şekilde yansıtılmış olur. VGA 640X480 ekran çözünürlüğünü 60Hz yenileme hızı ve 16 bit renk ile birlikte yansıtır.

1572963354_images-4.jpg

VGA için aslında eski sistem bir teknoloji diyebiliriz ancak kullanılan yüksek frekanslar ile nispeten yüksek çözünürlüğe erişmek de mümkün. Videonun kalitesi burada öncelikli dikkat noktası tabi. VGA konnektörü 3 sıraya ayrılmış olan 15 pin içerir ve şekli biraz yamuktur. Tercih edilen ve en sık rastladığımız renk mavidir. Günümüzün gelişen teknolojisine rağmen 1987 yılından beri değerini koruyan bir görüntü teknolojisidir diyebiliriz.

VGA girişi nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi VGA girişleri hem masaüstünde hem dizüstü bilgisayarlarda standart mavidir. Bilgisayarınızın üzerinde mavi bir çıkış görüyorsanız, bu bilgisayarınızın VGA destekli olduğunu gösterir. Günümüzde SVGA olarak da adlandırılıyor olsa da yine de genel olarak VGA adı altında bahsedilir. Son teknolojiler ile yarışan VGA girişleri yerine günümüzde DVI ve HDMI girişleri de tercih edilebiliyor. VGA teknolojisinin yerini DVI ve HDMI’nın almasıyla, VGA teknolojisini geride bıraktık diyebiliriz. Artık VGA girişi yerine üretilen monitörler, TV’ler ve diğer ekran türlerinde genellikle DVI ve HDMI girişleri kullanılıyor.

images-6.jpg

HDMI nedir, ne işe yarar?

İngilizce’de High Definition Multimedia Interface olarak adlandırılır. Türkçesi yüksek çözünürlüklü çoklu ortam arayüzüdür. Ses ve görüntü verilerini sıkıştırmadan dijital ortama aktarmak için geliştirilen ve VGA’nın yerini büyük ölçüde alan bir kablo türüdür. 2003 yılında geliştirildi. Genellikle HD-DVD, Blu-Bay bilgisayar oyun konsolu ya da uydu alıcısı gibi cihazları, televizyona veya ekrana bağlamak için kullanılır. İşlev bakımından VGA ile benzer olsa da kendi içinde farklılıkları vardır. En büyük avantajı görüntü ve sesin tek kablo üzerinden sıkıştırılmaya gerek duymadan iletilmesidir.

1572963370_images-5.jpg

VGA, DVI ve HDMI arasındaki farklar

VGA’nın yerine geçen teknolojiler DVI ve HDMI’dır. Aslında bu denklemi şöyle ifade edebiliriz. DVI, VGA’ın yerine geçiyor HDMI’da DVI’ın… Artık günümüzde en sık karşımıza çıkan HDMI teknolojileri. Özellikle yüksek çözünürlüklü televizyonlar ile birlikte karşımıza sıkça çıkar oldu. Diğerlerinin aksine sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzerine tasarlandı, bu nedenle rakiplerine göre çok daha avantajlı ve kullanışlı. Her birinin kullanım amacı aynıdır sadece kullanım şekli farklıdır. VGA yalnızca video çeker, ses çıkarmaz. Analog bir sinyaldir. Video kalitesi üzerinde etkisi olan 3 unsur vardır; kablo kalitesi, pinlerin kalitesi ve PC’den monitöre olan mesafe. HDMI çoğu modern televizyonlarda bulunur. Dijitaldir, kablonun kalitesi vb gibi detaylar çok önemli değildir. HDMI sadece video vermekle kalmaz ses de verir. Kulaklık jakı ve HDMI kablosu olan bir monitör, bilgisayarınızdan ses çıkışına da imkan verebilir yani. DVI hem VGA’ya hem HDMI’ya benzer. Dijital, analog veya her ikisi için de yapılandırılabilir. Dönüştürücü kablo ile hem HDMI hem de VGA’ya dönüşebilir. HDMI gibi sesi desteklemiyor.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...