VPN nedir ?

İÇİNDEKİLER

Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, Virtual Private Network ifadesinin kısaltmasıdır. VPN işlev olarak başka bir IP üzerinden internete bağlanmanızı sağlar. Güvenli ve hızlı şekilde internete bağlanmamızı sağlayan VPN kimlik ve şifre bilgilerinizin de bulunmamasını sağlıyor. VPN kullanım amacı olarak genellikle yasaklı sitelere giriş amaçlı olarak kullanılmaktadır. Yasaklanmış ya da kısıtlanmış olan sitelere giriş için VPN kullanılarak farklı IP'lerle giriş yapılır.

VPN giriş sisteminde gönderilen ve alınan tüm bilgiler şifre ve kayıtlar VPN tarafından söylendiği için üçüncü kişilerce görülemez ve güvenli kullanım oluşturur.

VPN hizmeti veren araçlar genelde bu hizmeti ve demo olarak sağlarlar. Deneme süresi boyunca limitsiz kesintisiz hızlı olarak internete girebilirsiniz. Ancak bu sürecin sonunda ya da paket bittiğinde araç sizden ücret talep eder. VPN altyapı olarak yurtdışı kaynaklı serverlar kullandığı için PİNG sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda limitsiz ve ücretsiz bir VPN aracı bulduğunuzda bu ortam sizi normal internet kullanımından daha ideal bir tercih olarak kullanılabilir.

VPN kullanım amaçları

VPN, kısıtlı ve yasaklı sitelere giriş, dosya indirmek, iş veya okul ağına ulaşmak, her türlü gizlilik ve güvenlik amaçlı olarak kullanılabilir. Kullanım amaçlarına tek tek ele aldığımızda şu şekilde bir değerlendirme yapmak mümkündür.

Kısıtlı ve yasaklı sitelere giriş

Çeşitli nedenlerle bazı sitelere giriş engellenebilir. Facebook, Twitter, youTube diğer web adresleri devlet tarafından ya da bir takım programlar tarafından kısıtlama ya da engellemeye tabi tutulabilirler. Bu durumda bu adreslere giriş kullanıcıları için ekstra işlemler gerektirir. Bu işlemleri pratik ve hızlı şekilde çözüme kavuşturan VPN hızlı ve pratik çözümleri ile kullanıcıların tercihi oluyor. VPN giriş yaptığınız ip adresini yurtdışı kaynaklı olarak göstererek mevcut engelleri aşmakta ve engelsiz şekilde sitelere giriş yapmanızı sağlamaktadır. Gönderdiğiniz verileri de şifreleyen VPN kısıtlamalar ve yasaklar olmadan internette gezmenizi sağlıyor.

Dosya indirmek

İnternet kullanıcılarının en sık yaptığı işlemlerden Bir de dosya indirme işlemidir. Ancak birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde indirme adreslerini engelliyor. Kullanıcılar dosya indirme siteleri ve torrent adreslerine girmek için VPN uygulamasını kullanarak bu engelleri aşıyor. Dosya indirme işlemini internetinizi ne kadar yavaşlatılmış olsa da VPN uygulaması ile internetinizi hızlı ve pratik şekilde kullanarak bu işlemi yapmanız mümkündür.

İş veya okul ağına ulaşmak

VPN kullanımına baktığımızda kullanıcılardan en sık tercih ettiği alanlardan biri de iş veya okul ortamından internete bağlanmaktır. Resmi kurumların ya da bağlantı yaptığınız kurumun sistemi nedeniyle belirli adresler dışında internette gezinmeniz mümkün değildir. Bu kısıtlamalardan kurtulmak için VPN uygulaması tercih edebilir, internette kısıtlama olmadan rahat veriyor şekilde gezinmeyi sağlayabilirsiniz.

Gizlilik ve güvenlik için Vpn

VPN uygulaması gizlilik ve güvenlik amaçlı kullanılan bir uygulamadır. İnternette en önemli hususlardan biri olan güvenlik sanal ortamdaki zararlı odaklara karşı önlemler almayı gerektirir. Bu noktada özellikle banka bilgileri, kişisel veriler ve önemli bilgileri korumak önemlidir. Üçüncü kişilerin öğrenmesi gereken bilgiler için VPN uygulaması kullanılarak tedbir alabilirsiniz. Bu uygulama ile verilerinizi koruma altına alınarak şifreleme yapıldığı için kötü amaçlı kişiler ve programlar size edemeyecektir.

VPN kullanımının avantajları

VPN kullanımı İnternet ortamında kullanıcılar için çeşitli avantajlar sağlar. Bireyler için avantaj sağladığı gibi kurum ve firmalar için de avantajlı bir internet kullanımı sağlar. VPN kullanımı ile maliyet tasarrufu yapılır. Ücretli ve Pahalı olan Kiralık hat araçları VPN ile devre dışı bırakılır. Büyük boyutlu telefon konuşma masrafları azaltılır. Destek amaçlı kullanılan ekstra programları da VPN ile gerek kalmaz.

 


Gürkan İnanç
Gürkan İnanç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...