VPS nedir?

İÇİNDEKİLER

İngilizce uzun hali Virtual Private Server ve Türkçe manası ile ‘Sanal Özel Sunucu’ olan bu sistem birden fazla sanal sunucu sağlanan bir noktada VPS sunucu ise her birine özgür bir biçimde çalışma olanağı tanır. Bu andan itibaren artık her sanal sunucunun kendisine ait olan kapasitesi, kontrol paneli ya da işletim sistemi bulunur. Paylaşım yapılan sunuculara erişim kısıtlanmaktadır.

Şimdi bu tanımlara daha anlaşılabilir bir örnekle cevap vermek gerekirse bunun için bir bilgisayar düşünün. Üstelik 15 GB gibi bir kapasiteye sahip bilgisayar. İşte bu noktada sunucu içerisinde 1 GB’tan oluşan tam olarak 15 tane ayrı bilgisayar kurulabilir. Elbette bu bilgisayarlar gerçek olarak, yan maddesel halde olmadıkları için sanal olarak isimlendirilirler. Fakat kullanım olarak tıpkı gerçek bir bilgisayar varmış gibi çalışırlar. Her biri için işletim sistemi yüklemesi yapılabilir ya da kapasiteleri değiştirilebilir ve farklı programlar ile çalıştırılabilir. Bu kısımda ise VPS sanal sunucu ile her hangi bir bilgisayarın kullanılmayan RAM ve benzeri kaynak kısımları sanal bilgisayarlara adanabilmektedir.

VPS Kullanımı

Bir nevi RAM ve benzeri sistemlerin gerçekte olmayan ama işlev olarak kullanılabilen birçok farklı bilgisayar arasında paylaşımı olarak da söylenebilir. Gerçek bir bilgisayardan fark olarak daha düşük bir performans ile çalışmaktadırlar. Kullanım alanları açısından ise daha çok ölçeği fazla işler gerektirmeyen e mail, DNS ya da web gibi noktalar adına kullanımları sağlanmaktadır. Aynı zamanda tasarruf açısından önem taşır. Elektrik ya da bakım, kurulum ve alan olarak iş tasarrufu da sunar. Eğer kullanım esnasında her hangi bir düşük performans rahatsızlık hissettirmiyor ise o zaman VPS kullanımı en doğru tercih olarak ön plana çıkmaktadır. VPS sistemine benzer bir de VDS sistemi bulunmaktadır. Fakat paket olarak birçok farklı noktada satın alınan bu sistemler arasında şu an için en fazla tercih edilen VPS’dir. Bunun nedeni ise daha düşük fiyatlar ile sahip olunabilir ve belli başlı bir takım işlemler için oldukça işe yaramaktadır.

VPS Sunucu Faydaları

Özgür bir şekilde çalışma olanağına sahip olan VPS için ilk olarak yüksek bir performans sağladığı söylenebilir. Normal web hostingler içerisinde bir site çok fazla kaynak tüketimi yapabilir. O yüzden VPS sunucu sitemleri yüksek bir kapasite ile ayrı bir sunucu gibi çalıştığı için kaliteli bir güç hizmeti vermektedir. Diğer yandan gereksinim açısından ne olursa olsun tüm teknik özellikler için özelleştirme fırsatı bulunabilir. Sabit disk boyut ya da bellek ihtiyaçlarının her bir özgün bir şekilde kapasite olarak değiştirilebilir. Büyüme aşamasında ise bilindiği üzere web hosting sistemlerinde büyüme çok kolay değilken, VPS sunucularda büyümeye uyumlu olarak çalışmaktadır. Sorumluluk açısından tüm kontrol sunucu sahiplerindedir. Daha doğrusu web hosting sunucuları içerisinde yalnızca web hosting işlemleri yapılabilirken diğer yandan VPS sunucusu ile her türlü sorumluluğa sahip olunabilmekte ve kontrol sunucu sahiplerine tamamen bırakılmaktadır.

Bağımsız ve Güvenli VPS Sunucu

En büyük özelliklerinden biri sunduğu performans kolaylığı, alternatif seçenekleri ve gücü iken, aynı zamanda bağımsız olarak hareket etmesi ve sunucu sahibi tarafından kontrol edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle de her hangi bir IP adresi ya da bir dosya erişim sağlama noktasında web hosting sağlayıcıdan bir yerde izin almak gerekir. VPS sunucusu ile ise her bir sanal sunucu özgün olduğu için kolay bir şekilde IP ya da bir dosya eklenip çıkarılabilir. Maliyet noktasında ise diğer web hosting sunucu hizmetleri ile aynı fiyatta olduğu söylenebilir.


Görkem Duymaz
Görkem Duymaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...