Alexa Nedir?

İÇİNDEKİLER

Alexa, ABD merkezli Amazon firmasına ait bir web ölçümleme ve SEO araçları sunan bir internet şirketidir.

İnternette bulunan tüm siteleri belli başlı bir takım kriterleri baz alarak sıralamaya koyan bir kuruluştur. Web sitelerinin her birini detaylı bir şekilde analiz ederek hem bulunduğu ülke adına hem de tüm dünya üzerindeki derecesini ölçen bir sistem de denebilir. Alexa, 1996 yılında kurulmuş bir şirket olarak çalışmaları oldukça eskiye dayandığı için güçlü bir veri tabanına sahiptir. Bu yüzden her hangi bir internet sitesi için bilgi edinmek istendiği zaman bakılan ilk ölçüm vasıtası olarak tercih edilmektedir.

Alexa ölçümleme yaparken siteye giren kişilerin hareketlerini baz alır ve ona göre bir ölçümleme yapar. Bu kriterler arasında bir kişinin siteye arama motorları vasıtası ile mi girmiş yoksa adresi kullanarak mı diye bakar. Ya da site içerisinde ne kadar sayfaya girdikleri ve o site üzerinde durdukları süreyi dikkate alıp bir analiz çıkarır.

Alexa Siteler Hakkında Bilgileri Nasıl Elde Ediyor ?

Alexa web siteleri hakkındaki bilgileri bir çok kaynakdan edinir ancak en çok browser eklentilerinden gelen veriler ağırlığı oluşturmaktadır.

Alexa Toolbar İndirme

Alexa toolbarını şu adresten indirebilirsiniz : http://www.alexa.com/toolbar

Alexa Top Siteler ( Alexa Türkiye ve Dünya Sıralaması )

Alexa da en çok hit alan web sitelerini dünya ve ülkeler sıralaması şeklinde aşağıdaki linkten görebilrisiniz.

http://www.alexa.com/topsites

Aşağıda Alexa Türkiye Sıralaması gösterilmektedir. (22.02.2017-ilk 7 site)

alexa-turkiye.png

Alexa Sonuçları Güvenilmidir ?

Elbette hiçbir analiz sistemi %100 isabetli sonuçlar vermez. Neticede Alexa da bir örneklem üzerinden ilerleyerek tüm trafikleri hakkında tahminde bulunur. Fakat Alexa şu an için bir site adına yaklaşık olarak en gerçekçi verileri sunmaktadır. Yani Alexa bir sitenin bir ülkede ilk 100 site içerisinde bulunduğu söylüyorsa bu büyük olasılıkla doğrudur. Televizyonda nasıl bir dizinin ya da bir programın reytingleri göz önüne alınıp ona göre bir reklam veriliyorsa internet ortamında da Alexa aynı işi görmektedir. Yani bir internet sitesine reklam vermek isteyenler Alexa’nın verilerini baz alırlar ve buna göre o siteye reklam verirler. Diğer bir deyişle bir SEO uzmanının site bünyesinde yaptığı çalışmanın ne kadar doğru olduğu Alexa’nın o site için verdiği sıralama ölçümleri ile doğrudan ilişkilendirilir. Alexa verileri, yani ölçümleme için bünyesine aldığı bir site kapasitesi bulunmaktadır. O da yaklaşık olarak 30 milyon kadar sitedir. Daha doğrusu bir site sıralama ilk 30 milyon içerisindeyse o zaman Alexa verilerine girmiş anlamına gelmektedir. Ayrıca ilk 1 milyona giren siteleri de bu sistem sıralar.

Alexa'da Siteniz Hakkındaki Puanları Görmek

Bunun için tek yapılması gereken Alexa.com sitesine giriş yapmak ve arama kısmına sitenin adresini yazarak incelmeyi başlatmaktır. Bu sayede araştırılan sitenin hem hizmet verdiği ülkede hem de dünya üzerinde kaçıncı olduğu direk olarak ortaya çıkar. Yani bir siteyi incelemek için o sitenin sahibi ya da yöneticisi olmaya gerek yok. Bu şekilde Alexa verilerine giren tüm sitelerin sıralaması öğrenilebilir. Diğer yandan Alexa’nın sitesin bünyesinde ülkeler kısmı da bulunmaktadır. İngilizce olarak country adıyla geçen bu kısım içerisinden Türkiye seçildiği zaman ülkede bulunan kullanıcıların en fazla girdikleri siteler arasından ilk 100 siteyi de bu şekilde görmek mümkündür.

Üstelik Türkçe bölümü seçildiği zaman en çok giriş yapılan Türk siteleri de yine görülebilmektedir. Bu tür bir işlemi oldukça ciddiye alan birçok internet kullanıcısı bu verileri internet üzerinden baz işler yapmak adına kullanmaktadır. Aynı zamanda Alexa’ya giriş yaparak her hangi bir siteye reklam vermek isteyen kişilerin de bu şekilde en yakın ve gerçekçi veriler ile aydınlanması söz konusudur.

Alexa'da sıralamanızı görmek için http://www.alexa.com/siteinfo/ adresine girmeniz ve arama kutusuna domaininizi yazmanız yeterlidir. Aşağıdaki örnekde Mediaclick.com.tr web sitesine ait istatistikleri görüyorsunuz. Mediaclick Türkiye'de 7.078 inci web sitesi, globalde ise 344.837 inci imiş.

alexa-rank.png

Bunun dışında sitenizle ilgili daha bir çok veriye ulaşablirsiniz.

Alexa'da Rank in azalması (sayının küçülmesi) web sitesinin daha çok ziyaretçi aldığını gösterir. Bu sebeple Alexa Rank in azalması bir site için olumlu bir puan olarak değerlendirilir.

Alexa ve Güncellenmesi

Alexa belirli zamanlar arasında kurduğu bu sistem için sitelerin sıralamasını güncellemektedir. Bu güncelleme 3 aylık ya da 6 aylık olarak en fazla giriş yapan siteler olarak sıralamaya sokulmaktadır. Hatta günlük olarak da güncellenmektedir. Yanlış algı Alexa’nın bir sitenin sıralamasını günlük olarak yükseltmesidir. Fakat Alexa sadece o sitenin aylık olarak ne kadar ziyaretçi kabul ettiğini bu veriler üzerinden analiz ederek bu sıralamayı daha sonra oluşturmaktadır. Kısacası Alexa verileri günlük alınan verilerle bir sitenin sıralamasını değiştirmez.

Alexa Site Ekleme ( Alexa Kayıt )

Alexa ya kendi sitenizi eklemeniz için herhangi bir kayıt işlemi yapmanıza gerek yoktur. Çünkü Alexa toolbarı kullanan kullanııclar yardımı ile bu işi otomatikman yapar. Dolayısı ile Alexa ya site ekleme gibi bir şey yoktur. Alexa da ancak belirli bir hit aldıktan sonra kendinizi görebilirsiniz. Yani çok az trafik alana siteler alexa da hiç sıralanmayabilir ve site istatistikleri görünmeyebilir.

Alexa SEO İlişkisi

Bir sitenin alexa değerinin yüksek olması (yani alexa rankinin düşük olması) onun iyi bir SEO (arama motoru optimizasyonu) ya sahip olduğunu göstermez. Ancak, daha çok hit aldığını (ziyaret edildiğini) gösterir. Daha çok ziyaret edilme SEO açısınan olumlu bir kriter olsa da, SEO başarısı için bir ölçüt sayılamaz.

Alexa Değerinizi Nasıl Arttırabilirsiniz ?

Alexa'da rankinizi düşürebilmek için ziyaretçi sayınızı arttırmalısınız. Ziyaretçi sayınız arttığında, Alexa bunu browser eklentileri ile tespit edecek ve rankinizi düşürerek sizi daha değerli siteler arasına sokacaktır. Bunun için çoğu SEO uzmanı veya webmasterlar, otomatik tıklamalar veya sitelere yerleştirdikleri kodlarla yada pop-uplarla ziyaretçi oluşturmaktadırlar. Bu tip çalışmalar Alexa değerine olumlu katkı yapsada, SEO açısından zararlı olmaktadırlar.

Alexa'da değerinizin yükselebilmesi için ise hilesiz yollar da var. Elden geldiğinde kendi bilgisayarınıza ve tanıdıklarınızın bilgisayarlarına Alexa Toolbar'ı yükletin ve sık sık ziyaret etmelerini isteyin. Bu ziyaretlerinde olabildiğince çok sayfa gezmelerini ve sitede kalmalarını sağlayın. Bu sayıyı ne kadar arttırırsanız, Alexa değernizi yükseltme adına olumlu katkı sağlamış olacaksınız.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...