CDN nedir?
CDN, ingilizce Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır ve Türkçesi "içerik dağıtım ağı" (pek kullanılmaz) olarak bilinir. CDN, terim anlamı olarak, bir web sitesine ait statik içeriklerin (sürekli değişmeyen ve çoğunlukla veritabanı bağlantılı olmayan içerikler) ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan verilerek, web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan bir networkdür.
Bir CDN hizmeti almaya başladığınız zaman, CDN networku sitenizden statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar ve ziyaretçilere bu içeriği kendi sunucularından iletir. Böylece, kullanıcıya en yakın lokasyondan ulaşan statik içerik, kullanıcıya daha hızlı iletilmiş olur. Statik içeriklerin çoğunlukla, resim, ses ve video içerikler olduğu düşünüldüğünde (en çok yer kaplayan içerikler bu içeriklerdir) web sitesinin açılma hızında kayda değer bir artma olduğu gözlenmesi olasıdır.
Bilhassa, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi alan bir web siteniz varsa, dünyanın çeşitli lokasyonlarında sunucuları olan bir CDN ağını kullanıyor olmanız, neredeyse şarttır. Zira, bazı ülkeler, bulunduğunuz ülkenin arasındaki bağlantı hızı yavaş olabilir. Böyle bir durumda iş sadece daha yakındaki sunucudan içeriğin çekilmesinden çok daha öte avantaj sağlayan bir duruma dönüşebilir.
Diğer yandan çoğu CDN hizmetinin içerisinde, statik içeriğin sıkıştırılarak (optimize edilerek) kullanıcıya ulaştırılması söz konusudur ki bu da hızı arttıran diğer bir faktördür.
CDN çalışma prensibi
Sunucu Dağıtımı: CDN, içeriği dağıtmak için dünya genelinde bir dizi sunucu kullanır. Bu sunucular, farklı coğrafi konumlarda bulunabilir ve kullanıcılara daha yakın olan sunucudan içeriği teslim etme yeteneğine sahiptir.
İçerik Önbelleği: CDN, popüler veya sıkça erişilen içerikleri önceden belirlenmiş bir süre boyunca sunucularında saklar. Bu sayede, bir kullanıcı aynı içeriğe birden fazla kez erişirse, içerik daha hızlı bir şekilde teslim edilebilir.
Akıllı Yönlendirme: Kullanıcının talepleri, CDN tarafından coğrafi konumlarına en yakın sunucuya yönlendirilir. Bu, içeriğin daha kısa bir mesafe üzerinden ulaşmasını sağlar ve dolayısıyla daha hızlı bir yanıt süresi elde edilir.
Yük Dengeleme: CDN, taleplere dinamik olarak yanıt vererek trafik yükünü optimize eder. Talep yoğunluğu olan bölgelerdeki sunucular daha fazla yük alır ve bu, web sitelerinin performansını artırır.
Güvenlik ve İzleme: CDN, içeriği dağıtma sürecinde güvenlik önlemleri alır ve içeriği izler. DDoS saldırılarına karşı koruma sağlar ve güvenlik tehditlerine karşı daha dirençli hale getirir.
Dinamik İçerik Yönetimi: CDN, statik olmayan veya dinamik içerikleri de etkili bir şekilde yönetebilir. Dinamik içerikler de önbelleğe alınabilir veya dinamik olarak oluşturulan içerikler kullanıcıya en yakın sunucudan sağlanabilir.
Performans İyileştirmesi: CDN, sayfa yükleme sürelerini azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirir. Özellikle büyük medya dosyaları veya görseller gibi ağır içeriklerin hızlı bir şekilde teslim edilmesinde etkili bir rol oynar.
Avantajları
CDN kullanmanın avantajlarını sıralarsak :
- Site hızınız artar. (Lokasyon ve sıkıştırma teknolojileri sebebi ile) Bilhassa yurt dışından gelen ziyaretçiler için…
- Site hızı SEO da önemli bir faktör olduğu için, web sitenizin SEO görünürlüğü yani arama motorlarındaki başarısı artar.
- Sitenizin trafik miktarı ve yükü azalır. Bu sebeple hem hosting giderleriniz düşer hem de sunucunuz isteklere daha hızlı cevap verir.
- CDN servisini kullanabilmeniz için DNS lerinizi CDN üzerine almak durumundasınız. Böylece sitenizin karşılaşabileceği olası DDOS saldırılarında muhatap CDN servisiniz olacaktır. Bu sebeple CDN servisleri DDOS saldırılarına karşı bir çok koruma tedbirine sahiptir ve bu tip saldırıların sitenize ulaşmasına engel olurlar. Bazı CDN servislerinde ise daha ileri güvenlik seçenekelri de mevcuttur.
CDN servisini seçimi
Aşağıdaki blog yazımızda yer alan CDN servisleri ve bu servislerle ilgili yapılan açıklamaları okuyarak kendinize bir servis seçebilirsiniz.