Firebase, Google’un kullanıcılara armağan ettiği ücretsiz platformlardan birisi durumunda. Özellikle pek çok yeni özelliğin eklendiği Firebase, şu anda internet kullanan kişilerin hemen hemen tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Örneğin herhangi bir platform üzerinde uygulama geliştirdiniz. Bu tip durumlarda kontrol panellerine ya da veri depolama alanlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bugün ortaya çıkarılan uygulamalar hemen her türlü cihazda ya da işletim sisteminde sorunsuz şekilde yer almak istiyor. Yönetim panellerinde genelde kayıt, oturum, veri analizi, uygulama testleri gibi işlemleri yapmak mümkün hale gelir.
İşte dünyanın en büyük arama motoru olan Google tam olarak bu ihtiyaçtan hareketle Firebase’i piyasaya sürdü. Firebase sisteminin ücretsiz sunulması ve yüksek performans ve verimlilik sunması, onu mucizevi kılıyor. Kullanıcılar Firebase teknolojisinden şimdilik oldukça memnun görünüyor. Normalde uygulama yönetimini ya da bildirim gönderme süreçlerini ayrı sunucular sayesinde yapmak mümkün hale geliyordu. Firebase teknolojisinde ise sunucu taraflı kod yazmaya gerek yoktur.
Google Firebase Ne İşe Yarar?
Google Firebase yalnızca mobil uygulamalarda işe yarayan bir teknoloji değildir; aynı zamanda bilgisayar gibi cihazlarda çalışan programlar için de yararlanılabilecek bir platformdur. Bugün üretilen projelerin kendilerine özgü yazılım dilleri olsa bile tüm pazara hitap edecek bir yapıya sahip olmak zorundadırlar. Arka plan verilerinin tutulması ve uygulamaların her türlü platformda kullanılabilmesi, Firebase’in sağladığı faydalar arasındadır. Bu anlamda pek çok uygulamanın ortak sorunlarına karşı çözüm üretebildiğini söyleyebiliriz.
Bugün yazılımcılar genelde uygulama süreçlerinde hangi backendt teknolojisinden yararlanmaları gerektiğini tartışırlar. Aynı zamanda hangi veri tabanından yararlanmaları gerektiği de kritik bir sorudur. Firebase sayesinde yazılım uzmanlarının işi bir hayli kolaylaştı, çünkü artık Firebase ile beraber daha hızlı geliştirme yapabiliyorlar. Firebase ile beraber yazılımcılar özellikle mobil uygulama konusunda daha büyük bir öz güvene sahip oldular ve bu durum niceliksel anlamda üretime doğrudan yansıdı.
Google Firebase Tarihi
Firebase platformu 2011 senesinde iki startup tarafından kuruldu. O dönemki ilk adı ise Envolve idi. İlk çıktığında asıl amaç, uygulama üreten yazılımcıların zahmetsiz şekilde chat uygulamasını ekleyebilmeleriydi. Bu uygulamayı API şeklinde tanımlayabiliriz. Chat uygulaması konusunda kolaylık sağlaması pek çok kişinin ilgisini çekti. Buna rağmen tam anlamıyla bu noktayla tatmin olmadılar. Çünkü asıl ihtiyaç olan şey chat uygulaması değildi, bunu fark etmiş oldular. Anlık verilerin senkronizasyonu chat uygulamasından çok daha acil bir uygulama olarak göründü. Dolayısıyla iki startup bu yönde gelişim sağlamaya karar verdiler. Anlık verilerin senkronuna örnek olarak multi oyunculu oyunlarda oyunlara ait verilerinin senkronize edilmesi gibi düşünülebilir. Bu nedenle hemen bir sene sonra Firebase isminde yepyeni bir firma kurdular ve burada ağırlıklı olarak data senkronu üzerine hizmet verdiler.
2014 senesinde Google, bu hizmeti iki girişimciden satın aldı. Asıl büyüme hikayesi de tam olarak bu noktada başladı. Google sürekli olarak yeni ürünler geliştirdi ve sistemi büyüttü. Bugün gelinen noktada yazılımla ilgilenen ve daha çok uygulama tasarlayan kişiler için olmazsa olmaz teknolojilerden biri haline gelmiştir. Sizin de kullanıcı girişleri bulunan ya da bazı verilerin depolandığı bir platformunuz varsa Google Firebase sisteminden dilediğiniz ölçüde yararlanabilirsiniz. Firebase bugün hem küçük hem de orta ölçekli pek çok uygulamanın ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor. Bu nedenle de en başından bu yana tamamen ücretsiz olarak sunuldu.
Google Firebase’in En Temel Özellikleri
Günümüzde uygulama yapanların kurtarıcısı olan Google Firebase, kendine has pek çok özelliğe sahiptir. Ayrıca bu özelliklerini her geçen sene daha da geliştirdiği için ayakta kalmayı başarılı şekilde sürdürüyor.
- Eşzamanlı veritabanı
- Kullanıcı girişlerinde yetkilendirme
- Depolama
- Makine öğrenme kiti
- Performans test ortamı
- Platform arası ortak biçimde uygulama analizleri
- Ortak fonksiyon
- Reklam materyalleri
- Bildirim gönderimi
- Genel uygulama yönetimi
Google Firebase ile alakalı daha kapsamlı özellikleri incelemek adına Firebase Documentation isimli sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bu arada Google Firebase ile alakalı olarak genelde bazı konularda ciddi bir bilgi yanlışlığı söz konusu olabiliyor. Örneğin Google Firebase sanıldığı gibi bir framework değildir. Aynı zamanda yapısal bir veritabanına sahip değildir. Hele hele bir yazılım dili hiç değildir. Diğer yandan API yaratmak adına ideal bir servis olduğunu da söyleyemeyiz.
Firebase Ürünleri ve Hizmet Türleri
Google Firebase uygulama geliştirme noktasında çok sayıda ürünü ve hizmeti bir arada sunuyor. Bu hizmetlerden ve ürünlerden bazıları şu şekilde:
Realtime Database: Veri tutmaya yarayan büyük bir veritabanı uygulaması diyebiliriz. Temel amacı anlık olarak verileri senkronize etmektir.
Authentication: Bu serviste işlem yapmak adına giriş yapmanız şarttır.
Test Lab: Ürettiğiniz ya da tasarım aşamasında olduğunuz mobil uygulamalarla ilgili size ön bilgiler sunar. Uygulamada denediğiniz her şeyi hızlıca test edebilirsiniz.
Crashlytic: Anlık olarak loglama yapmanızı sağlar. Ayrıca hatalarınızı anında deşifre eder ve bu sayede güncellemeler yapmanıza olanak sağlar.
Firestore: Anlık senkronizasyonun daha ölçeklenebilir halidir. Realtime Database ile sık sık karşılaştırılır. Günümüzde beta sürümü olarak hizmet verir.
Google Firebase Nasıl Kullanılır?
Başlangıç düzeyinde dahi kolay bir şekilde Google Firebase’in olanaklarından yararlanmak mümkündür. Google Firebase kullanmak adına Google’a ait pek çok serviste olduğu gibi Google kimliğine sahip olmak şarttır. Örneğin Google hesabınıza aşt olan bir mail adresi bu noktada işinizi görecektir. Daha sonra Google Firebase’e ait resmi web sayfasına gidip doğrudan kontrol paneline ulaşabilirsiniz. Console bağlantısını tıklamak ya da Get Started bölümünü tıklamak, ilerlemenizi sağlayacaktır. Bu noktadan sonra siz de özgür bir şekilde yeni projelerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Gerek Android gerek İOS gerekse de bilgisayar uygulamalarında çeşitli özellikleri aktif biçime getirebilirsiniz. Burada kolayca görebileceğiniz Proje Oluştur butonunu kullanarak söz konusu sürece dahil olabilirsiniz.
Proje oluşturma aşamasından sonra çeşitli işletim sistemlerine entegre olması sağlanmalıdır. Zaten proje sayfalarında bu konuyla alakalı brieflere detaylı olarak ulaşabilirsiniz. İOS entegrasyonu, Android uygulama entegrasyonu ve web uygulaması entegrasyonu ayrı ayrı entegre edilir. Bugün pek çok şirket Google Firebase sayesinde önemli ölçüde yol kat edilebiliyor. Google Firebase aslında bir tür bulut alt yapı teknolojisidir. Projenizi oluştururken backend işlemleriyle kafanızı karıştırmaya gerek kalmayacaktır. Tüm veriler sistem içinde birer nesne olarak yer tutar.