Flush DNS Nedir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde yaşamın hemen hemen her alanına dahil olan bilgisayarlar ile ilgili çok sayıda karmaşık durum söz konusudur. Kullanıcıların bilgi edinme ihtiyacı duyduğu hususlardan biri de flush dns olarak öne çıkar. İşletim sistemleri ve işlemciler bir bilgisayarın düzgün işlev göstermesinde temel unsurdur. Flush dns sayesinde işletim sistemi ile DNS istemcisi daha hızlı çalışabilir. Bu da bilgisayardan istenilen verimin alınmasını sağlar. Normal bir işletim sisteminde IP adresleri ile diğer Dns sonuçları ön belleğe alınır. Bunun nedeni ise pek çok Dns sonucu ve IP adreslerinin defalarca kullanılmasıdır. Sık sık kullanılan veriler ön belleğe alınıp saklanarak işletim sistemi hız kazanmış olur. Bu sebeple Flush Dns oldukça önemlidir.

DNS Nedir?


Domain Name System’in baş harflerinden elde edilen İngilizce bir kısaltma olan Dns bilgisayar alanında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu terimin Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak adlandırılabilir. Aslında internete bağlanan bilgisayarın bir telefon rehberi gibi işlev görür. Bilgisayar üzerinden girilen internet sitelerinin adları DNS sayesinde birer IP adresine dönüştürülür. Bir başka deyişle Dns sayesinde 256 karaktere kadarki host isimleri IP’ye çevrilir. Host ise tümüyle tamamlanmış isim anlamına gelen bir terimdir. İngilizce karşılığı ise full qualified name olarak bilinir. Dns basit bir amaca hizmet etmesi için oluşturulmuştur. Dns ile basit bir şekilde anlaşılabilen alan isimleri ve cihazlara ait IP adresleri arasında iki yönlü bir dönüşüm gerçekleştirilir. Bir internet sitesine giriş yapabilmek için IP adresinin hatırlanıp kullanılması oldukça zordur. Bunun yerine çözüm olarak domainlerin isimlendirilmesi yolu tercih edilir. Dns sayesinde alan adı ya da IP numarasıyla ilgili yapılan sorgulamalara kolayca cevap verilir. Bu kapsamda BIND olarak kısaltılan Berkeley Internet Name Domain adlı bir yazılıma başvurulur. Dns ile bir bilgisayarın hangi IP adresine sahip olduğu ve internet sitesinin nerede olduğu bulunabilir.

DNS’in Çalışma Biçimi Nasıldır?

Dns çözümleyiciler ve isim sunucularından oluşan bir sistemdir. Bilgisayarlardaki isim sunucular host isimlerinin eşleniği olan IP adreslerine ait bilgileri depolar. Dns istemcilerde de sunucu adresleri yer alır. Dns sunucusunun bir diğer adı isim sunucusudur. İstemci bilgisayar ismine denk gelen IP adresine erişebilmek için Dns sunucusuna yönelir. Bu durumda da Dns sunucusu sahip olduğu veri tabanını inceler. İsmi bulursa IP adresini Dns istemcisine iletir. El ile yapılan girişler sonucunda bir Dns veri tabanı elde edilebilir. Dns adresleri ilk olarak ABD tarafından yaratılmıştır. Bu sebeple de diğer ülkelerin internet adreslerinin sonunda tr, uk gibi ülkeleri yansıtan kodlar bulunurken Amerikan internet sitelerinde bu kodlar mevcut değildir. Tr, de ve uk gibi ülkelere özgü kodlara ek olarak edu, gov gibi internet sitelerinin sınıflara ayrılmasını sağlayan ibareler de bulunur. Söz konusu kodların ve ibarelerin her biri Dns için üst düzey yani top level domainlerin birer karşılığı olarak kabul edilir.

Flush DNS Ne İşe Yarar?

Bilgisayarda pek çok defa kullanılan IP adresleri ile Dns sonuçları ön bellekte depolanır. Böylece aynı IP adresine giriş yapıldığında ön bellekte hazırda bulunan eldeki veriler kullanılarak bilgisayar işlemcisine hız kazandırılmış olur. Flush Dns ipconfig/flushdns komutu ile bilgisayar işlemcisinde işlev gösterir. Bu komut ile Dns istemcisinin ön belleğinde yer alan veriler sıfırlanarak temizlenebilir. Flush Dns sayesinde Dns’in sorunları giderilir ve olumsuz ön bellek girdileri silinebilir. Bu yöntem kullanılarak Dns veri tabanındaki verilerden kısa sürede kurtulma mümkündür. Ancak Dns veri tabanındaki ön belleğin bu şekilde sıfırlanması ana bilgisayar dosyasındaki eski girişleri yok etmez. Söz konusu girdilerden kurtulabilmek için dosyalardan kaldırılması gereklidir. Flush Dns komutu Windows 200, Windows Server 2003 ile Windows XP’de kullanılabilen bir özelliktir. Bu komutun eş değerde olan hali ipconfig ise Windows’un eski sürümlerinde geçerlidir.

Bilgisayar İşletim Sisteminde Ön Bellek Temizlendiğinde Nelerle Karşılaşılır?

Bazı durumlarda ön belleğin temizlenmesi nedeniyle çeşitli sıkıntılar beraberinde gelebilir. Ön bellek temizlendiğinde bilgisayar güncellenemeyebilir. Bu da doğru IP alınmasını önleyen bir unsur olabilir. Her bir işletim sistemi için farklı şekilde ön bellek temizleme yöntemleri bulunur. Ön bellek temizlenerek alan adıyla yeniden doğru bir şekilde iletişim kurulması sağlanabilir ve sahip olunan IP adresi üzerinden normal internet faaliyetlerine devam edilebilir.

Flush Dns İşlemi Farklı İşletim Sistemlerinde Nasıl Yapılır?

Günümüzde bilgisayar günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğu için bilgisayar kullanımı ile ilgili karşılaşılan sorunlar da bir o kadar önem kazanmıştır. En sık karşılaşılan sorunların başında da IP adresiyle ilgili olanlar gelir. Dns ve Ip adresleriyle ilgili sorunların ortadan kaldırılabilmesi için her bir işletim sistemine farklı yöntemlerin uygulanması gereklidir. Düzgün bir şekilde flush Dns uygulaması yapıldığında sorunsuz olarak internete girilmeye devam edilebilir. İşletim sistemleri ve ona göre uygulanacak olan Flusd Dns adımları şu şekildedir:

 Microsoft Windows Vista ve Windows 7 için Flush Dns: Bu işletim sistemine sahip olan bilgisayarlardaki Dns ön belleğinin temizlenebilmesi için ilk önce uygulamanın kapatılması gerekir. Daha sonra başlat menüsü açılır ve çalıştır seçeneği seçilir. Çalıştır açıldığında farklı bir ekran görülür ve buraya cmd yazılıp tamam seçilir. Bu işlemlerin ardından dos ekranı açılır. Buraya sırayla ipconfis/flushdns, ipconfig/release, ipconfig/renew ve exit komutları yazılır. Bu komutlar girildikten sonra enter tuşuna basılır. En son olarak da uygulama yeniden başlatılır ve Dns ön bellek temizleme işlemi tamamlanmış olur.

 Microsoft Windows XP için Flush Dns: Diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi burada da öncelikle uygulamanın kapatılması gerekir. Bunun ardından başlat menüsü açılıp run seçeneği seçilir. Ardından cmd yazılır ve tamam şıkkı seçilir. Daha sonra sırayla ipconfig/flushdns, ipconfig/release, ipconfig/r adlı komutlar ekrana girilir. Komut girişinin ardından enter tuşuna basılır. Enter ile birlikte dos ekranı açılır. Son olarak uygulamanın yeniden başlatılması sayesinde flush dns işlemi tamamlanmış olur.

 Mac OSX için Flush Dns: Uygulamalar klasörüne girerek utilities şıkkının seçilmesi gerekir. Bunun ardından terminale çift tıklanır. Sırasıyla dscacheutil-flushcache adlı komutlar girilir. Komut girişinin ardından enter tuşuna basılır. Yeniden başlatma sonucunda flush dns işlemi tamamlanmış olur. Her bir işletim sistemi için değişik kodların girilmesi suretiyle Dns ön belleği temizlenir. Bu işlemdüzenli aralıklarla yapıldığında internete hızlı ve sorunsuz bir şekilde girilmeye devam edilir.


Büşra Özgüç
Büşra Özgüç
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...