Http 401 hatası gerekli olan yetki izinlerinin yer almadığı bir sayfa ya da dosyaya ulaşmak istediğiniz zaman ekrana gelen HTTP durum kodu hatası olarak ifade edilebilir. 401 kodlu bir http durum kodu hatası olarak karşımıza çıkan http 401 hatasının oluşmasının en genel sebebi olarak erişim izni alabilmek için erişilmek istenen sayfaya geçerli olan bir kullanıcı hesabı vasıtasıyla giriş yapılmamış olması örnek olarak gösterilebilir. Ortaya çıkan bu 401 hatası bütün web servislerinde birbirinden farklı kodlarla ve cümlelerle ve hata kodlarıyla kullanıcıya görünüyor. Bu hatalar ile cihaz, bilgisayar, işletim sistemi, ekran kartı, kullanılan internet tarayıcısı fark etmeksizin karşılaşılabilir. “401 Erişim Engellendi”, “HTTP Error 401 – Unauthorized”, “401 Yetkisiz Giriş”, “401 Unauthorized”, “Authorization Required” versiyonları 401 http durum hata kodlarının en fazla karşılaşılan versiyonları olarak açıklanabilir.
Error’un Açıklanması
Error kelimesi birçok insanın küçük yaşlarda bilgisayar ile yeni yeni tanıştığı zamanlarda karşılaştığı bir İngilizce kelime olarak tanınıyor. Türkçe bir kelime olmayan ve halk dilinde de bilgisayar kullanımı vasıtasıyla artan bir kelime olan error Türk dilinde yanlış, hata kelimelerine karşılık geliyor. Elektronik cihazların çoğunda örneğin tablet, akıllı telefon, bilgisayar benzeri ürünlerde, özetlenecek olursa internet bağı olan alanların hudutlarında, bu cihazlarda gerçekleşen işlemlerin düzgün olarak ilerleyememesi durumunda ortaya çıkan bir uyarı niteliği olan bu sözcük kendi içerisinde de birden fazla çeşide ayrılıyor. Bu kategorilere örnek olarak Error 404, Error 401, Error500, Error 404 verilebilir. Ortaya çıkan bu tatsız durumlar internet dünyasının doğasında olsa da bu soruna sebep olan nedenlerle ve bu nedenlere bulunan önerilerle birlikte düşünüldüğü vakit bu sorunların yok edilmesi mümkün sorunlar olduğu anlaşılıyor.
401 Kodlu Hatanın Alt Kısmı
401 numaralı hata kodu kullanıcının karşısına bir kaynağa ulaşılmasının engellendiği zaman ortaya çıkıyor. Tabii ki bu durumun da birden çok sebebi olabilir. Bu durumun nedeni alt hata kod numarasına bakılarak anlaşılabilir. Bu alt kodlar “401.1 - Logon failed. “, “401.2 - Logon failed due to server configuration. “, “401.3 - Unauthorized due to ACL on resource. “, “401.4 - Authorization failed by filter. “, “401.5 - Authorization failed by ISAPI/CGI application. “, “ 401.7 – Access denied by URL authorization policy on the Web server.” diye sıralanabilir. 401.1 ve 401.2 numaralı alt kodlar ulaşılmaya çalışılan yere “anonymous” şeklinde bir erişim engeli olduğu zaman ortaya çıkıyor. HTTP protokolünün sahip olduğu özelliğinin gereği herhangi bir site sunucusuna gelen bütün “ilk” istek “anonymous” olarak adlandırılıyor.
Fakat istenilen kaynak bir kimlik kontrolü gerektirdiği durumlarda internet sunucusu kullanıcılara 401.2 ile cevap veriyor. Daha sonra yine bir protokol gerekliliği olarak bir 401.1 alınıyor ve bir sonraki istekte kimlik denetiminin başarılı olması sonucunda 200 yanıtı vasıtasıyla istek düzgün bir şekilde tamamlanmış oluyor. Burada anlatılan sistem gereği olarak 401.2 ve 401.1 yanıtları genellikle mevcut durumda bir sorun yaşandığı anlamına gelmiyor olsa da üçüncü istekte kimlik kontrolünün başarılı olmadığı zaman ya da istenilen kaynağa ulaşma hakkının bulunmadığı zamanlarda tekrardan bir 401 hatası alınması kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkıyor.
Hatanın Nedenleri
Mesela, herhangi bir forum sitesinde kategorilerden birine kullanıcıların gireceğini varsayalım fakat üye girişi yapılmaması durumunda girmek istenilen yere yalnızca üyeler erişebildiği için 401 hatasıyla karşılaşılabilir veya herhangi bir sitenin halihazırda üyesiyken sitenin yönetim kısmına ulaşılmak istendiği zaman sitenin yönetim kısmına ulaşmak için yetkisi olmadığı için kullanıcıların yeniden 401 hatası ile karşılaşması olası bir durum. Http 401 hatasının meydana gelmesinin genel nedenleri olarak bunlar gösterilse dahi bazı durumlar için oluşturulan programlama yanlışları ya da dosya izinlerinin düzgün bir şekilde iyileştirilememesi de durum hatası numarasıyla karşılaşılmasına sebep olabilir. Her sorunda olduğu gibi de bu hatanın çözümleri uygulanacak bazı adımlar ile çözülebilir.
401 Kodlu Hatanın Çözümü
İlk olarak, URL adresinin kontrol edilip geçerliliği olan bir URL’ye girmeye çalışıldığından emin olmak lazım fakat URL adresi doğru yazılmamışsa ve yalnızca yetki sahibi kullanıcıların geçişte bulunulabileceği bir konuma ulaşmak isteniyorsa 401 hatasıyla karşılaşılabilir. Bu yüzden yazılan URL’ye dikkat edilmeli. İkinci olarak, adresin doğru ve geçerli bir adres olduğundan emin olunması durumunda ana sayfa ziyaret edilerek güvenli bir şekilde giriş yapabilmek için ana sayfanın bir konumda olup olmadığı kontrol edilmeli. İsterseniz bir hesabınız varsa onla ya da bir hesabınız yoksa yeni bir hesap oluşturarak giriş yapıp sonrasında yeniden hedeflenen adrese erişmeyi denemeyi unutmamak lazım fakat sitenin ulaşılmaya çalışılan yeri özel giriş izinleri gerektirmiyorsa ve bu durumdan da eminse kullanıcı sitenin yönetici kadrosuyla iletişime geçerek karşı karşıya kalınan erişim kısıtlamasından doğan sorun açıklanarak yardım isteğinde bulunulabilir.
Bazı zamanlarda da internet siteleri oturum açılmış durumda olabilir. O süre zarfında şifrenizin değişmesi durumunda hesabınız yetkiliyken yetkisiz duruma gelerek etkisiz hale gelmiş olması sebebiyle yeniden giriş yapmak bu durumu çözebilir. Şifre ve kullanıcı adı gibi giriş yapmanın omurgasını oluşturan bilgilerin doğru olduğundan da emin olmak son derece önemli.
Sonuç
İnternet dünyasının bir gerçeği bu hatalardan biri olarak karşımıza çıkan “Error 401” her kullanıcının rastlayabileceği bir hata olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda elzem olan doğru çözüm önerisini en kısa zaman zarfında tespit edebilmek. Bu durum için de sorunun en kısa süre zarfında saptamak gerekiyor. Kullanıcılar, genellikle sorunu belirlemeden önce çözüm merkezli yaklaştığı için olaya sorun tespit aşamasında vakit kaybederek bir başka sorun yaşayabiliyor.