Mobil programlama dilleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Bugün dünya üzerindeki toplam uygulama sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Bu gerçekten müthiş bir iletişim, oyun, haber, teknoloji ve eğlence havuzu demek. Üstelik her geçen gün bu uygulamaların sayısı biraz daha artıyor. Mobil cihazların aktif bir şekilde kullanıldığı çağımızda uygulamalar gerçekten de büyük ilgi uyandırıyor.

Teknoloji şirketleri web uygulamalarının ardından doğal olarak mobil uygulamalara da çok hızlı bir şekilde adapte olmak zorunda kaldı. Mobil uygulamalarla şirketler kadar bireysel geliştiriciler de yakından ilgileniyor. Gerek yaratıcı fikir düzeyinde gerekse de teknik düzeyde bireysel üretimler oldukça değerli. Kısa süre içinde sadece bir mobil uygulama sayesinde yüksek kazançlar elde etmek mümkün. Tam manasıyla sektör haline gelen bu alanda rekabet de üst seviyeye çıkmış durumda.

Mobil uygulamaları tasarlarken belki de en önemli nokta dil konusudur. Bu noktada bildiğimiz anlamdaki dilden değil, programlama dillerinden söz ediyoruz. Uygulama süreçlerinde programlama dilleri konusu genelde basitmiş gibi algılanır, oysa programlama dillerine hakim olmayan bir girişimcinin başarılı olma şansı yoktur. İyi bir mobil uygulama yaratmak için ilk koşullardan bir tanesi kesinlikle budur. Bu anlamda karşımıza pek çok seçenek çıkabiliyor. Kimi programa dilleri popüler olduğu için öncelikli olarak tercih ediliyor. Uygulamanız için en ideal, en doğru programa dilini tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Dil konusu dışarıdan görünenin aksine pek çok detay barındırır. Bu detaylara hakim olan, programa dilleri konusunda yetkin olan geliştiriciler son derece başarılı uygulamalar üretebiliyor. Bu başlık altında ülkemizde ve tüm dünyada en sık tercih edilen mobil programlama dillerine yakından bakacağız.

1. C Dili Programlama

C dili 1970’li yılların hemen başında ortaya çıkarılmıştır. Aynı dönemde sadece bu dilin detaylarını ve inceliklerini anlatan 800 sayfa civarında bir kitap bile basılmıştır. İlk yıllarda Unix işletim sistemine yönelik olarak yoğun şekilde tercih edilmiştir. Uygulama süreçlerinde en sık tercih edilen dildir. Bu dilin kullanım süresi 30 yıldan fazladır. Gerek işletim sistemleri gerekse de mobil uygulamaları büyük ölçüde bu dili benimsiyor. Bu dil diğer dilleri öğrenme kolaylığı da sağlamaktadır. Pek çok açıdan en temel programa dili olarak kabul görür. Genelde yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilmektedir; ancak benimseyince deyim yerindeyse çocuk oyuncağına dönüşmektedir diyebiliriz.

2. C++ Dili Programlama

Programa dilleri içinde en kolaylarından bir tanesi olarak kabul görür. C’nin nesnel tabanlı bir türüdür. Aynı şekilde hem mobil uygulamalarda hem de işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle mobil uygulama alanında tercih dildiğinde seri programların oluşmasına olanak sağlar. Düşük seviye programlama dilleri arasında ilk sıradadır.

3. Objective-C Programlama

Genellikle IPhone ya da İPad benzeri cihazlara yönelik hazırlanan uygulamalarda kullanılır. Bir başka deyişle İOS işletim sisteminde rahatlıkla tercih edilmektedir. Genel anlamda C’yi andıran bu dil, öğrenme aşamasında sizi pek de zorlamayacaktır.

4. Java Programlama

Genelde tek bir defa yazıldıktan sonra işlevsel biçimde pek çok yerde kullanılabilen JAVA, son derece verimli ve kullanışlıdır.  Müthiş bir popülerliğe sahip olan JAVA, işletim sistemlerinin hemen hemen tamamına uyumludur. Öte yandan pek çok cihazda sorunsuz şekilde çalışabilmektedir. Akıllı telefonların varlığı Java’nın tahtını bir nebze olsun sallamış olsa da hala itibarını koruyor diyebiliriz. Akıllı telefonların varlığına ve yeni işletim sistemlerine rağmen Java hala en çok tercih edilen dil unvanına sahip. Taşınabilir bir programa dili olan Java ile yazılan kodlar, pek değişikliğe ihtiyaç duymaz. Java’nın geçmişi 1991 senesine kadar uzanıyor. Aslında o dönem akıllı televizyonlar için ön görülmüştü. Dil kadar bir “ortam” niteliğine de sahip olan Java, elektrikli ev aletleri ve oyun aygıtlarında da karşımıza sıklıkla çıkabiliyor.

5. HTML 5 Programlama

HTML genelde programla dili olarak görülmez. O daha çok bir işletim sistemi olarak tanımlanır. Sadece mobil uygulama değil web uygulamaları geliştirmek de mümkündür. Öğrenme sürecinin biraz daha kolay olacağı HTML 5, işaretleme dili olarak da bilinir. Metin odaklı bir dil olan HTML, birbirinden farklı türlerde olan materyalleri bağlama işlevine sahip. Yani bir başka deyişle yazı, resim ve video gibi birbirinden ayrı içerikler HTML 5 sayesinde birbirine bağlanmış olur. HTML aynı zamanda uzun vadede geliştirilmeye ve reklam çalışmalarına çok müsaittir.

6. C# Dilinde Mobil Programlama

C Sharp olarak bilinen bu dil, Miccrosoft tarafından geliştirilmiştir. Temel amacı C veya C++ üzerinde yer alan bazı hasarları ve çelişkileri yok etmektir. Nesnel tabanlı bir dil olan C Sharp, büyük ölçüde Java’yı anımsatır. Derleyici yönü baskındır ve bu özelliği, hataları minimum seviyeye çeker. Uygulama aktif bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra derleyici kısa sürede hataları ayıklar ve farklı bir ekranda özel olarak sunulur. Geliştirici aynı anda bu hataları ortadan kaldırarak büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

7. Swift Dilinde Mobil Uygulama

Apple firması tarafından ortaya çıkarılan bu dil, İOS işletim sistemine yönelik olarak işlev görmektedir. Açık kayaklı olduğu için çoğu zaman kullanıcıların dostu olarak görülen bu Swift, kolay kullanımına rağmen son derece güçlü bir yapıya sahiptir.


Tuğba Ayvaz
Tuğba Ayvaz
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...