NGINX Nedir?

İÇİNDEKİLER

nginx-1.png

İnternet dünyası geliştikçe beraberinde sayısız yazılımı da hayatımızın merkezine getiriyor. Yazılımların birçoğu gündelik hayatta kullandığımız uygulamaları önümüze getiriyor. Açık kaynaklı yazılımların sayısı da gün geçtikçe artıyor ve dünya genelinde yaygınlaşıyor.

Açık kaynaklı yazılımlar arasında en çok bilinenlerden biri de NGINX. Bu, web sunumu, ters proxy, önbellek, yük dengeleme, medya akışı ve daha fazlası için çeşitli yollar sunan açık kaynaklı bir yazılım.  Hayatına maksimum performans ve kararlılık için tasarlanmış bir web sunucusu olarak başladı ve öyle devam ediyor. NGINX, HTTP sunucusuna ilişkin sahip olduğu özelliklerin yanı sıra e-posta hizmeti için bir proxy sunucusu (POP3 – IMAP – SMTP gibi) ve HTTP, UDP, TCP gibi gibi sunucular için ise yük denetleyicisi ve ters proxy uygulaması olarak işlev görüyor.

Nasıl ortaya çıktı?

Igor Sysoev adlı Rus yazılımcı başlangıçta, çok sayıda eşzamanlı bağlantı üzerinde (C) çok sayıda (10K) kullanımda karşılaşılan zorluğu tanımlamak için 1999'da NGINX'i yazdı. Olay odaklı mimarisi ile NGINX, sunucuların yüksek performanslı bağlamlarda nasıl çalıştığını gösterdi.  

Projeyi 2004 yılında açtıktan ve kullanımının katlanarak arttığını fark ettikten sonra Sysoev, NGINX'in sürekli gelişimini desteklemek ve NGINX Plus'ı kurumsal müşteriler için tasarlanmış ek özelliklere sahip bir ticari ürün olarak pazarlamak için NGINX, Inc.'i kurdu. Bugün, NGINX ve NGINX Plus, yüz binlerce eşzamanlı bağlantıyı yönetebilir ve webdeki en yoğun sitelerin% 50'sinden fazlasına güç sağlayabilir.

Web sunucusu olarak NGINX

NGINX'in ardındaki amaç, etrafındaki en hızlı web sunucusunu oluşturmak ve mükemmelliğin devam ettirilmesini sağlamak. NGINX yazılımı, Apache ve diğer sunuculara karşı web sunucusu performansını ölçen ölçütlerde sürekli olarak üstünlük kurar. Ancak, NGINX yazılımının orijinal sürümünden bu yana, web siteleri basit HTML sayfalarından dinamik, çok yönlü içeriğe genişledi. NGINX onunla birlikte büyüdü ve şimdi WebSocket, HTTP / 2 ve birden fazla video formatı (HDS, HLS, RTMP ve diğerleri) dahil olmak üzere modern internetin tüm bileşenlerini destekliyor.

NGINX en hızlı web sunucusu olarak ünlenmiş olmasına rağmen, ölçeklenebilir mimarisi içerik sunmanın ötesinde birçok web görevi için ideal halde. NGINX, genellikle yüksek miktarda bağlantıyı kaldırabildiğinden, gelen trafiği yönetmek ve daha eski ağ sunucularına dağıtmak için eski proxy ve yük dengeleyici olarak kullanılır. Bu hizmet eski veri tabanı sunucularından mikro hizmetlere kadar geniş bir çerçevede yer alabilir.

NGINX ayrıca, bir SSL / TLS sonlandırıcısı veya bir web hızlandırıcısı olarak hizmet vermek üzere, müşteriler ile ikinci bir web sunucusu arasına sık sık yerleştirilir. Bir aracı olarak hareket eden NGINX, web sunucunuzu yavaşlatabilecek SSL / TLS pazarlığı veya performansı artırmak için içeriği sıkıştırarak önbelleğe alma gibi görevleri etkili bir şekilde gerçekleştirir. Node.js'den PHP'ye herhangi bir şey kullanılarak oluşturulmuş dinamik siteler, uygulama sunucularındaki yükü azaltmak ve temel donanımdan en etkin şekilde yararlanmak için NGINX'i bir içerik önbelleği olarak kullanır ve böylece proxy'yi tersine çevirir.

NGINX ve NGINX Plus neler yapabilir?

nginx-2.jpg

NGINX Plus ve NGINX, Dropbox, Netflix ve Zynga gibi yoğun trafiğe sahip web siteleri tarafından kullanılan kendi liginin en başarılı internet sunucusu ve uygulama dağıtımı çözümleridir. Dünyanın en kalabalık 100.000 web sitesinin çoğunluğu da dahil olmak üzere dünya genelinde 358 milyonu aşkın site içeriğini hızlı ve güvenli biçimde sunmak için NGINX Plus ve NGINX kullanıyor.

NGINX, sahip olduğunuz donanımın yük dengeleyicisini eski haline getirir. Açık kaynaklı sunulan bir yük dengeleyicisi olarak NGINX, donanım yük dengeleyicilerden daha ucuz ve daha kullanışlı. Ayrıca, modern bulut mimarileri için özel olarak tasarlanmıştır. NGINX Plus, anında yeniden yapılandırmayı destekler ve daha kolay izleme için modern DevOps araçlarıyla bütünleşir.

NGINX çok işlevli bir araçtır. NGINX ile ters proxy, içerik önbelleği ve web sunucusunu kullanarak kuruluşunuzun sürdürmesi gereken takım ve yapılandırma miktarını en aza indirgeyebilirsiniz. NGINX, sizi ayakta tutmak için öğreticiler, web seminerleri ve çok çeşitli belgeler sunar. NGINX Plus, hızlı yanıt veren müşteri desteğini içerir, böylece NGINX veya NGINX Plus kullanımına ilişkin kolay ve hızlıca yardım alabilirsiniz. NGINX gelişmeye devam ediyor. Son on yıldır NGINX, modern Web'in geliştirilmesinde ön saflarda yer aldı ve HTTP / 2'den mikro servis desteğine kadar her konuda yol gösterici oldu. Hızla yaygınlaşan kullanıcı kitlesi, bu ivmenin süreceğini gösteriyor.


Ayşe Yeren
Ayşe Yeren
×
Mobil Sürümünü görüntüle
loader yükleniyor...